Gambrynus a pasteryzacja...

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robox
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 8188

    #16
    Oskarx napisał(a)
    Co do Lwówka to wiem, że jesteśmy prawdopodobnie robieni w konia przez Browar Śląski.
    Zmienili etykietę, ale dalej przekonywują nas o niepasteryzacji swojego piwa.

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #17
      Pogoniarz napisał(a)
      No właśnie czyli piwo przeszło pasteryzację w temperaturze gdzieś tak w okolicach 30 do 40 stopni Celsjusza
      Tak... tylko po co? Już lepiej, zdrowiej, smaczniej - zostawić to piwko w spokoju

      Comment

      • Pogoniarz
        † 1971-2015 Piwosz w Raju
        • 2003.02
        • 7971

        #18
        Pewnie,że po co Ja się zastanawiam co to jest półpasteryzacja ?
        Jeżeli pasteryzacja zaczyna się od 70 stopni,to półpasteryzacja...
        Raczej nie chodzi chyba oto ,że jest przeprowadzana o połowę niższej temperaturze...przecież ile związków zabiłaby temperatura 35 stopni ?


        Prawie jak Piwo
        SZCZECIN

        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          #19
          Pasteryzacja

          Nie ma pojęcia półpasteryzacji. Albo się iwo pasteryzuje albo nie. Niższa temperatura od przyjętej oznacza że piwo jest źle spasteryzowane i nie osiaga przepisanej trwałości.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • żąleną
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2002.01
            • 13239

            #20
            A czy w wyniku "pasteryzacji" w niższej temperaturze piwo osiąga trwałośc choć trochę wyższą od piwa niepasteryzowanego?

            Comment

            • witkowskiartur
              Kapitan Lagerowej Marynarki
              • 2003.03
              • 561

              #21
              Nie ma pojęcia półpasteryzacji. Albo się iwo pasteryzuje albo nie. Niższa temperatura od przyjętej oznacza że piwo jest źle spasteryzowane i nie osiaga przepisanej trwałości
              Sprawa jest banalna, że aż strach. Bierzemy jedną warke piwa i pasteryzujemy, a potem druga warke i nie pasteryzujemy. Potem tylko wymieszać i gotowe piwo półpasteryzowane
              A tak poważnie, to z moich doswiadczeń z robieniem podpiwku, jakby tak przetrzymać butelki z drożdżami w temperaturze 30-35 stopni, przez jakąś godzinkę, to mogłyby powstać niezłe granaty.
              KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

              Comment

              Related Topics

              Collapse

              • pizmak666
                Pasteryzacja w polskich browarach.
                pizmak666
                Kiedy według waszych informacji w polskich browarach/rozlewniach pojawił się proces pasteryzacji piwa?
                2024-10-28, 14:44
              • darekd
                Mount Saint Bernard Abbey, Tynt Meadow
                darekd
                Jedyny klasztor trapistów w Anglii i jedyny browar trapistów w Wielkiej Brytanii!

                Opactwo założone w 1835 i prawdopodobnie mnisi warzyli tam piwo w XIX w. Jednak współczesny browar pierwszą warkę wypuścił w 2018 r. (wcześniej mnisi prowadzili mleczarnię). Do lata 2019 r. wyprodukowano
                ...
                2023-02-07, 23:16
              • dadek
                Niemcy, Erlangen, Verzigmannstraße 4, Steinbach Bräu
                dadek
                Wystawcy i goście zjeżdżający na Brau Beviale tłumnie zapełnili browary w Nürnberg, więc my wybraliśmy się do Erlangen. To satelickie miasto na północ od Nürnberg jest osiągalne po 15 minutach jazdy pociągiem, a od stacji kolejowej do browaru trzeba odbyć kilometrowy spacer przez tutejszą...
                2023-12-08, 01:06
              • dadek
                Rumianek, Południowa 14, Browar Za Miastem
                dadek
                19.11.2022 przed Poznańskimi Targami Piwa miałem okazję (w towarzystwie kilku kolegów z piwnej branży) odwiedzić jeden z najnowszych polskich browarów. Bo choć marka Za Miastem znana jest już od pięciu lat z kontraktów, to w tym roku piwa zaczęto warzyć u siebie. Zgodnie z nazwą browar...
                2022-12-02, 01:29
              • vincpoland
                Pasteryzacja
                vincpoland
                Poszukuję osoby znającej się na pasteryzacji piwa i może szerzej na konstrukcji pasteryzatora. Robię pasteryzator dla małego browaru i potrzebuję trochę wiedzy w tym zakresie ...
                Chodzi mi o komory i ich wymiary odnośnie całego procesu pasteryzacji ( czas, JP, itp.. )
                2017-02-10, 13:03
              • Loading...
              • Koniec listy.
              Przetwarzanie...