Porter EB - ostanie tchnienie.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • breslauer
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2002.05
    • 2690

    #46
    Kolega Grzegorz przyznał, że porter w trzech typach opakowań jest robiony z Żywcu. Może to jest tak, że porter żywiecki jest robiony metodą, nazwijmy ją tradycyjną, zaś porter "EB" jest - no nie wiem, może rozcienczany, krócej leżakuje, itp. Ale szczegółów i tak się pewnie nigdy nie dowiemy ...

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #47
      nie moze być rozcieńczany gdyz wtedy uległyby zmianie parametry piwa a są takie same jak zywiecki
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • iron
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2002.08
        • 6717

        #48
        Ale ekstraktywność może być zbudowana nie wysoką zawartością slodów, lecz cukrem, lub jakimś syropem cukrowym - stąd posmak alkoholu.
        Tak sobie się pomądrzyłem, do tego wcale nie jestem pewien czy mądrze
        bigb@n-s.pl; na Allegro jestem jako "moczu" :)
        Nasze uszatki do podziwiania na stronie www.n-s.pl/bigb
        Rock, Honor, Ojczyzna

        Comment

        • żąleną
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2002.01
          • 13239

          #49
          To proste - warzą go w Żywcu, po czym dodają pogarszacze smaku i rozlewają jako EB.

          Porter EB jest (był?) najgorszym porterem na rynku, jednak szkoda go choćby dlatego, że 1. kiedyś mógł stać się lepszy; 2. w niektórych sklepach/knajpach bywał jako jedyny porter, a jak wiadomo lepszy rydz...

          Comment

          • sloniatko
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.02
            • 1014

            #50
            Porter EB ?

            Ostatnio dostałem (i oczywiście wypiłem ) portera EB. Jak wiem browar Elblag jest przejęty przez Żywiec. Czy ktoś wie w jakim browarze jest teraz robiony wyżej wspomniany porter. Na butelce jest informacja że w Żywcu, czyż by EB nie było już robione w Elblągu ?
            Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

            Comment

            • Pepek
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.04
              • 1500

              #51
              Na przyszłośc korzystaj proszę z wyszukiwarki forumowej.
              Temat ten wałkowany był tutaj
              Pepek

              Piwo pijesz - dłużej żyjesz !!!


              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Comment

              • sloniatko
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.02
                • 1014

                #52
                Przepraszam
                Dopiero zaczynam, myślę że się wyrobię.
                Piwo czyni każdą czynność przyjemniejszą

                Comment

                • becik
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🍼🍼
                  • 2002.07
                  • 14999

                  #53
                  napewno, każdy sie tu "wyrabia" Twoje zdrówko
                  Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

                  Comment

                  • Dzagoda
                    Szeregowy Piwny Łykacz
                    • 2017.06
                    • 23

                    #54
                    Porter EB po 20 latach.

                    Porter EB z 1998 roku.

                    Alk. 9.5% i 22% Wag.

                    Cytat z tylnej etykiety „Od 1872 roku dzięki specjalnym gatunkom chmielu naturalnie ciemnym słodom i źródlanej wodzie EB porter zawsze uzyskuje niepowtarzalny aromat i wyjątkową głęboką barwę”

                    Kolor trunku ciemny z głębokimi rubinowymi refleksami. W aromacie duszone śliwki czy susz owocowy skąpany w sosie marcepanowo-sojowym. Smak obfituje w nuty winne z posmakiem wysuszonego drewna w otoczce piwnicznego klimatu. Są też wyczuwalne rodzynki i to, co mi bardzo podpasywało, czyli wiśnie, kwaskowe owoce, które na finiszu wraz z paloną goryczką wyjątkowo gładko zakańczają przełykany trunek.
                    Attached Files
                    Last edited by Dzagoda; 2018-12-27, 22:40.

                    Comment

                    • Pancernik
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2005.09
                      • 9787

                      #55
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Dzagoda Wyświetlenie odpowiedzi
                      Porter EB z 1998 roku.

                      Alk. 9.5% i 22% Wag.

                      Cytat z tylnej etykiety „Od 1872 roku dzięki specjalnym gatunkom chmielu naturalnie ciemnym słodom i źródlanej wodzie EB porter zawsze uzyskuje niepowtarzalny aromat i wyjątkową głęboką barwę”

                      Kolor trunku ciemny z głębokimi rubinowymi refleksami. W aromacie duszone śliwki czy susz owocowy skąpany w sosie marcepanowo-sojowym. Smak obfituje w nuty winne z posmakiem wysuszonego drewna w otoczce piwnicznego klimatu. Są też wyczuwalne rodzynki i to, co mi bardzo podpasywało, czyli wiśnie, kwaskowe owoce, które na finiszu wraz z paloną goryczką wyjątkowo gładko zakańczają przełykany trunek.
                      Piwa zazdroszczę, szkoda, że już je pozakańczałeś...

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X