Gambrynus a pasteryzacja...

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robox
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 8188

    #16
    Oskarx napisał(a)
    Co do Lwówka to wiem, że jesteśmy prawdopodobnie robieni w konia przez Browar Śląski.
    Zmienili etykietę, ale dalej przekonywują nas o niepasteryzacji swojego piwa.

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #17
      Pogoniarz napisał(a)
      No właśnie czyli piwo przeszło pasteryzację w temperaturze gdzieś tak w okolicach 30 do 40 stopni Celsjusza
      Tak... tylko po co? Już lepiej, zdrowiej, smaczniej - zostawić to piwko w spokoju

      Comment

      • Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 2003.02
        • 7971

        #18
        Pewnie,że po co Ja się zastanawiam co to jest półpasteryzacja ?
        Jeżeli pasteryzacja zaczyna się od 70 stopni,to półpasteryzacja...
        Raczej nie chodzi chyba oto ,że jest przeprowadzana o połowę niższej temperaturze...przecież ile związków zabiłaby temperatura 35 stopni ?


        Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #19
          Pasteryzacja

          Nie ma pojęcia półpasteryzacji. Albo się iwo pasteryzuje albo nie. Niższa temperatura od przyjętej oznacza że piwo jest źle spasteryzowane i nie osiaga przepisanej trwałości.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #20
            A czy w wyniku "pasteryzacji" w niższej temperaturze piwo osiąga trwałośc choć trochę wyższą od piwa niepasteryzowanego?

            Comment

            • witkowskiartur
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.03
              • 561

              #21
              Nie ma pojęcia półpasteryzacji. Albo się iwo pasteryzuje albo nie. Niższa temperatura od przyjętej oznacza że piwo jest źle spasteryzowane i nie osiaga przepisanej trwałości
              Sprawa jest banalna, że aż strach. Bierzemy jedną warke piwa i pasteryzujemy, a potem druga warke i nie pasteryzujemy. Potem tylko wymieszać i gotowe piwo półpasteryzowane
              A tak poważnie, to z moich doswiadczeń z robieniem podpiwku, jakby tak przetrzymać butelki z drożdżami w temperaturze 30-35 stopni, przez jakąś godzinkę, to mogłyby powstać niezłe granaty.
              KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

              Comment

              Przetwarzanie...
              X