Pewnie,że po co Ja się zastanawiam co to jest półpasteryzacja ?
Jeżeli pasteryzacja zaczyna się od 70 stopni,to półpasteryzacja...
Raczej nie chodzi chyba oto ,że jest przeprowadzana o połowę niższej temperaturze...przecież ile związków zabiłaby temperatura 35 stopni ?
Nie ma pojęcia półpasteryzacji. Albo się iwo pasteryzuje albo nie. Niższa temperatura od przyjętej oznacza że piwo jest źle spasteryzowane i nie osiaga przepisanej trwałości.
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
Nie ma pojęcia półpasteryzacji. Albo się iwo pasteryzuje albo nie. Niższa temperatura od przyjętej oznacza że piwo jest źle spasteryzowane i nie osiaga przepisanej trwałości
Sprawa jest banalna, że aż strach. Bierzemy jedną warke piwa i pasteryzujemy, a potem druga warke i nie pasteryzujemy. Potem tylko wymieszać i gotowe piwo półpasteryzowane
A tak poważnie, to z moich doswiadczeń z robieniem podpiwku, jakby tak przetrzymać butelki z drożdżami w temperaturze 30-35 stopni, przez jakąś godzinkę, to mogłyby powstać niezłe granaty.
KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI
Comment