Poszukuję wszelkich informacji na temat białek jakie występują w piwie ( od etapu warzenia brzeczki do piwa pasterysowanego).
Za wszelkie informacje dziekuję.
Na zdrowie
Po pierwsze - udowodnij nam, że sam starałeś się czegokolwiek szukać (wszak takie informacje znajdują się w każdej książce o piwowarstwie, fermentacji itp. - książek takich jest co najmniej kilka w języku polskim - na pewno są w bibliotekach na Koszykowej czy przy SGGW).
Po drugie - jak już wykonasz pierwsze - zadaj nam konkretne pytanie - a wtedy odpowiemy.
Ale najważniejsze - tutaj uważamy, że lenistwo i droga na skróty, nie popłaca. Ora et Labora - to hasło nam przyświeca
Ostatnia zmiana dokonana przez zythum; 2004-01-23, 09:01.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Mieszkam i pracuję w odległości ok 500km od Stolicy, a biblioteka SGGW to chyba Warszawa?- sory troszkę daleko...
Mam dostęp do kilku książek, ale interesują mnie metody oznaczania białek w każdym etpie od gotowania brzeczki przez dojrzewanie, leżakowanie przez wplyw białek na filtrowalność.
Od marca zaczynam pisać pracę magisterską na ten temat i liczę na Waszą pomoc w znalezieniu metody oznaczania tak niewielkich zawartości, ale nie mówmy o chromatografii..
dzięki
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maciejkaja
Mieszkam i pracuję w odległości ok 500km od Stolicy, a biblioteka SGGW to chyba Warszawa?- sory troszkę daleko...
Mam dostęp do kilku książek, ale interesują mnie metody oznaczania białek w każdym etpie od gotowania brzeczki przez dojrzewanie, leżakowanie przez wplyw białek na filtrowalność.
Od marca zaczynam pisać pracę magisterską na ten temat i liczę na Waszą pomoc w znalezieniu metody oznaczania tak niewielkich zawartości, ale nie mówmy o chromatografii..
dzięki
Temat - rzeka.
1. Poznaj dokładnie proces warzenia brzeczki, wyjdź od analizy słodów, wpływ dodatków niesłodowanych a dobór słodu do zacierania, wpływu zawartosci białka na zacieranie słodu, czas przerwy białkowej podczas zacierania i procesy tam zachodzace, następnie na filtrację zacieru, przeanalizuj procesy zachodzace podczas gotowania brzeczki z chmielem i co dzieje się w tym momencie z substancjami białkowymi, polipeptydami i aminokwasami. Co to jest przełom brzeczki, osad na gorąco, osad na zimno, ile substancji azotowych zostaje w brzeczce po jej schłodzeniu i usunięciu osadów.
2. Fermentacja, ile subst. azotowych wnoszą drożdże i ile ich zużywają, azot formolowy.
3. Leżakowanie, osady zimne i wymrażanie, dodatek środków klarujących
4. Filtracja piwa, metody, usuwanie i wymrażanie osadów, stabilizacja koloidalna - środki stabilizujące, PVPP
5. Piwo gotowe, wpływ zawartości subst. azotowych na smak i pienistość, koloidalna stabilizacja piwa.
Analityka - używana w browarach metoda Kjeldahla
PN-A-79093-11:2000 Piwo Metody badań Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego
PN-A-79093-11:2000/Ap1:2002 Piwo Metody badań Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego aminowego
Piwo uwarzone razem z czeskim Budvar Budweiser przy użyciu szczepu drożdży Budvar i metody warzenia dekokcyjnego Budvar,
ale wykorzystuje angielski słód i chmiel (Goldings), aby uzyskać angielski akcent.
Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
Lacing - sporo typu "firankowego".
Gaz - średni.
Barwa - jaśniejsze złoto.
Aromat - lekko metaliczne, słodowe i kukurydza.
Smak - lekko słodkawe, płona - gorzkawa zbożowość...
Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
Comment