Białka w piwie

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maciejkaja
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.11
    • 3

    Białka w piwie

    Poszukuję wszelkich informacji na temat białek jakie występują w piwie ( od etapu warzenia brzeczki do piwa pasterysowanego).
    Za wszelkie informacje dziekuję.
    Na zdrowie
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #2
    Po pierwsze - udowodnij nam, że sam starałeś się czegokolwiek szukać (wszak takie informacje znajdują się w każdej książce o piwowarstwie, fermentacji itp. - książek takich jest co najmniej kilka w języku polskim - na pewno są w bibliotekach na Koszykowej czy przy SGGW).
    Po drugie - jak już wykonasz pierwsze - zadaj nam konkretne pytanie - a wtedy odpowiemy.

    Ale najważniejsze - tutaj uważamy, że lenistwo i droga na skróty, nie popłaca. Ora et Labora - to hasło nam przyświeca
    Last edited by zythum; 2004-01-23, 09:01.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • maciejkaja
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.11
      • 3

      #3
      Mieszkam i pracuję w odległości ok 500km od Stolicy, a biblioteka SGGW to chyba Warszawa?- sory troszkę daleko...
      Mam dostęp do kilku książek, ale interesują mnie metody oznaczania białek w każdym etpie od gotowania brzeczki przez dojrzewanie, leżakowanie przez wplyw białek na filtrowalność.
      Od marca zaczynam pisać pracę magisterską na ten temat i liczę na Waszą pomoc w znalezieniu metody oznaczania tak niewielkich zawartości, ale nie mówmy o chromatografii..
      dzięki

      Comment

      • macmon
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 140

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maciejkaja
        Mieszkam i pracuję w odległości ok 500km od Stolicy, a biblioteka SGGW to chyba Warszawa?- sory troszkę daleko...
        Mam dostęp do kilku książek, ale interesują mnie metody oznaczania białek w każdym etpie od gotowania brzeczki przez dojrzewanie, leżakowanie przez wplyw białek na filtrowalność.
        Od marca zaczynam pisać pracę magisterską na ten temat i liczę na Waszą pomoc w znalezieniu metody oznaczania tak niewielkich zawartości, ale nie mówmy o chromatografii..
        dzięki
        Temat - rzeka.

        1. Poznaj dokładnie proces warzenia brzeczki, wyjdź od analizy słodów, wpływ dodatków niesłodowanych a dobór słodu do zacierania, wpływu zawartosci białka na zacieranie słodu, czas przerwy białkowej podczas zacierania i procesy tam zachodzace, następnie na filtrację zacieru, przeanalizuj procesy zachodzace podczas gotowania brzeczki z chmielem i co dzieje się w tym momencie z substancjami białkowymi, polipeptydami i aminokwasami. Co to jest przełom brzeczki, osad na gorąco, osad na zimno, ile substancji azotowych zostaje w brzeczce po jej schłodzeniu i usunięciu osadów.

        2. Fermentacja, ile subst. azotowych wnoszą drożdże i ile ich zużywają, azot formolowy.

        3. Leżakowanie, osady zimne i wymrażanie, dodatek środków klarujących

        4. Filtracja piwa, metody, usuwanie i wymrażanie osadów, stabilizacja koloidalna - środki stabilizujące, PVPP

        5. Piwo gotowe, wpływ zawartości subst. azotowych na smak i pienistość, koloidalna stabilizacja piwa.

        Analityka - używana w browarach metoda Kjeldahla

        PN-A-79093-11:2000 Piwo Metody badań Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego

        PN-A-79093-11:2000/Ap1:2002 Piwo Metody badań Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego aminowego

        zobacz spis norm w przemyśle spozywczym na:

        Comment

        • macmon
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 140

          #5
          Ksiązki:

          Wolfgang Kunze - Technologia piwa i słodu

          SIGMA NOT - (miesięcznik) Przemysł Fermentacyjny i Owocowo - Warzywny

          zobacz spis literatury tutaj: http://www.eurequa.pl/pl/IX_lit.htm

          poczytaj: http://www.eurequa.pl/pl/tre_prog.htm

          Comment

          Przetwarzanie...
          X