Z beczki, butelki czy puszki

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • zythum
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    • 2001.08
    • 8305

    #16
    Jerzemu pewnie chodzi o metodę polegającą na produkowaniu piwa o pewnym ekstrakcie a potem dolewaniu wody w celu otrzymania "piwa" o odpowiednim ekstrakcie - np.: robimy sobie piwko o 15 procentach ekstraktu a potem rozcieńczamy do 12 i nzaywamy Warką lub do 14 (czy zostawiamy 15) i nazywamy Warką Strong
    To inaczej miało być, przyjaciele,
    To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
    Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
    Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
    Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

    Rządzący światem samowładnie
    Królowie banków, fabryk, hut
    Tym mocni są, że każdy kradnie
    Bogactwa, które stwarza lud.

    Comment

    • żąleną
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2002.01
      • 13239

      #17
      To teraz mam kolejne pytanie: czy z kolei TY masz sprawdzone informacje, że tak powstaje Warka i Warka Strong? Albo konkretnie jakieś inne piwo?

      Moje pytanie nie jest zaczepne, choc może na takie wyglądać.

      Comment

      • szyszek1
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.07
        • 60

        #18
        kiszot napisał(a)
        Chyba żartujesz?To już nie są te kegi co kiedyś,jak chcesz tam dolać tą wodę?
        Do beczki podobno nie dolejesz ale jak kto pokombinuje to podłączy wodę do instalacji

        Comment

        • jerzy
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.10
          • 4707

          #19
          Dokładnie chodziło mi o to, co napisał zythum. Ale dowodów, że ten czy inny konkrety browar stosuje tą technologię to nie mam.
          browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

          Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

          Comment

          • grzech
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2001.04
            • 4592

            #20
            zythum napisał(a)
            Jerzemu pewnie chodzi o metodę polegającą na produkowaniu piwa o pewnym ekstrakcie a potem dolewaniu wody w celu otrzymania "piwa" o odpowiednim ekstrakcie - np.: robimy sobie piwko o 15 procentach ekstraktu a potem rozcieńczamy do 12 i nzaywamy Warką lub do 14 (czy zostawiamy 15) i nazywamy Warką Strong
            Albo odparować, dodać Inki i mamy Warkę Portera.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10862

              #21
              piokl13 napisał(a)
              ... Sprawa jest jasna, tylko niepasteryzowane beczkowe. [/B]
              Ale niestety nie wszędzie jest niepasteryzowane beczkowe. Gdyby był tak na przykład "czarny specjal"+ niefiltrowane =mniam. Piłem takie cudo dwa lata temu w Gdańsku wrażenia niesamowite.
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • Krzysiu
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2001.02
                • 14936

                #22
                żąleną napisał
                Poważnie? Masz sprawdzone wiadomości na ten temat?
                W Chpjnowie "13" otrzymuje się mieszając "12" i "14". Sprawdzone.

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #23
                  A o technologii rozcieńczania już pisał na forum ktoś z branży, nie mogę tylko znaleźć.

                  Comment

                  • neinei2
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.07
                    • 20

                    #24
                    wydaje mi sie ze okocim robi wszystkie swoje swoje marki z 16%, a mozliwe ze bosman i sierpc juz tez
                    Last edited by neinei2; 2004-01-31, 18:14.

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      #25
                      o HGB:
                      - http://www.browar.biz/forum/showthre...b&pagenumber=2
                      - http://www.browar.biz/forum/showthre...b&pagenumber=1
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • żąleną
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2002.01
                        • 13239

                        #26
                        Dziękuję Krzysiowi i Artowi za konkrety.

                        Szkoda, że nie tylko koncerny uciekają się do takich praktyk.

                        Comment

                        • Erry
                          Szeregowy Piwny Łykacz
                          • 2004.02
                          • 4

                          #27
                          tylko i wylacznie buteleczka !!
                          -- wasze zdrowie ;) --
                          Pozdrawiam
                          Erry

                          Comment

                          • anteks
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.08
                            • 10782

                            #28
                            wydaje mi sie że gdyby wprowadzono takie kaucje za puszki
                            to pijących piwo z tych pojemników znacznie by ubylo
                            przyznać trzeba ze piwo zakupione w puszcze jest łatwiejsze do
                            dostarczenia do domu{nie tlucze sie zwlaszcz przy wiekszych ilościach]
                            po degustacji można ją zgnieśc i nie zajmuje dużo miejsca,
                            (wrzuciś do odpowiednio oznacznonego pojemnika)butelek szklanych niechcą przyjmować w sklepach
                            Last edited by anteks; 2004-02-10, 22:00.
                            Mniej książków więcej piwa

                            Comment

                            • anteks
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛
                              • 2003.08
                              • 10782

                              #29
                              oczywiście chodzilo mi w moim poprzednim poście o ochrone środowiska
                              bowiem o wyższości piwa w butelce na puszka to nie ma co dyskutować
                              Mniej książków więcej piwa

                              Comment

                              • Makaron
                                Major Piwnych Rewolucji
                                • 2003.08
                                • 2107

                                #30
                                Według mnie HGB powinno być zabronione. Przecież w winiarstwie po fermentacji nie dodaje się wody by zwiększyć moc produkcji wina! HGB to skandal! Do niedawna myślałem ,że ta metoda polega na rozcieńczaniu brzeczki nastawnej przed fermentacją. I strasznie nieładnie się rozczarowałem!
                                Trzeba zrobić czarną liste browarów,która produkuje metodą HGB! :
                                "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X