Pewnie,że po co Ja się zastanawiam co to jest półpasteryzacja ?
Jeżeli pasteryzacja zaczyna się od 70 stopni,to półpasteryzacja...
Raczej nie chodzi chyba oto ,że jest przeprowadzana o połowę niższej temperaturze...przecież ile związków zabiłaby temperatura 35 stopni ?
Nie ma pojęcia półpasteryzacji. Albo się iwo pasteryzuje albo nie. Niższa temperatura od przyjętej oznacza że piwo jest źle spasteryzowane i nie osiaga przepisanej trwałości.
Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki. www.twojmalybrowar.pl
Nie ma pojęcia półpasteryzacji. Albo się iwo pasteryzuje albo nie. Niższa temperatura od przyjętej oznacza że piwo jest źle spasteryzowane i nie osiaga przepisanej trwałości
Sprawa jest banalna, że aż strach. Bierzemy jedną warke piwa i pasteryzujemy, a potem druga warke i nie pasteryzujemy. Potem tylko wymieszać i gotowe piwo półpasteryzowane
A tak poważnie, to z moich doswiadczeń z robieniem podpiwku, jakby tak przetrzymać butelki z drożdżami w temperaturze 30-35 stopni, przez jakąś godzinkę, to mogłyby powstać niezłe granaty.
KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI
Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!
Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano...
Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
Poszukuję osoby znającej się na pasteryzacji piwa i może szerzej na konstrukcji pasteryzatora. Robię pasteryzator dla małego browaru i potrzebuję trochę wiedzy w tym zakresie ...
Chodzi mi o komory i ich wymiary odnośnie całego procesu pasteryzacji ( czas, JP, itp.. )
Comment