Mam pytanie .Jak się odbywa pasteryzacja w przepływie?Czy jest skuteczniejsza od zwykłej tunelowej?Czy występuje tendencja do przerzucania się browarów z pasteryzacji tunelowej na tą w przepływie i dlaczego?
Pasteryzacja w przepływie
Collapse
X
-
Pasteryzacja tunelowa odbywa sie w opakowaniu, natomiast ta w przepływie przed rozlewem. Jest prostsza i tańsza. Latwiej jest rozgrzać rurkę fi 30 wraz z zawartością niż butelkę 1/2 litra.
-
-
Pasteryzacja w przepływie jest po prostu ekonomiczniejsza i wydajniejsza. Tańsze urządzenie, tańsza eksploatacja (brak czynnika chłodzącego ). Mniej strat - nie trzaskają butelki jak to ma czasem miejsce w pasteryzatorach tunelowych. Jest takze bardziej dokładna jeśli chodzi o JP (jednostki pasteryzacji).
Jedyna wada jakiej moznaby sie dopatrzyc to taka ze po pasteryzacji w przeplywie istnieje niewielka, ale istnieje, mozliwosc zakazenia mikrobiologicznego piwa.
Comment
-
-
No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, Ojczyzna
Comment
-
-
Pasteryzacja w przepływie: wady i zalety...
Zalety pasteryzacji w przepływie:
- tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
- niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
- większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,
Wady:
- konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
- dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
A więc: czystość, czystość i czystość.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Kemp napisał(a)
Do tej listy wad, dodałbym jeszcze ogromną czułość instalacji na wachnięcia parametrów pary technologicznej. Paskudna sprawa...Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
iron napisał(a)
No i jeśli się nie mylę, to pasteryzacja w przepływie mniej szkodzi walorom smakowym piwa, co powinno być dla browarów najważniejsze, choć z reguły ważniejsze są kwestie ekonomiczne.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Krzysztof Wyświetlenie odpowiedziZalety pasteryzacji w przepływie:
- tańsze urządzenia i mniejsze gabaryty
- niższe zapotrzebowaie na energię - koszt energii
- większy wpływ na ilość jednostek pasteryzacji przy sprawnie działającym układzie regulacji,
Wady:
- konieczność utrzymania opakowań w niebywałej czystości wraz z całym otoczeniem tj. halą produkcyjną, urządzeniami na zewnątrz i powietrzem znajdującym się w hali;
- dbałość o wszystkie czynniki energetyczne - np. podczas zachwiania w wysokości napięcia w sieci może dość do zachwiania wartości temperatur i cisnień w poszczególnych sekcjach co wywoła oczywisty protest automatyki sterującej i alarm dla obsługi. W takim przypadku pozostaje przerwać produkcję i przeprowadzić sterylizację urządzeń.
A więc: czystość, czystość i czystość.
koszty
Comment
-
-
O co ci chodzi Adamie?
Przecież zawodowo zajmujesz się lub zamierzasz pasteryzacją w przepływie?
Prowokacja? Żebyśmy mówili: "nie, ta przepływowa nie jest taka zła..."?
Na mnie nie licz. Żadna pasteryzacja nie da tak dobrego piwa, jak jej brak...
Comment
-
Comment