Pasteryzacja w przepływie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Misza
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.04
    • 11

    Pasteryzacja w przepływie

    Mam pytanie .Jak się odbywa pasteryzacja w przepływie?Czy jest skuteczniejsza od zwykłej tunelowej?Czy występuje tendencja do przerzucania się browarów z pasteryzacji tunelowej na tą w przepływie i dlaczego?
  • pjenknik
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2001.08
    • 3388

    #2
    Pasteryzacja tunelowa odbywa sie w opakowaniu, natomiast ta w przepływie przed rozlewem. Jest prostsza i tańsza. Latwiej jest rozgrzać rurkę fi 30 wraz z zawartością niż butelkę 1/2 litra.
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Comment

    • neinei2
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.07
      • 20

      #3
      Pasteryzacja w przepływie jest po prostu ekonomiczniejsza i wydajniejsza. Tańsze urządzenie, tańsza eksploatacja (brak czynnika chłodzącego ). Mniej strat - nie trzaskają butelki jak to ma czasem miejsce w pasteryzatorach tunelowych. Jest takze bardziej dokładna jeśli chodzi o JP (jednostki pasteryzacji).

      Jedyna wada jakiej moznaby sie dopatrzyc to taka ze po pasteryzacji w przeplywie istnieje niewielka, ale istnieje, mozliwosc zakazenia mikrobiologicznego piwa.

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.08
        • 6754

        #4
        No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #5
          Pasteryzacja w przepływie: wady i zalety...

          Zalety pasteryzacji w przepływie:
          - tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
          - niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
          - większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,

          Wady:
          - konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
          - dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
          A więc: czystość, czystość i czystość.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • Kemp
            Porucznik Browarny Tester
            • 2002.03
            • 357

            #6
            Do tej listy wad, dodałbym jeszcze ogromną czułość instalacji na wachnięcia parametrów pary technologicznej. Paskudna sprawa...
            Kemp

            Comment

            • Krzysztof
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2001.04
              • 1689

              #7
              Kemp napisał(a)
              Do tej listy wad, dodałbym jeszcze ogromną czułość instalacji na wachnięcia parametrów pary technologicznej. Paskudna sprawa...
              Ta "moja dbałość" odnosi się do nakręcania pracowników kotłowni.....
              Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
              www.twojmalybrowar.pl

              Comment

              • Krzysztof
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.04
                • 1689

                #8
                iron napisał(a)
                No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.
                Zależy jak kto ma jakie mozliwości rozlania tak spasteryzowanego piwa w sposób zupełnie sterylny..... Moze się zdażyć że tak spasteryzowne poprawnie piwo rozleje się do "tak sobie" czystych butelek. Czystość butelek wiąże się z tym że butelek po opróznieniu mało kto płucze je wodą. Pozostałość piwa powoduje obecność pleśni, której cięzko sie pozbyć.... mimo uzycia wymyslnych maszyn i chemikaliów
                Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
                www.twojmalybrowar.pl

                Comment

                • adamnowakowski
                  Szeregowy Piwny Łykacz
                  • 2008.11
                  • 3

                  #9
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedzi
                  Zalety pasteryzacji w przepływie:
                  - tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
                  - niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
                  - większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,

                  Wady:
                  - konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
                  - dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
                  A więc: czystość, czystość i czystość.



                  koszty
                  przepisy kulinarne

                  pasteryzacja w przepływie

                  Comment

                  • Seta
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 6964

                    #10
                    O co ci chodzi Adamie?
                    Przecież zawodowo zajmujesz się lub zamierzasz pasteryzacją w przepływie?
                    Prowokacja? Żebyśmy mówili: "nie, ta przepływowa nie jest taka zła..."?

                    Na mnie nie licz. Żadna pasteryzacja nie da tak dobrego piwa, jak jej brak...

                    Comment

                    Przetwarzanie...
                    X