To artykuł o starym sporze piwoszy . Czy piwo jest smaczniejsze z beczki ,czy z buteki albo czy z puszki czuć metalem.
Z beczki, butelki czy puszki
Collapse
X
-
(cyt)"Zostałem specjalnie przeszkolony, mam wyczulony smak, ale i tak nie odczuwam różnicy między piwem puszkowym, beczkowym czy tym nalewanym ze szkła – komentuje xxxx, degustator z browaru Żywca"
To wszystko wyjaśnia ... Ja nie byłem specjalnie szkolony i pucha mi śmierdziPiwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
-
-
Ja preferuję butelki, bo to NAJLEPSZE opakowanie. Lane piwo częstokroć, nawet w lepszych lokalach jest rozcieńczane wodą, a puszka oprócz tego, że śmierdzi to ma jeden niezaprzeczalny atut - jest po prostu lekka!Celia, cerevisia et conventus.
Comment
-
-
Oj, ja bym się niektórych puszkowych tknął za dopłatą - taki Paulaner pszeniczny...
Artykuł jest niezły, autorka podaje opinie z przeciwległych biegunów i nie narzuca zbytnio jakiegoś jedynie słusznego zdania. Ciekaw tylko jestem, na czym szkolą tego żywcowego specjalistę od smaków
Ale jak zwykle najsmakowitsze są komentarze:
-najlepsze piwo to Tyskie, kto tak sadzi, niech sie wpisze!
-pije tylko Zywca, reszta to syyyyf...
-Lech, Tyskie, Warka Strong - oto pierwsza trojka.
-od lat nie pije nic innego od Zywca, jest najlepszy.
Comment
-
-
W tym artykule sam tytuł mi się podoba "Historia pijaństwa polskiego"
no i jeszcze te polewki piwne zabielane śmietaną tu cytat
Używano go zresztą nie tylko w formie napoju, ale też sporządzano z niego wielce wtedy popularne polewki piwne (piwo gotowane z dodatkiem przypraw i zabielane śmietaną) zwykle serwowane we dworach na śniadanie. Wody właściwie nie pijano, gdyż uznawano ją za źródło chorób.
Comment
-
-
Sven napisał(a)
Lane piwo częstokroć, nawet w lepszych lokalach jest rozcieńczane wodąLwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Comment
-
-
Z beczki zawsze lepsze Oczywiście musi być dobrze podane, świeże itp. Rozcieńczanie piwa włóżmy dzisiaj między bajki natomiast problemem jest: czystość przewodów, przetrzymywanie beczek (często stoją przy źródle ciepła), temperatura i sposób podawania, nieodstanie beczki przed podłączeniem do aparatu (powinna stać 24 godziny przed podłączeniem, niewłaściwa ilość gazu wpuszczania do beczki itp.
Ale kto choć raz próbował to samo piwo (piszę tu o PIWACH, a nie produktach wielkich korporacji) z beczki i z butelki różnicę odczuje od razu. O puszce nie ma co pisać. Czasem piję gdy danego małego browaru jeszcze nie próbowałem a dostępny jest jedynie z puszki.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
zythum napisał(a)
Rozcieńczanie piwa włóżmy dzisiaj między bajki
A co do tematu: lubię beczkowe i lubię butelkowe.
Smak blachy wyczuwałem kiedyś bez wahania. Może teraz puszki są lepsze, ale nie mam ochoty sprawdzać.browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]
Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]
Comment
-
-
Wczoraj wypiłem smaczne piwo puszkowe. Czasami żelazisty posmak występuje i w piwie z butelki. Już chwilę temu Czes opisał zalety puszek, jako opakowania wpływającego dodatnio na trwałośc piwa.A z beczkowym też przesada. Oczywiście pilsy smakują lepiej, jakieś formy niefiltrowane, ale (jak twierdzą mądrzejsi ode mnie) niektóre piwa refermentujące są lepsze w wersji butelkowej.
Comment
-
-
Ostatnio, podczas naszego małego trójmiejskiego spotkanka, miałem pierwszy raz okazję spróbować Koźlaka Ambera lanego i muszę stwierdzić że rużnica na korzyść beczki jest znaczna. Z tego co mówił Simon (a mam nadzieję wie co mówi ) podstawową różnicą między Koźlakiem z butelki i z kega jest to, że ten ostatni nie jest pasteryzowany i to ten właśnie element najbardziej wpływa na smak.Tres Piwowares
Comment
-
-
I dlatego też (z beczki podawanie niepastarezywane) piwo z beczki w przypadku mniejszych browarów jest lepsze. O takim piwie pisałem, zaznaczając, że nie dotyczy to wielkich, którzy osiągneli taki bezsmak, że rzeczywiście - beczka butelka puszka - jeden ....To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
jerzy napisał(a)
A ja mam wrażenie, że "rozcieńczone" piwo beczkowe można dostać od razu z browaru. Szczególnie z koncernów, gdzie przecież piwo standardowo rozcieńcza się przed rozlaniem.
Comment
-
Comment