Starożytne piwo

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sklep-piwowar
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.10
    • 559

    Starożytne piwo

    Właśnie znalazłem na Onet.pl rewelacyjny artykuł o piwie odtworzonym dokładnie z receptury liczącej 3000lat

  • mwa
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2003.01
    • 5071

    #2
    No cóż, chętnie bym spróbował 10 % wynalazku Egipcjan.
    Tylko szkoda, że my nie będziemy mogli spróbować, ze względu na odległość.

    Chyba, że ktoś się wybiera?
    Pozdrawiam Cię !!!!

    Comment

    • Standarte
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2003.08
      • 467

      #3
      Już sobię ostrzę zęby na ten rarytas, ale sądząc po wspomnianym woltażu (10%) większości forumowiczów owa wycieczka w przeszłość się nie spodoba !!!

      Comment

      • mwa
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2003.01
        • 5071

        #4
        To chyba nie będzie zależeć od silnej głowy, lecz od bliższej chęci poznania histoii (a tu na forumowiczów można liczyć).
        Ale czy będzie możliwe, że owo piwko ukaże się w Polsce?
        Pozdrawiam Cię !!!!

        Comment

        • Krzysiu
          D(r)u(c)h nieuchwytny
          • 2001.02
          • 14936

          #5
          Nie jest to nowa informacja, nie wiem skąd się to wzięło na Onecie dopiero teraz. Ja czytałem o tym już dobry rok temu, nawet na forum była o tym wzmianka.

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23926

            #6
            to jest informacja nawet sprzed dwóch lat

            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • kishar
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2003.10
              • 1691

              #7
              Piwko może byc fajne i warte spróbowania tylko u nas go raczej nie będzie. Ale dla mnie "ciekawsze" sa komentarze znawców piwa jakie to piwa są najlepsze.

              Comment

              • lzkamil
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2003.01
                • 3611

                #8
                Odp: Starożytne piwo

                sklep-piwowar napisał(a)
                Właśnie znalazłem na Onet.pl rewelacyjny artykuł o piwie odtworzonym dokładnie z receptury liczącej 3000lat

                http://info.onet.pl/854522,69,item.html
                jedna z wypowiedzi czytelnikow pod tym artykulem - cytuje

                Warka Strong juz nie istnieje - nikt z was zapewne nie wie ale w Warce juz sie nie produkuje piwa !!! W ramach restrukturyzacji Grupy Zywiec w Warce jest juz tylko wylacvznie ROZLEWNIA piwa produkowanego w innym miejscu !!! Jaja sobie z nas robia chociazby reklamujac kilkusetletnia tradycje produkcji piwa w Warce ! ...Smutne...pozost ala tylko rozlewnia. Dziwne ze jeszcze nikt tego nie opisal w zadnej gazecie. Czyzby dziennikarze dostali na piwo zeby siedziec cicho ?

                (~Andy, 2004-01-14 23:40:52)

                Nie wiem kto to jest Andy ale mam nadzieje ze jest zle poinformowany... Moze ktos jest w stanie to ostatecznie zdementowac
                Lepszy jabol pod okapem
                niż GŻ, CP i KP !


                Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.

                Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!

                Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23926

                  #9
                  na pewno przestali warzyc szczególnie po podniesieniu możliwości produkcyjnych o kolejny milion
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • sklep-piwowar
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2002.10
                    • 559

                    #10
                    I znowu w Onecie ciekawostka o piwie.Czy to zbieg okoliczności ?

                    Comment

                    • Standarte
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2003.08
                      • 467

                      #11
                      Niemieckie eksperymenty...

                      Wielki smutek ogarnia mnie gdy czytam jak kolejne niemieckie browary pod rozmaitymi pretekstami próbują się wyłamać spod reżimu Reinheitsgebot.

                      Comment

                      • Simon
                        † 1964-2008 Piwosz w Raju
                        • 2001.02
                        • 993

                        #12
                        Brawo dla niemieckich browarów - tych, które się wyłamują ! Troszkę fantazji !
                        Simon

                        Comment

                        • Standarte
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2003.08
                          • 467

                          #13
                          Simon napisał(a)
                          Brawo dla niemieckich browarów - tych, które się wyłamują ! Troszkę fantazji !
                          Sądzę, że fantazję możemy śmiało pozostawić browarom z innych krajów (np. Belgom, którzy są w tym względzie niedoścignieni), natomiast kilkusetletnia tradycja Reiheitsgebot to coś, czego warto się trzymać za wszelką cenę - podobnie jak w przypadku angielskich i szkockich ales! Obawiam się, że przez źle pojętą fantazję za kilkanaście lat pod każdą szerokością geograficzną będziemy mogli się napić tylko jednego produktu - Bud`a

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            #14
                            Tutaj jest kilka wskazówek. Wygląda na to, że jednak jest to wino zbożowe, bo wpierw przygotowuje się matkę drożdżową na bazie daktyli, a dopiero po kilu dniach dodaje się zacier słodowy, w postaci chleba.
                            Ciekawy eksperyment, ale miny raczej kiepskie.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X