Kolega Grzegorz przyznał, że porter w trzech typach opakowań jest robiony z Żywcu. Może to jest tak, że porter żywiecki jest robiony metodą, nazwijmy ją tradycyjną, zaś porter "EB" jest - no nie wiem, może rozcienczany, krócej leżakuje, itp. Ale szczegółów i tak się pewnie nigdy nie dowiemy ...
Porter EB - ostanie tchnienie.
Collapse
X
-
nie moze być rozcieńczany gdyz wtedy uległyby zmianie parametry piwa a są takie same jak zywieckiGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Ale ekstraktywność może być zbudowana nie wysoką zawartością slodów, lecz cukrem, lub jakimś syropem cukrowym - stąd posmak alkoholu.
Tak sobie się pomądrzyłem, do tego wcale nie jestem pewien czy mądrzebigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
Rock, Honor, OjczyznaComment
-
To proste - warzą go w Żywcu, po czym dodają pogarszacze smaku i rozlewają jako EB.
Porter EB jest (był?) najgorszym porterem na rynku, jednak szkoda go choćby dlatego, że 1. kiedyś mógł stać się lepszy; 2. w niektórych sklepach/knajpach bywał jako jedyny porter, a jak wiadomo lepszy rydz...Comment
-
Porter EB ?
Ostatnio dostałem (i oczywiście wypiłem) portera EB. Jak wiem browar Elblag jest przejęty przez Żywiec. Czy ktoś wie w jakim browarze jest teraz robiony wyżej wspomniany porter. Na butelce jest informacja że w Żywcu, czyż by EB nie było już robione w Elblągu ?
Piwo czyni każdą czynność przyjemniejsząComment
-
napewno, każdy sie tu "wyrabia" Twoje zdrówkoGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.plComment
-
Porter EB po 20 latach.
Porter EB z 1998 roku.
Alk. 9.5% i 22% Wag.
Cytat z tylnej etykiety „Od 1872 roku dzięki specjalnym gatunkom chmielu naturalnie ciemnym słodom i źródlanej wodzie EB porter zawsze uzyskuje niepowtarzalny aromat i wyjątkową głęboką barwę”
Kolor trunku ciemny z głębokimi rubinowymi refleksami. W aromacie duszone śliwki czy susz owocowy skąpany w sosie marcepanowo-sojowym. Smak obfituje w nuty winne z posmakiem wysuszonego drewna w otoczce piwnicznego klimatu. Są też wyczuwalne rodzynki i to, co mi bardzo podpasywało, czyli wiśnie, kwaskowe owoce, które na finiszu wraz z paloną goryczką wyjątkowo gładko zakańczają przełykany trunek.Ostatnia zmiana dokonana przez Dzagoda; 2018-12-27, 22:40.Comment
-
Porter EB z 1998 roku.
Alk. 9.5% i 22% Wag.
Cytat z tylnej etykiety „Od 1872 roku dzięki specjalnym gatunkom chmielu naturalnie ciemnym słodom i źródlanej wodzie EB porter zawsze uzyskuje niepowtarzalny aromat i wyjątkową głęboką barwę”
Kolor trunku ciemny z głębokimi rubinowymi refleksami. W aromacie duszone śliwki czy susz owocowy skąpany w sosie marcepanowo-sojowym. Smak obfituje w nuty winne z posmakiem wysuszonego drewna w otoczce piwnicznego klimatu. Są też wyczuwalne rodzynki i to, co mi bardzo podpasywało, czyli wiśnie, kwaskowe owoce, które na finiszu wraz z paloną goryczką wyjątkowo gładko zakańczają przełykany trunek.Comment
Related Topics
Collapse
-
alk. poniżej 0,5; ekstrakt 10,1 °; cena 7,99 PLN w Żabkach
Zapewne pod kątem Baltic Porter Day. Niestety mam mieszane uczucia, bo mnie nie smakuje. Już sam pomysł, że takie piwo może być bezalkoholowe budzi wątpliwości kto tu wprowadza klienta w błąd. Owszem były lajtowe wersje...1 Photo-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Porter wyspiarski o zawartości alkoholu, 4,9%
Kolor ciemnomiedziowy z nutami bordowymi przechodzącymi w brąz.
Piwo klarowne.
Zapach: paloność, elementy słodowe i lekko maślane.
Piana drobna, początkowo gęsta, opada do średniej grubości obrączki, zostawia nieregularnie...-
Channel: Anglia
-
-
7zł w Carrefour, ale schowany. 8vol, słody wędzony bukiem i olchą. Na pierwszy niuch suszone owoce, żurawina, jabłko, śliwka. Wędzonka jest ledwo zaznaczona w smaku, za to dominantą jest dym jak w whisky z Islay. W smaku porter goryczkowy, dymny i taniczny. Bardzo przyzwoite piwo.
-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-02-01, 09:59 -
-
E: 24 Blg
A: 10, 5%
Jak na porter o takiej mocy dość pieniste, z utrzymującą się lekko ponad obrączką piany.
Kolor ciemny, nieprzezroczysty.
W aromacie niewiele, głównie czekolada, choć na ecie rekalmują kawę z pralinami, śilwkę, wiśnie i ciemny miód. Albo mnie...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-03, 01:31 -
-
Porter Bałtycki,
21% ekstr.
7,7% alk.
Aromat - suszone śliwki, karmel, potem pumpernikiel, trochę nut palonych
Piana - wysoka, zwarta, beżowa, trwała, długi drobny kożuszek z wyraźniejszą koronką
Barwa - właściwie czarna, pod światło bardzo ciemny rubin...-
Channel: Piwo - konkretnie
2025-01-10, 02:40 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment