Białka w piwie

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • maciejkaja
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.11
    • 3

    #1

    Białka w piwie

    Poszukuję wszelkich informacji na temat białek jakie występują w piwie ( od etapu warzenia brzeczki do piwa pasterysowanego).
    Za wszelkie informacje dziekuję.
    Na zdrowie
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #2
    Po pierwsze - udowodnij nam, że sam starałeś się czegokolwiek szukać (wszak takie informacje znajdują się w każdej książce o piwowarstwie, fermentacji itp. - książek takich jest co najmniej kilka w języku polskim - na pewno są w bibliotekach na Koszykowej czy przy SGGW).
    Po drugie - jak już wykonasz pierwsze - zadaj nam konkretne pytanie - a wtedy odpowiemy.

    Ale najważniejsze - tutaj uważamy, że lenistwo i droga na skróty, nie popłaca. Ora et Labora - to hasło nam przyświeca
    Ostatnia zmiana dokonana przez zythum; 2004-01-23, 09:01.
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • maciejkaja
      Szeregowy Piwny Łykacz
      • 2003.11
      • 3

      #3
      Mieszkam i pracuję w odległości ok 500km od Stolicy, a biblioteka SGGW to chyba Warszawa?- sory troszkę daleko...
      Mam dostęp do kilku książek, ale interesują mnie metody oznaczania białek w każdym etpie od gotowania brzeczki przez dojrzewanie, leżakowanie przez wplyw białek na filtrowalność.
      Od marca zaczynam pisać pracę magisterską na ten temat i liczę na Waszą pomoc w znalezieniu metody oznaczania tak niewielkich zawartości, ale nie mówmy o chromatografii..
      dzięki

      Comment

      • macmon
        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
        • 2002.10
        • 140

        #4
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika maciejkaja
        Mieszkam i pracuję w odległości ok 500km od Stolicy, a biblioteka SGGW to chyba Warszawa?- sory troszkę daleko...
        Mam dostęp do kilku książek, ale interesują mnie metody oznaczania białek w każdym etpie od gotowania brzeczki przez dojrzewanie, leżakowanie przez wplyw białek na filtrowalność.
        Od marca zaczynam pisać pracę magisterską na ten temat i liczę na Waszą pomoc w znalezieniu metody oznaczania tak niewielkich zawartości, ale nie mówmy o chromatografii..
        dzięki
        Temat - rzeka.

        1. Poznaj dokładnie proces warzenia brzeczki, wyjdź od analizy słodów, wpływ dodatków niesłodowanych a dobór słodu do zacierania, wpływu zawartosci białka na zacieranie słodu, czas przerwy białkowej podczas zacierania i procesy tam zachodzace, następnie na filtrację zacieru, przeanalizuj procesy zachodzace podczas gotowania brzeczki z chmielem i co dzieje się w tym momencie z substancjami białkowymi, polipeptydami i aminokwasami. Co to jest przełom brzeczki, osad na gorąco, osad na zimno, ile substancji azotowych zostaje w brzeczce po jej schłodzeniu i usunięciu osadów.

        2. Fermentacja, ile subst. azotowych wnoszą drożdże i ile ich zużywają, azot formolowy.

        3. Leżakowanie, osady zimne i wymrażanie, dodatek środków klarujących

        4. Filtracja piwa, metody, usuwanie i wymrażanie osadów, stabilizacja koloidalna - środki stabilizujące, PVPP

        5. Piwo gotowe, wpływ zawartości subst. azotowych na smak i pienistość, koloidalna stabilizacja piwa.

        Analityka - używana w browarach metoda Kjeldahla

        PN-A-79093-11:2000 Piwo Metody badań Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego

        PN-A-79093-11:2000/Ap1:2002 Piwo Metody badań Oznaczanie zawartości azotu ogólnego i azotu wolnego aminowego

        zobacz spis norm w przemyśle spozywczym na:

        Comment

        • macmon
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2002.10
          • 140

          #5
          Ksiązki:

          Wolfgang Kunze - Technologia piwa i słodu

          SIGMA NOT - (miesięcznik) Przemysł Fermentacyjny i Owocowo - Warzywny

          zobacz spis literatury tutaj: http://www.eurequa.pl/pl/IX_lit.htm

          poczytaj: http://www.eurequa.pl/pl/tre_prog.htm

          Comment

          Related Topics

          Collapse

          • Javox
            Thornbridge, Czech Mates
            Javox
            Piwo uwarzone razem z czeskim Budvar Budweiser przy użyciu szczepu drożdży Budvar i metody warzenia dekokcyjnego Budvar,
            ale wykorzystuje angielski słód i chmiel (
            Goldings), aby uzyskać angielski akcent.

            Puszka 440 ml, alko 4.8%

            Piana - więcej na początku potem z trzaskiem...
            2024-09-20, 12:56
          • darekd
            Corzano 1985 [Granaio dei Medici], Birra di Pane
            darekd
            Piwo chlebowe z Toskanii sygnowane przez Granaio dei Medicie, firma wytwarzająca produkty na bazie lokalnego zboża (makarony itp.), która wraz z innymi lokalnymi przedsiębiorstwami wzięło się za produkcję specyficznego piwa. Do jego warzenia wykorzystano lokalny chleb Mugello (regionu na północ...
            2024-07-21, 23:26
          • Javox
            Łomża, Brok Export
            Javox
            Piwo jasne, Alko 5.0%

            Piana - więcej na początku potem pełna warstewka.
            Lacing - sporo typu "firankowego".
            Gaz - średni.
            Barwa - jaśniejsze złoto.
            Aromat - lekko metaliczne, słodowe i kukurydza.
            Smak - lekko słodkawe, płona - gorzkawa zbożowość...
            2024-07-03, 22:16
          • leszcz007
            Rozwiń swoją pasję i zdobądź wiedzę na studiach "Technologia Piwowarstwa"
            leszcz007
            Technologia Piwowarstwa



            Czy piwo to nie tylko Twój ulubiony napój, ale również prawdziwa pasja? Może chcesz poszerzyć swoja wiedzę na temat warzenia piwa, wprowadzić swoją pasje na nowy poziom lub planujesz przejść na zawodowstwo. A może marzysz o własnym browarze,...
            2023-09-14, 12:39
          • heckler
            Czechy, Počátky, Počátky 36, Pivovar Počátky
            heckler
            Počátky, to malutka wioska która leży w paśmie Železné hory, ot taki mały koniec świata, gdzie ptaki zawracają i kończy się asfalt. Dalej autem już nie pojedziemy.
            Tuż a mostkiem przy wąskiej drodze znajduje się posesja pana Libor Hančar. Człowiek orkiestra, mnóstwo zainteresowań,...
            2023-06-15, 11:52
          • Loading...
          • Koniec listy.
          Przetwarzanie...