max. temperatura przechowywania portera

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Cooper
    Pułkownik Chmielowy Ekspert
    🍼🍼
    • 2002.11
    • 6057

    max. temperatura przechowywania portera

    Pytanie techniczne - jaka jest MAKSYMALNA wg Was temperatura w jakiej możliwie bezpiecznie można trzymać porter ? Chodzi o to iż zamierzam zgromadzić pewną jego ilość i przytrzymać dla potomnych w związku z planowanym zamknięciem warszawskiego browaru a co za tym idzie zakończeniem produkcji tej marki piwa (żadne podróby rakszawsko-warecko-żywieckie tej marki mnie nie interesują).Oczywistym jest że powinien on przebywać z dala od słońca ale ta temperatura...nie chciałbym ażeby po otworzeniu po np kilku latach przypominał on zawartość studzienki kanalizacyjnej.
    Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
    1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

    Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku
  • Krzysiu
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2001.02
    • 14936

    #2
    Optymalna temperatura to 4 stopnie C. Ale sądzę, że ważniejsze jest utrzymanie stałości parametrów przechowywania.

    Comment

    • Cooper
      Pułkownik Chmielowy Ekspert
      🍼🍼
      • 2002.11
      • 6057

      #3
      Cholera , myślałem że może więcej A co masz konkretnie na myśli pisząc "utrzymanie stałości parametrów przechowywania" ? Rozumiem ażeby temperatury przechowywania nie wahały się z np mrożonki w -10oC do "grzańca" w +7oC ???
      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6057

        #4
        Właśnie spojrzałem na starszą etykietę warszawskiego portera i jest tam napisane "Przechowywać w temp. 2-16oC". Chyba w browarze wiedzą co piszą? Ta druga temperatura jest już fajniejsza dla mnie
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • dryx
          † 1966-2017 Piwosz w Raju
          • 2002.04
          • 1735

          #5
          parametry parametramia. ale jak długo można przechowywać portera ?

          Comment

          • ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23960

            #6
            przy tak mocnym piwie jak porter - 4°C to moim skromnym zdaniem jest przesadnie zaniżoną temperaturą - jeśli butelki będą stały w zaciemnionym miejscu np. na betonowej podłodze wystarczy że będzie to temperatura pokojowa. najlepiej oczywiście żeby temp. się nie wahała zbyt silnie.

            przechowuję portery u siebie w ww warunkach i nie mam zastrzeżeń - dwuletni Piast jest wyśmienity

            myślę że ograniczeniem czasowym w przechowywaniu portera może okazać się jedynie nasza cierpliwość.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

            Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

            Comment

            • Krzysiu
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2001.02
              • 14936

              #7
              Pisałem o optymalnej, w końcu w takiej piwo leżakuje w browarze. Zapewne może stać nawet w temperaturze pokojowej, ale chodzi o to, żeby te wahania temperatury były jak najmniejsze.

              A ile może stać? Myślę, że nawet ponad 10 lat.

              Comment

              • Cooper
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                🍼🍼
                • 2002.11
                • 6057

                #8
                Natchnęliście mnie optymizmem. Chcę skisić trochę porterka w piwniczce - myślę że przy np letnich 30-stopniowych upałach temperaturka tam może dojść nawet i do 2 dych, a zimą może spaść nieco poniżej zera (a więc mrożonka niewykluczona ) ale chyba podejmę to ryzyko bo życie stawia przed nami nowe wyzwania którym musimy sprostać
                Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                Comment

                • ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23960

                  #9
                  Krzysiu napisał(a)
                  Pisałem o optymalnej, w końcu w takiej piwo leżakuje w browarze. Zapewne może stać nawet w temperaturze pokojowej, ale chodzi o to, żeby te wahania temperatury były jak najmniejsze.

                  A ile może stać? Myślę, że nawet ponad 10 lat.
                  myślę że to co wspomniałeś jest bardziej temperaturą leżakowania dojrzewających lagerów.

                  np. w Namysłowie (jak i w wielu innych browarach) jest specjalne pomieszczenie w którym utrzymane są optymalne warunki dla ichnich jasnych piwek i trzyma się tam piwa z ostatnich n - warek - z tego co pamiętam temperatura była stała, na poziomie ok. 12°C (GulGul do tablicy) - przy okazji sprawdziliśmy dwuletnie jasne piwo namysłowskie, które tam było przechowywane - nie było w nim oznak nieświeżości/zepsucia/etc. ale to był lekki pils i "starzenie" go tak jak portera nie będzie miało na dłuższą metę pozystywnego wpływu na smak.
                  - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                  - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                  - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                  Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                  Comment

                  • szarpik
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2002.02
                    • 676

                    #10
                    Ja miałem przykrą historie z Czarną Fortuną , kórą trzymałem w szafce w pokoju i po prostu się zepsuła , a nie przekroczyła nawet daty ważności . Nie wiem dlaczego tak sie stało
                    ps. moze troche nie na temat bo Fortuna to nie porter , ale tak mi się nasunęło
                    WWW.EKSTRAKLASA.NET

                    Comment

                    • Mawas
                      Porucznik Browarny Tester
                      • 2002.02
                      • 299

                      #11
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper
                      ... myślę że przy np letnich 30-stopniowych upałach temperaturka tam może dojść nawet i do 2 dych, a zimą może spaść nieco poniżej zera (a więc mrożonka niewykluczona ) ..
                      Miałem podobną sytuację.
                      W lutym ubr. uwarzyłem portera 22blg. Zostawiłem go w piwnicy, ale na lato wstawiłem do wiaty w ogrodzie. Oczywiście przed spżyciem porter wędrował do lodówki . Kilka butelek zostało przypadkowo na zimę. Zabrałem je do domu w marcu br. nic im nie zaszkodziło. Powiedziałbym nawet że smakowo są lepsze niż latem. Tak więc przechowywać należy w ciemnym miejscu a temp nawet ok 20st.C nie powinna zaszkodzić.
                      http://Wspieraj swój Browar! Stań si...żytkownikiem!

                      Comment

                      Przetwarzanie...
                      X