Coś mi się Bracie widzi, że pracujesz w branży od niedawna. Generalnie browarnicy z różnych browarni znają się lepiej lub gorzej, a już na pewno mają orientację co "ile kto może"
Popytaj w sowim browarze u tych którzy pracują dłużej - ot tego wypada zacząć.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Poza tym, nie pracuje w polskim browarze (wtedy rzeczywiscie musiala by byc to Belgia), tylko niemieckim i zastanawiamy sie tutaj nad produkowaniem polskiego piwa na zlecenie. Co myslicie?
Myślimy, że jesteś wyjątkowo słabo zorientowany w branży. Takie rozwiązania w Polsce spotykane są wyjątkowo. Prędzej już można się załapać na produkcję dla dużych sieci handlowych.
Pytasz co myślimy - przecież to nie ma znaczenia. Zanim podejmiecie taką decyzję na pewno przeprowadzicie: a)badania marketingowe określające grupę docelową i wynikającą stąd możliwość wielkości tegoprocederu b)analizę finansową. I na tych podstawach podejmiecie decyzję. Ja osobiście mogę tylko powiedzieć, produkowanie "nie swojego" piwa uważam za proceder naganny, z punktu widzenia konsumenta. Poza tym - w jaki sposób zamierzacie konkurować z polskim browarem robiącym to piwo? Wszak koszta produkcji,koszta pracy itp. są w Polsce dużo niższe niż w Niemczech (oczywiście poza akcyzą). Interes byłby opłacalny ale raczej dla browaru na Słowacji.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Prędzej już można się załapać na produkcję dla dużych sieci handlowych.
Wydaje mi się, że to byłoby mało opłacalne. Browary, które mają "współpracę" z sieciami hipermarketów, są nastawione na niskoekstraktowe tanie piwa. Chociaż może po wejściu Polski do Unii i zniesieniu cła na piwo z zachodu...
Zawsze pozostaje jeszcze opcja produkcji polskiego piwa na rynek zagraniczny, wtedy być może, ale o to trzeba by już pytać same zainteresowane browary.
KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI
Misiu. Jest wiele cwanych firm, które zatrudniają młodych, dają im ambitne zadania, a później won. Oczywiście Twoja taka nie jest. Ale to, o co pytasz to już strategia. Wybacz, ale komuś z tygodniowym stażem nie powierza się takich zadań. I nie załatwia się tego nawoływaniem na ulicy (w necie). Czy Ty aby nie wstawiasz kitu, dla swego większego splendoru w towarzystwie?
A tak szczegółowiej: gdzie jest ten Twój browar (a raczej gdzie miałby łatwość ulokować produkt końcowy)? Czy brak wam przetartych kanałów dystrybucyjnych - tylko możecie rozlewać? Czy chcesz znaleźć kogoś z prywatnym, nie znanym, oryginalnym produktem i zrobić z niego koneserową markę do piwnych butików?
A tak nawiasem - czy jest coś, co możesz nam klubowiczom-piwoszom-kolekcjonerom zaproponować (zwiedzanie-degustację-wafle-szkło-nalepki...). Jeszcze raz przypominamy - TWÓJ PROFIL.
I bądź dobrej myśli. Do zobaczenia (może na giełdzie?).
Koszty produkcji w browarze o takich możliwościach produkcyjnych jak nasz są niższe niż w Polsce, na razie jeszcze dławi ten interes cło, ale od maja nie będzie ono już problemem. Zaletą niemieckiego piwa jest jego jakość - "E 300" jest tu nieznane. Pomysł z produkowaniem piwa pod polską marką jest może mało interesujący w zimie, ale w lecie podobno mało który polski browar wyrabia się z produkcją, więc zobaczymy jak to będzie... W każdym razie dzięki za opinie.
NO I STAŁO SIĘ. My piszemy koledze że NOWICJUSZ w temacie - a on swoje wie: koszty niższe, że jakość niemieckiego..., ŻE OD MAJA CŁO ...
I jeszcze że zimą pomysł produkowania polskiego piwa jest może...
Czyli na razie w grę wchodzi tylko rozlewanie (nie uratujemy więc żadnej ginącej marki).
Czyli możemy tylko podziękować, że kolega z unii (ilu ich jeszcze będzie) nie ryzykuje walki wprost z naszymi potentatami, nie pcha się ze swoim "LEPSZYM, BO BEZ C300", tylko przez kuchenne drzwi wejdzie na razie tylko ze swymi mocami przerobowymi. Skutek - kolejne 2 mniejsze się zamkną.
Znak czasu. AMEN.
Hej Baloun
Mam prośbę - zapomnij o Polsce.
Może spróbuj w Rosji. Ostatnio utopili tam ładunek piwa w lodowatej rzece. Wyciągneli go i browar obwieścił, że to piwo nadaje się jak najbardziej do picia. To był chyba browar w Omsku.
Rozumiesz.
Nie chcemy tu kolejnego sikacza z wielkiego browaru, który zniszczy po drodze kilka małych polskich browarów.
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Pomysł na kompleks z pensjonatem i browarem, gdzie samym się jest producentem lokalnej żywności, nie jest nowy. Na takowy też wpadła rodzina Durkovych, w niewielkiej miejscowości o ciekawej nazwie- Żabokreky nad Nitrou. Ta nie ma nic specjalnego do zaoferowania, za to przez jej centrum przebiega...
Wizyta tam, to wynik takiego śledztwa w sprawie browaru BeerMood, który jak ktoś zasygnalizował zakończył swoją działalność.
Jednak później dowiedziałem się, że BeerMood działa, ale na innym adresie. Dlatego też tam pojechałem będąc w Odessie.
Dotarcie na miejsce, mimo...
Mlejn, to kolejny ,wiejski, browarek, który powstał na skraju malutkiej wioski Rozstání oddalonej o niespełna osiem kilometrów od Moravská Třebová. Browar zajmuje część kompleksu starego młyna, który stoi tuż przy drodze, zaraz za torami kolejowymi i u podnóża górki Doubravice....
Okolica dawnych zakładów remontowo - kolejowych w Rydze obfituje w stare magazyny. Niska ceglana zabudowa przemysłowa często z przełomu XIX i XX wieku ma swój urok.
Klucząc między nimi podchodzę pod jeden z nich gdzie ma się mieścić browar rzemieślniczy Nurme. Brama otwarta, ale...
Comment