Poszukuję wszelkich informacji na temat białek jakie występują w piwie ( od etapu warzenia brzeczki do piwa pasterysowanego).
Za wszelkie informacje dziekuję.
Na zdrowie
Po pierwsze - udowodnij nam, że sam starałeś się czegokolwiek szukać (wszak takie informacje znajdują się w każdej książce o piwowarstwie, fermentacji itp. - książek takich jest co najmniej kilka w języku polskim - na pewno są w bibliotekach na Koszykowej czy przy SGGW).
Po drugie - jak już wykonasz pierwsze - zadaj nam konkretne pytanie - a wtedy odpowiemy.
Ale najważniejsze - tutaj uważamy, że lenistwo i droga na skróty, nie popłaca. Ora et Labora - to hasło nam przyświeca
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Mieszkam i pracuję w odległości ok 500km od Stolicy, a biblioteka SGGW to chyba Warszawa?- sory troszkę daleko...
Mam dostęp do kilku książek, ale interesują mnie metody oznaczania białek w każdym etpie od gotowania brzeczki przez dojrzewanie, leżakowanie przez wplyw białek na filtrowalność.
Od marca zaczynam pisać pracę magisterską na ten temat i liczę na Waszą pomoc w znalezieniu metody oznaczania tak niewielkich zawartości, ale nie mówmy o chromatografii..
dzięki
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maciejkaja
Mieszkam i pracuję w odległości ok 500km od Stolicy, a biblioteka SGGW to chyba Warszawa?- sory troszkę daleko...
Mam dostęp do kilku książek, ale interesują mnie metody oznaczania białek w każdym etpie od gotowania brzeczki przez dojrzewanie, leżakowanie przez wplyw białek na filtrowalność.
Od marca zaczynam pisać pracę magisterską na ten temat i liczę na Waszą pomoc w znalezieniu metody oznaczania tak niewielkich zawartości, ale nie mówmy o chromatografii..
dzięki
Temat - rzeka.
1. Poznaj dokładnie proces warzenia brzeczki, wyjdź od analizy słodów, wpływ dodatków niesłodowanych a dobór słodu do zacierania, wpływu zawartosci białka na zacieranie słodu, czas przerwy białkowej podczas zacierania i procesy tam zachodzace, następnie na filtrację zacieru, przeanalizuj procesy zachodzace podczas gotowania brzeczki z chmielem i co dzieje się w tym momencie z substancjami białkowymi, polipeptydami i aminokwasami. Co to jest przełom brzeczki, osad na gorąco, osad na zimno, ile substancji azotowych zostaje w brzeczce po jej schłodzeniu i usunięciu osadów.
2. Fermentacja, ile subst. azotowych wnoszą drożdże i ile ich zużywają, azot formolowy.
3. Leżakowanie, osady zimne i wymrażanie, dodatek środków klarujących
4. Filtracja piwa, metody, usuwanie i wymrażanie osadów, stabilizacja koloidalna - środki stabilizujące, PVPP
5. Piwo gotowe, wpływ zawartości subst. azotowych na smak i pienistość, koloidalna stabilizacja piwa.
Analityka - używana w browarach metoda Kjeldahla
PN-A-79093-11:2000 Piwo Metody badań Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego
PN-A-79093-11:2000/Ap1:2002 Piwo Metody badań Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego aminowego
Comment