To jest pierwsza 10 za rok 2006
Tyskie i Żywce to - głównie - wynik spotkań z w knajpach gdzie nie było nic innego.
No no.Ładnie sobie poczynałeś.Aż oczy bolą.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
A całe piątki śpisz i nic nie pijesz?
Nie, jak się pododaje procenty to widać, że na piątek przypada ich trzynaście... czyli przesądny jesteś i dlatego wykasowałeś.
Jest i piątek 12.28% wcale nie pechowy (chociaż miał pecha bo został skasowany )
To i ja się pochwalę moim dziennikiem. Nie jest on imponujący, ale zawsze.
1. (O) EDI 23.53%
2. (O) Ciechanów 11.76%
3. (O) Lech 8.82%
4. (O) Bartek 8.09%
5. (O) Tyskie 6.62%
6. (O) Żywiec 5.88%
7. (O) Okocim 5.15%
8. (O) Amber 4.41%
9. (O) Brok 3.68%
10. (O) Belgia 2.94%
11. (O) Łomża 2.21%
12. (O) Dojlidy 2.21%
13. (O) BOSS 2.21%
14. (O) Warka 1.47%
15. (O) Jędrzejów [ex. Strzelec] 1.47%
16. (O) Braniewo 1.47%
17. (O) Jurand 1.47%
18. (O) Czarnków 1.47%
19. (O) Fortuna 1.47%
20. (O) Bosman 0.74%
21. (O) Namysłów 0.74%
22. (O) Kasztelan 0.74%
23. (O) Brovaria 0.74%
24. (O) Krajan 0.74%
W 2005 było o cztery krajowe browary więcej.
Jeżeli chodzi o zagranicę to:
1. Polska + browary domowe 93.29%
2. Ukraina 2.01%
3. Słowacja 2.01%
4. Czechy 1.34%
5. Węgry 0.67%
6. Niemcy 0.67%
Z pasteryzacją nie najgorzej
tak 58.09%
nie 41.91%
"Ma jednak kraj polski napój warzony
z pszenicy, chmielu i wody, po polsku
piwem zwany; a gdy nic nadeń lepszego
do pokrzepienia ciała, jest nie tylko rozkoszą
mieszkańców, lecz i cudzoziemców
wybornym smakiem"
Jan Długosz, Historie Piwne Moja strona www w początkowym okresie budowy
U mnie miejscowe stanowi 80-90% z prostego powodu - jest może nie tak dostępne jak masówka, ale da się załatwić w niskich cenach. Gdyby (ach, łudzę się) w takich byłoby Noteckie to nie wahałbym się i te 100 litrów rocznie mógłbym wypić Noteckiego.
Przyszedł czas na moje podsumowanie.
W roku 2006 wypiłem 666 piw, co daje 263 litry
Dumny jestem z tego, że skosztowałem 214 różnych polskich piwa (nie licząc domowych)
Strasznie mi przykro, że w mojej 10 znalazł się Okocim i Tyskie. Postaram się poprawić w przyszłym roku. Na swoje usprawiedliwienie mogę tylko rzec, że Okocim to głównie Karmi, które momenatmi uwielbiam, a jedyne dostępne pod nosem to właśnie Okocim (bo po Zwierzyniecki to już trochę muszę poginać, ale i tak równie sporo go wypiłem). Tyskie natomiast to efekt imprez towarzysko- ogródkowych.
Wydałem na to 1212 złotych. Przegięcie pały. Toż to prawie telewizor Oj zmniejszy się ta kwota w tym roku zmniejszy.
Uświadomiłem sobie jednak jak maluczkim (mimo ponad średniego spożycia) klientem jestem. Najwięcej zarobiły na mnie Amber i Fortuna, po około 100 zł. Przeca im nawet nie warto się mną zajmować
Uświadomiłem sobie jednak jak maluczkim (mimo ponad średniego spożycia) klientem jestem. Najwięcej zarobiły na mnie Amber i Fortuna, po około 100 zł. Przeca im nawet nie warto się mną zajmować
Ciekawe wyliczenia i spostrzeżenia Bombadila ! Ja sam (przy nieco niższym od Bombadila spożyciu) czułem się już niemal zbawcą polskiego browarnictwa lokalnego... a tu taki klops... nie wspominając o tym, że w tych wymienionych 100 zł są jeszcze marże sklepów... :-(
Witam!
Tak sobie pomyślałem pijąc piwko, że tak naprawdę nie wiem ile wypijam alkoholu.Wziąłem więc kalkulator i korzystając z dziennika piwnego obliczyłem.Oto wyniki(pierwszy kwartał 2010):
1)Wypiłem 430 piw ; 212.45 litrów piwa.
2)Alkohol(czysty spirytus 100%) wyniósł...
Mamy temat w którym można sie pochwalić jakie piwa pija forumowicze. Wypada chyba również powiedzieć ile piwa dziennie wypijają forumowicze. Najłatwiej będzie odpowiedzieć osobom prowadzącym Dziennik Piwny , ale chyba i inni też moga dość łatwo wyliczyć orientacyjną ilość wypitego...
Macedonia delikatnie mówiąc nie jest piwnym rajem. Dwa duże browary warzą coś co dla mnie zaledwie przypomina piwa, chociaż w sumie mógłbym to powiedzieć o wielu innych miejscach na Bałkanach. Wybór piw w marketach bardzo ubogi. Dlatego działalność piwoteki jaka by nie była, jest warta...
W dniach 14-15 luty 2024 popełniłem swoje dwie pierwsze warki. Pomimo całkowitego braku doświadczenia z warzeniem piwa, z uwagi na sprzyjające warunki fermentacji wybór padł na dolniaki tj. "czeskiego leżaka" oraz "koźlarza"....
Ciekawi mnie kwestia jakie alkohole najczęściej piją użytkownicy portalu poza piwem.
Zazwyczaj jak była potrzeba walnąć coś mocniejszego to sięgałem po "zimną rzadką". Lecz od pewnego czasu wódkę omijam, bo bardzo posmakował mi gin z tonikiem. Człowieka przynajmniej...
Comment