Jakie piwa piją forumowicze - na podst. Dziennika Piwnego

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Moja połówka roku...

    Wychłeptałem aż 219,46 litra piwa, z czego:
    1. Polska + browary domowe 70.61%
    2. Czechy 27.16%
    3. Niemcy 1.28%
    + 4 inne kraje w śladowych ilościach

    Polskich browarów zaliczyłem 40, czołowa 15-tka wygląda następująco:
    1. (O) Amber 14.34%
    2. (O) Ciechanów 12.04%
    3. (O) Czarnków 9.14%
    4. (O) Konstancin 8.54%
    5. (O) Zamkowy 4.77%
    6. (O) Bierhalle Warszawa 4.56%
    7. (O) Łomża 4.44%
    8. (O) Browar na Jurze 3.40%
    9. (O) Fortuna 3.33%
    10. (O) Kormoran 3.17%
    11. (O) Jagiełło 3.09%
    12. (O) Łódzkie 2.67%
    13. (O) Brovarnia 2.67%
    14. (O) Gościszewo 2.00%
    15. (O) Bartek 1.77%

    Krajowe browary, to:
    Mały 50.81%
    Średni 32.56%
    Restauracyjny 13.96%
    Duży 2.67%

    Pasteryzowane:
    tak 50.27%
    nie 49.73%

    Opakowanie:
    butelka 61.79%
    beczka 25.54%
    puszka 11.67%
    PET 1.00%

    Czeskich browarów było 36, czołowa 15-tka to:
    1. Malý Rohozec 7.55%
    2. Svijany 6.71%
    3. Černá Hora 6.71%
    4. Polička 5.87%
    5. Trutnov 5.54%
    6. Dobruška 5.20%
    7. Koníček 4.19%
    8. Rychnov 3.36%
    9. Broumov 3.36%
    10. Náchod 3.36%
    11. Poutnik 3.36%
    12. Nová Paka 3.15%
    13. Bernard 3.02%
    14. Litovel 3.02%
    15. Biovar 3.02%

    Zagraniczne opakowania:
    butelka 55.60%
    beczka 40.62%
    PET 2.33%
    puszka 1.46%

    Pasteryzowane:
    tak 60.00%
    nie 40.00%

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • Twilight_Alehouse
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2004.06
      • 6310

      A oto moje podsumowanie po połowie roku:

      Wypiłem 109,25 l, co chyba lokuje mnie w forumowych stanach niższych

      1. Polska + browary domowe 67.84% (domowe to 4,94%)
      2. Czechy 19.68%
      3. Niemcy 5.79%
      4. Belgia 2.59%
      + 9 innych krajów, od 1 l do 0,33 l

      Polskich browarów zaliczyłem 30 (właściwie 31, ale Grodzkiej nie liczę, póki a'la Grodziskie nie pojawi się w bazie), oto pierwsza 15:
      1. (O) Kormoran 12.88%
      2. (O) Konstancin 12.81%
      3. (O) Perła - Lublin 5.97%
      4. (O) Sulimar 5.24%
      5. (O) Amber 5.06%
      6. (O) Fortuna 4.80%
      7. (O) BOSS 4.12%
      8. (O) Ciechanów 3.86%
      9. (O) Okocim 3.71%
      10. (O) Bierhalle Warszawa 3.39%
      11. (O) BrowArmia 3.39%
      12. (O) Płock Minibrowar 3.14%
      13. (O) Kasztelan 2.98%
      14. (O) Gościszewo 2.98%
      15. (O) Łódzkie 2.91%

      Pierwsza 10 browarów czeskich (w sumie 27):
      1. Chodovar 11.63%
      2. Náchod 9.30%
      3. Janacek 6.98%
      4. Kocour Varnsdorf 6.98%
      5. Svijany 4.65%
      6. Staropramen 4.65%
      7. Jihlava 4.65%
      8. Nymburk 4.65%
      9. Litovel 4.65%
      10. Strakonice 2.33%

      Pasteryzowane?
      tak 57.43%
      nie 42.57%

      Comment

      • leona
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2009.07
        • 5853

        Pierwsze półrocze niewarte byłoby uwagi ale dumny jestem z tego zestawienia:

        Rodzaj browaru
        Krajowy komercyjny 59.81%
        Zagraniczny komercyjny 24.66%
        Domowy 15.53%

        A konkretnie z tych piętnastu procent piwa domowego, poza 3 butelkami, wyłącznie własnego. I większość była pijalna, a niektóre nawet bardzo

        I dla porządku

        Browary krajowe (wszystkich 45)
        1. (O) Konstancin 10.38%
        2. (O) Sulimar 6.56%
        3. (O) Browar na Jurze 5.55%
        4. (O) BOSS 4.98%
        5. (O) Okocim 4.68%
        6. (O) Kormoran 4.63%
        7. (O) Łódzkie 4.63%
        8. (O) Ciechanów 4.34%
        9. (O) Amber 3.70%
        10. (O) Zamkowy 3.60%

        Browary zagraniczne (z 8 państw)

        Czechy (wszystkich 29)
        1. Svijany 8.21%
        2. Náchod 8.21%
        3. Měšťanský Pivovar Havlíčkův Brod 8.21%
        4. Klášter 6.16%
        5. Rakovník 6.16%

        Niemcy (wszystkich 18)
        1. Felsenbräu 10.31%
        2. Hallerndorf 7.22%
        3. n/n 5.15% (ten od Okocimia Pszenicznego)
        4. Nothhaft 5.15%
        5. Reh 5.15%
        5. Rakovník 6.16%

        Comment

        • abernacka
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛
          • 2003.12
          • 10861

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
          (...)
          Niemcy (wszystkich 18)
          (...)
          5. Rakovník 6.16%
          Nieznam takiego browaru
          Piwna turystyka według abernackiego

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Nieznam takiego browaru
            Szybciej to w rosyjskich trza by szukać

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • leona
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2009.07
              • 5853

              Cholercia, się coś "poprzesklejało"
              Last edited by leona; 2010-07-01, 09:58.

              Comment

              • abernacka
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛
                • 2003.12
                • 10861

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika leona Wyświetlenie odpowiedzi
                Cholercia, się coś "poprzesklejało"
                Mimo wszystko chętnie poznam browar, który uplasował się na piątej pozycji.
                Piwna turystyka według abernackiego

                Comment

                • leona
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2009.07
                  • 5853

                  Jeśli chodzi o Rakovník, to stosuję "nomenklaturę" zarówno browar.bizową jak i np. pivovary.info. Jeśli jest błędna z wdzięcznością przyjmę sprostowanie.

                  Comment

                  • woosaa
                    Major Piwnych Rewolucji
                    🍼🍼
                    • 2005.07
                    • 1553

                    Moje podsumowanie I półrocza wygląda następująco:
                    Wypite 236.32 l piwa za ok.1165 zł, z tego krajowe:125.84 l, domowe: 72.47 l, zagraniczne: 38.01 l. Niepasteryzowanego było 135.21 l (57.21%).
                    Krajowe piwa z 46 browarów,pierwsza piątka:
                    - Czarnków 11.22 l, 8.92 %
                    - Kasztelan 8.80 l, 6.99%
                    - Konstancin 7.40 l, 5.88%
                    - Kormoran 7.00 l, 5.56%
                    - Warka 6.73 l, 5.35%

                    Zagraniczne z 10 krajów,najwiecej z Czech 26.18 l (68.88%) i 30 browarów,potem Niemcy 5.50 l ( 14.47%)i 8 browarów i Serbia 3.00 l (7.89%)

                    Domowe to głównie własne warki:69.19 l (95.47%) i 17 innych (najwięcej od browaru domowego Anteksa)
                    mb WOS

                    Comment

                    • Cannabee776i99
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2009.08
                      • 658

                      Skoro minęło pół roku qwarto pokusić sie o małe podsumowanie:

                      Wypiłem 130,48l piwa, z czego 93,58l to piwa z 19-tu browarów krajowych. Ich pierwsza dziesiątka prezentuje się następująco:

                      1. (O) BOSS 19.12%
                      2. (O) Ciechanów 15.82%
                      3. (O) Konstancin 15.28%
                      4. (O) Bierhalle Warszawa 12.79%
                      5. (O) Kormoran 12.46%
                      6. (O) Amber 5.91%
                      7. (O) Jagiełło 3.53%
                      8. (O) Zamkowy 3.12%
                      9. (O) Gościszewo 2.67%
                      10. (O) Sulimar 2.14%

                      Spożyłem także piwa z 9 krajów zagranicznych:

                      1. Czechy 45.42%
                      2. Niemcy 15.85%
                      3. Litwa 13.82%
                      4. Wielka Brytania 10.84%
                      5. Belgia 5.19%
                      6. Stany Zjednoczone 2.89%
                      7. Ukraina 2.17%
                      8. Holandia 2.03%
                      9. Irlandia 1.79%

                      Najczęściej spożywane przeze mnie piwa zagraniczne pochodziły z Czech. Pierwsza piątka browarów z tego kraju prezentuje się następująco:

                      1. Náchod 25.36%
                      2. Minipivovar Kocour Varnsdorf 21.48%
                      3. Plzeňský Prazdroj 6.92%
                      4. Svijany 4.47%
                      5. Klášterní Pivovar Strahov 4.18%

                      Comment

                      • Maremali
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2002.05
                        • 1955

                        Moja pierwsza 10 po półroczu wygląda następująco:
                        1. Fortuna 12.67%
                        2. Konstancin 9.85%
                        3. Amber 9.15%
                        4. Ciechanów 8.44%
                        5. Kormoran 8.20%
                        6. Kasztelan 6.33%
                        7. Okocim 6.05%
                        8. Tyskie 3.66%
                        9. BOSS 2.81%
                        10. Bierhalle Warszawa 2.81%
                        http://maremali.web-album.org/

                        Comment

                        • VanPurRz
                          Major Piwnych Rewolucji
                          • 2008.09
                          • 4229

                          I półrocze słabo. Niestety ze względów rodzinnych nie udało mi się odwiedzić przede wszystkim Czech nad czym ubolewam. Wysoka pozycja Okocimia to fanatyzm piłkarski
                          Perła to Zwierzyniec, a Tyskie to licencyjny Pilsner który jako jedyny w Polsce posiada coś w rodzaju prawdziwej chmielowej goryczki.
                          Pierwsze miejsce Łomży to zasługa jej dostępności połączonej z rozsądną ceną (4 PLN za beczki w Wołominie i około 5-6 w Wawie plus łatwość zakupu w sklepie gdzie często jest jedynym wyborem w zalewie koncernów).
                          Nie wiem skąd ten Żywiec - w sumie nie pamiętam abym go wypił więcej niż dwa trzy piwa.
                          Nie wiem też skąd wzieły się piwa aromatyzowane bo takich nie piłem ani jednego
                          Co do pasteryzacji to stoję przed decyzją - czy wpisywać piwa poddane filtracji wyłajawiającej wpisywać w tą kategorię, niby są w sensie definicji niepasteryzowane, ale z drugiej strony efekt tej technologii jest praktycznie ten sam - piwo bez wartości odżywczych i witamin z drożdży itp. Dla mnie takie piwo jest dokładnie tym samym co piwo pasteryzowane.

                          162.38 litrów
                          1. Polska + browary domowe 78.39%
                          2. Czechy 8.93%
                          3. Niemcy 5.08%
                          4. Irlandia 5.07%



                          Pasteryzowane?
                          tak 62.21%
                          nie 37.79%


                          Browary krajowe
                          1. (O) Łomża 11.59%
                          2. (O) Okocim 10.77%
                          3. (O) Bierhalle Warszawa 8.60%
                          4. (O) Zamkowy 8.16%
                          5. (O) Żywiec 7.60%
                          6. (O) Sulimar 5.94%
                          7. (O) Konstancin 4.59%
                          8. (O) Ciechanów 4.36%
                          9. (O) Tyskie 3.80% (licencyjny pilsner)
                          10. (O) Perła - Lublin (zwierzyniec)

                          Gatunki (piwa krajowe) %
                          Lager - jasne pełne 56.30%
                          Porter 6.59%
                          Alt 5.47%
                          Lager - jasne mocne 5.38%
                          Pszeniczne 4.80%
                          Koźlak 3.95%
                          Ciemne 3.95%
                          Aromatyzowane 3.01%
                          Stout 2.90%
                          Jasne górnej fermentacji 2.22%
                          Lager - jasne lekkie 1.98%
                          Last edited by VanPurRz; 2010-07-02, 09:55.
                          "Nie myśl o tym, że wszystko się kończy. Myśl, że wszystko się dopiero zaczyna. To, co powinno być życiem: spokój, wolność i cisza" M. Hłasko, "Ósmy dzień tygodnia"

                          Comment

                          • dadek
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🍺🍺
                            • 2005.09
                            • 4702

                            Pół roku minęło już miesiąc temu, najwyższy czas by je podsumować. Od 1.01 do 2.08 spiłem 651 piwek, co daje 319,98 l. Dziennie średnio wychodzi 1,49 l.

                            Z powodu kontuzji byłem w pierwszym półroczu uziemiony w domu dlatego pierwszy wypad do Czech był dopiero w lipcu co spowodowało że krajowe piwa są w znacznej przewadze:
                            - browary krajowe 91,09%
                            - browary zagraniczne 8,91% (z czego tylko jedno piwo 0,35 l było kubańskie, reszta czeskie)

                            Gatunkowo spożyte piwa przedstawiają się następująco:
                            - lager jasne pełne 34,57%
                            - lager jasne mocne 26,81%
                            - ciemne 8,60%
                            - porter 6,07%
                            - pszeniczne 3,54%
                            - alt 3,04%
                            - specjalne 2,87%
                            - pszeniczne ciemne 2,87%
                            - lager jasne lekkie 2,36%
                            - pale ale 1,85%
                            - aromatyzowane 1,69%
                            - ciemne górnej fermentacji 1,35%
                            - koźlak 1,35%
                            - stout 1,01%
                            - jasne górnej fermentacji 1,01%
                            - lager piwo stołowe 0,84%
                            - marcowe 0,17%

                            Z tego pasteryzowanych było 51,94% a niepasteryzowanych 48,06%

                            Opakowania jakie uznaję za godne piwa to szkło lub beczka. Jednak z powodu przejścia Browaru Staropolskiego wyłącznie na PET-y i braku możliwości zakupu w Warszawie piw Browaru Łódź w szkle, PET-y w tych dwóch przypadkach były jedynym rozwiązaniem.
                            - butelka 76,8%
                            - beczka 20,28%
                            - PET 2,92%

                            Browary z których piwa piłem w tym roku:



                            Browary krajowe % ile l
                            1. (O) Konstancin 13.49% 80 44.66
                            2. (O) Bierhalle Warszawa 10.29% 61 23.51
                            3. (O) Ciechanów 10.12% 60 30.00
                            4. (O) BOSS 9.11% 54 25.47
                            5. (O) Czarnków 7.42% 44 14.69
                            6. (O) Fortuna 6.75% 40 19.83
                            7. (O) Kormoran 5.06% 30 14.95
                            8. (O) Amber 4.22% 25 10.80
                            9. (O) Łódzkie 3.54% 21 16.50
                            10. (O) Gab 2.53% 15 7.50
                            11. (O) Staropolski 2.36% 14 8.90
                            12. (O) Zamkowy 2.19% 13 5.65
                            13. (O) Sulimar 2.19% 13 6.50
                            14. (O) Namysłów 1.85% 11 5.83
                            15. (O) Zodiak 1.52% 9 4.33
                            16. (O) Grybów 1.52% 9 4.50
                            17. (O) Tyskie 1.52% 9 4.50
                            18. (O) Warka 1.35% 8 4.00
                            19. (O) Jagiełło 1.35% 8 2.64
                            20. (O) Kasztelan 1.35% 8 4.00
                            21. (O) Łomża 1.35% 8 3.65
                            22. (O) Płock Minibrowar 1.18% 7 4.50
                            23. (O) Grodzka 15 1.01% 6 2.66
                            24. (O) Czenstochovia 0.84% 5 2.50
                            25. (O) Tumski 0.84% 5 2.30
                            26. (O) Okocim 0.67% 4 2.00
                            27. (O) EDI 0.51% 3 1.40
                            28. (O) Połczyn-Zdrój 0.51% 3 1.50
                            29. (O) Lech 0.51% 3 1.50
                            30. (O) Koreb 0.51% 3 1.40
                            31. (O) Gościszewo 0.51% 3 1.50
                            32. (O) Głubczyce 0.34% 2 1.00
                            33. (O) Janów Lubelski 0.34% 2 1.00
                            34. (O) Krajan 0.34% 2 0.66
                            35. (O) Żywiec 0.34% 2 1.00
                            36. (O) Perła - Lublin 0.17% 1 0.50
                            37. (O) Bosman 0.17% 1 0.50
                            38. (O) Van Pur 0.17% 1 0.50

                            No cóż, znów nie udało się wyeliminować całkowicie produktów piwopodobnych z KP, GŻ. To wynik spotkań towarzyskich w warszawskich knajpach, gdzie albo ww napoje albo mineralna do wyboru (ja wiem - mineralna lepsza). Trochę jestem usprawiedliwiony jeśli chodzi o CP gdyż z Okocimia piłem tylko portery.

                            Comment

                            • tomek35
                              D(r)u(c)h nieuchwytny
                              • 2007.02
                              • 497

                              Moje podsumowanie po 7 miesiącach to 210 litrów.

                              Pierwsza 10-tka:
                              1. (O) Ciechanów 14.95%
                              2. (O) Czarnków 12.27%
                              3. (O) Konstancin 7.57%
                              4. (O) Fortuna 6.41%
                              5. (O) Zamkowy 6.11%
                              6. (O) Żywiec 5.49%
                              7. (O) Jagiełło 4.94%
                              8. (O) Browar na Jurze 3.66%
                              9. (O) Bierhalle Warszawa 3.22%
                              10. (O) Kormoran 2.90%

                              Ogólnie 51 polskich browarów zaliczonych w tym roku.
                              Last edited by tomek35; 2010-08-03, 18:52.

                              Comment

                              • Mason
                                Major Piwnych Rewolucji
                                🍼
                                • 2010.02
                                • 3280

                                Dziennik prowadzę od 02.02.2010, łącznie 127 litrów.

                                Rodzaj browaru % ile
                                Krajowy komercyjny 43.33%
                                Zagraniczny komercyjny 31.85%
                                Domowy 24.81%

                                Z tego domowego ponad 92% to własna produkcja, mam nadzieję że do końca roku udział domowego wzrośnie. Na razie 30 litrów, pewnie drugie tyle rozdałem :]

                                Z piw zagranicznych wyszło 39 litrów z 48 różnych browarów, najwięcej z Czech i Niemiec.

                                Niestety z polskich na pierwszym miejscu Żywiec... Bo w pewnych knajpach nie było nic pijalnego a poza tym musiałem coś zrobić z czterema Heineken'ami, które były w zestawie z pokalem . Łącznie 26 krajowych browarów
                                JEDNO PIVKO NEVADI!

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X