Oprócz potraw grillowanych, zdarza mi sie popijać piwko do frytek, w knajpie.
Jakie piwo do posiłku ?
Collapse
X
-
Krzysiu napisał(a)
A ja, w trosce o linię...
a ja w trosceo linię mam nieszczęśliwy zwyczaj serwowanie sobie wieczorem talerza serów + różne piwa. Dizś do serów piję porterka - ale słabo pasuje, lepsze są jasne, a zwłaszcza pszeniczne
Comment
-
Sam Robert Makłowicz polecał wszelkie Lambiki do delikatnych potraw nabiałowych jak budynie czy ser mozarella! A już obowiązkowo pilsa czeskiego do serków ołomuńskich zwanych potocznie "śmierdzielami".
Mnie mięsiwo smażone, pieczone czy grillowane nie smakuje jeśli nie popiję go dobrym pilsem! A już goloneczka musi się w piwku topić!Celia, cerevisia et conventus.Comment
-
O żesz zapomniałem, że jednak pijam piwo do potrawDo serów oczywiście, serów posypanych dużą ilością papryki ostrej. Pijam też do grilla oraz do rybki w Rybitwie
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
zythum napisał(a)
O żesz zapomniałem, że jednak pijam piwo do potrawDo serów oczywiście, serów posypanych dużą ilością papryki ostrej. Pijam też do grilla oraz do rybki w Rybitwie
Zythumie - popijasz np. tą rybkę Belfastem czy Królewskim? no i które lepiej pasuje?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Popijam rybkę Belfastem w zimie, a Królewskim w lato. Pod grill czy rybkę ogólnie uważam, że piwa jasne pełne są lepsze od piw ciemnych, porterów, lambiców, alt-ów, ale itd. Zaznaczając jednak, że wolę zdecydowanie jeżeli są to piwa o conajmniej 12 procentach ekstraktu, 10 jakoś mi się nie harmonizują ze smakiem potraw (no chyba, że czeskie z beczki w Czechach).To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.Comment
-
ART napisał(a)
kilka osób wspomina że popija piwo do potraw takich i owakich - ok. ale zamysłem tematodawcy było zapewne ustalenie jaki gatunek piw dobrze się uzupełnia z danym typem potraw. niektórzy zapomnieli chyba o tym w swoich wypowiedziach....
Zythumie - popijasz np. tą rybkę Belfastem czy Królewskim? no i które lepiej pasuje?Comment
-
nie, bynajmniej nie chodziło mi o marki piw tylko o gatunki.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Mnie pszeniczne nie pasuje tylko do ciastaJednak aby nie psuć smaku piwa, pijam wyłącznie po posiłkach(zwlaszcza po kanapkach ze smalcem).
Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!Comment
-
Bardzo dziękuje wszystkim za komentarz ale prosze zmobilizujcie swoje kubki smakowe, może jedliście kilka razy tę samą potrawę popijając innym rodzajem piwa ( np. potrawy z grila ) ? Który wariant najbardziej Wam odpowiadał ? A może zapamiętaliście szczególnie jakąś potrawę z danym rodzajem piwa, coś się fajnie połączyło ? Temat jest dla mnie bardzo ważny. A może ktoś znalazł w literaturze coś na ten temat ? Będe bardzo wdzięczny,Comment
Related Topics
Collapse
-
Browarek w Górnej Frankonii, na zachód od Bambergu.
https://moenchsambacher.de/
Alk. 7%
Aromat - dojrzałe banany, łagodna korzenność
Piana - średnia, trwalszy kożuszek, zostaje na szkle
Barwa -ciemnosłomkowo-złoto-mleczna, wyraźne zmętnienie...-
Channel: Niemcy
-
-
Zitrus Bock z browaru 100 Blumen. Jak sami piszą: Kreativbier ze skórkami z cytrusów. 7,3% alkoholu, 16,6 st. Plato.
Solidna produkcja. Z jednej strony jest klasyczny bock ze swoimi cechami charakterystycznymi, z drugiej czuć jakieś przełamanie smakowe i aromatyczne. Skórki cytrusów nie...-
Channel: Austria
-
-
Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).
Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star
16,8% ekstr.
7,5% alk.
https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/
Aromat - słodowy z owocami (morele,...-
Channel: Niemcy
2024-12-14, 21:58 -
-
Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
-
Channel: Niemcy
2025-02-12, 02:28 -
-
Weizen z alko 5.5%
Piana - sporo na dłużej.
Lacing - trochę było.
Gaz - średni.
Barwa - zamglony jaśniejszy pomarańczowy.
Aromat - guma balonowa, lekko cierpko banan, mini drożdże.
Smak - lekko słodkawe, cierpko, słodki banan, skóra od banana, mikro...-
Channel: Niemcy
2023-10-28, 21:27 -
- Loading...
- Koniec listy.
Comment