Pytanie techniczne - jaka jest MAKSYMALNA wg Was temperatura w jakiej możliwie bezpiecznie można trzymać porter ? Chodzi o to iż zamierzam zgromadzić pewną jego ilość i przytrzymać dla potomnych w związku z planowanym zamknięciem warszawskiego browaru a co za tym idzie zakończeniem produkcji tej marki piwa (żadne podróby rakszawsko-warecko-żywieckie tej marki mnie nie interesują).Oczywistym jest że powinien on przebywać z dala od słońca ale ta temperatura...nie chciałbym ażeby po otworzeniu po np kilku latach przypominał on zawartość studzienki kanalizacyjnej.
max. temperatura przechowywania portera
Collapse
X
-
max. temperatura przechowywania portera
Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na FacebookuTagi: brak
-
-
Cholera , myślałem że może więcej A co masz konkretnie na myśli pisząc "utrzymanie stałości parametrów przechowywania" ? Rozumiem ażeby temperatury przechowywania nie wahały się z np mrożonki w -10oC do "grzańca" w +7oC ???Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Właśnie spojrzałem na starszą etykietę warszawskiego portera i jest tam napisane "Przechowywać w temp. 2-16oC". Chyba w browarze wiedzą co piszą? Ta druga temperatura jest już fajniejsza dla mniePiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
przy tak mocnym piwie jak porter - 4°C to moim skromnym zdaniem jest przesadnie zaniżoną temperaturą - jeśli butelki będą stały w zaciemnionym miejscu np. na betonowej podłodze wystarczy że będzie to temperatura pokojowa. najlepiej oczywiście żeby temp. się nie wahała zbyt silnie.
przechowuję portery u siebie w ww warunkach i nie mam zastrzeżeń - dwuletni Piast jest wyśmienity
myślę że ograniczeniem czasowym w przechowywaniu portera może okazać się jedynie nasza cierpliwość.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Natchnęliście mnie optymizmem. Chcę skisić trochę porterka w piwniczce - myślę że przy np letnich 30-stopniowych upałach temperaturka tam może dojść nawet i do 2 dych, a zimą może spaść nieco poniżej zera (a więc mrożonka niewykluczona ) ale chyba podejmę to ryzyko bo życie stawia przed nami nowe wyzwania którym musimy sprostaćPiętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.
Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Pisałem o optymalnej, w końcu w takiej piwo leżakuje w browarze. Zapewne może stać nawet w temperaturze pokojowej, ale chodzi o to, żeby te wahania temperatury były jak najmniejsze.
A ile może stać? Myślę, że nawet ponad 10 lat.
np. w Namysłowie (jak i w wielu innych browarach) jest specjalne pomieszczenie w którym utrzymane są optymalne warunki dla ichnich jasnych piwek i trzyma się tam piwa z ostatnich n - warek - z tego co pamiętam temperatura była stała, na poziomie ok. 12°C (GulGul do tablicy) - przy okazji sprawdziliśmy dwuletnie jasne piwo namysłowskie, które tam było przechowywane - nie było w nim oznak nieświeżości/zepsucia/etc. ale to był lekki pils i "starzenie" go tak jak portera nie będzie miało na dłuższą metę pozystywnego wpływu na smak.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Ja miałem przykrą historie z Czarną Fortuną , kórą trzymałem w szafce w pokoju i po prostu się zepsuła , a nie przekroczyła nawet daty ważności . Nie wiem dlaczego tak sie stało
ps. moze troche nie na temat bo Fortuna to nie porter , ale tak mi się nasunęło
Comment
-
-
Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper... myślę że przy np letnich 30-stopniowych upałach temperaturka tam może dojść nawet i do 2 dych, a zimą może spaść nieco poniżej zera (a więc mrożonka niewykluczona ) ..
W lutym ubr. uwarzyłem portera 22blg. Zostawiłem go w piwnicy, ale na lato wstawiłem do wiaty w ogrodzie. Oczywiście przed spżyciem porter wędrował do lodówki . Kilka butelek zostało przypadkowo na zimę. Zabrałem je do domu w marcu br. nic im nie zaszkodziło. Powiedziałbym nawet że smakowo są lepsze niż latem. Tak więc przechowywać należy w ciemnym miejscu a temp nawet ok 20st.C nie powinna zaszkodzić.
Comment
-
Comment