Jakie piwo do posiłku ?

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • robox
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.11
    • 8188

    #16
    Oprócz potraw grillowanych, zdarza mi sie popijać piwko do frytek, w knajpie.

    Comment

    • Krzysiu
      D(r)u(c)h nieuchwytny
      • 2001.02
      • 14936

      #17
      A ja, w trosce o linię, lubię spożywać piwo zamiast obiadu. Ale wtedy muszę zjeść pięć kolacji
      Ostatnia zmiana dokonana przez Krzysiu; 2004-02-23, 21:32.

      Comment

      • Marusia
        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
        🍼🍼
        • 2001.02
        • 20221

        #18
        Krzysiu napisał(a)
        A ja, w trosce o linię...

        a ja w trosce o linię mam nieszczęśliwy zwyczaj serwowanie sobie wieczorem talerza serów + różne piwa. Dizś do serów piję porterka - ale słabo pasuje, lepsze są jasne, a zwłaszcza pszeniczne
        www.warsztatpiwowarski.pl
        www.festiwaldobregopiwa.pl

        www.wrowar.com.pl



        Comment

        • Sven
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.09
          • 1211

          #19
          Sam Robert Makłowicz polecał wszelkie Lambiki do delikatnych potraw nabiałowych jak budynie czy ser mozarella! A już obowiązkowo pilsa czeskiego do serków ołomuńskich zwanych potocznie "śmierdzielami".
          Mnie mięsiwo smażone, pieczone czy grillowane nie smakuje jeśli nie popiję go dobrym pilsem! A już goloneczka musi się w piwku topić!
          Celia, cerevisia et conventus.

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #20
            O żesz zapomniałem, że jednak pijam piwo do potraw Do serów oczywiście, serów posypanych dużą ilością papryki ostrej. Pijam też do grilla oraz do rybki w Rybitwie
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 24004

              #21
              zythum napisał(a)
              O żesz zapomniałem, że jednak pijam piwo do potraw Do serów oczywiście, serów posypanych dużą ilością papryki ostrej. Pijam też do grilla oraz do rybki w Rybitwie
              kilka osób wspomina że popija piwo do potraw takich i owakich - ok. ale zamysłem tematodawcy było zapewne ustalenie jaki gatunek piw dobrze się uzupełnia z danym typem potraw. niektórzy zapomnieli chyba o tym w swoich wypowiedziach....

              Zythumie - popijasz np. tą rybkę Belfastem czy Królewskim? no i które lepiej pasuje?
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • zythum
                Pułkownik Chmielowy Ekspert
                • 2001.08
                • 8305

                #22
                Popijam rybkę Belfastem w zimie, a Królewskim w lato. Pod grill czy rybkę ogólnie uważam, że piwa jasne pełne są lepsze od piw ciemnych, porterów, lambiców, alt-ów, ale itd. Zaznaczając jednak, że wolę zdecydowanie jeżeli są to piwa o conajmniej 12 procentach ekstraktu, 10 jakoś mi się nie harmonizują ze smakiem potraw (no chyba, że czeskie z beczki w Czechach).
                To inaczej miało być, przyjaciele,
                To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                Rządzący światem samowładnie
                Królowie banków, fabryk, hut
                Tym mocni są, że każdy kradnie
                Bogactwa, które stwarza lud.

                Comment

                • maleństwo
                  Kapitan Lagerowej Marynarki
                  • 2003.10
                  • 847

                  #23
                  ART napisał(a)
                  kilka osób wspomina że popija piwo do potraw takich i owakich - ok. ale zamysłem tematodawcy było zapewne ustalenie jaki gatunek piw dobrze się uzupełnia z danym typem potraw. niektórzy zapomnieli chyba o tym w swoich wypowiedziach....

                  Zythumie - popijasz np. tą rybkę Belfastem czy Królewskim? no i które lepiej pasuje?
                  Nie, no ja nie zapomniałam. Nie chciałam tylko prowokować, bo przeważnie popijam Żywcem

                  Comment

                  • ART
                    mAD'MINd
                    🥛🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.02
                    • 24004

                    #24
                    nie, bynajmniej nie chodziło mi o marki piw tylko o gatunki.
                    - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                    - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                    Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                    Comment

                    • maleństwo
                      Kapitan Lagerowej Marynarki
                      • 2003.10
                      • 847

                      #25
                      maleństwo napisał(a)
                      Nie, no ja nie zapomniałam. Nie chciałam tylko prowokować, bo przeważnie popijam Żywcem
                      Gatunkowo dobre, jak dla mnie, oczywiście

                      Comment

                      • burar
                        Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                        • 2003.09
                        • 238

                        #26
                        Ementaler + Roquefort + Porter. To jest ŻYCIE !
                        I ważne, żeby sera za dużo nie zjeść. Nie lubię popijać dań ciepłych piwem, bo rozwala mi to smak (piwa)
                        Grodziski Browar Domowy

                        Comment

                        • burar
                          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                          • 2003.09
                          • 238

                          #27
                          A po chwili zastanowienia pomyślałem, że temat lepiej by brzmiał: "jakie posiłki do piwa..."
                          Grodziski Browar Domowy

                          Comment

                          • kamyczek77
                            Porucznik Browarny Tester
                            • 2001.09
                            • 458

                            #28
                            Mnie pszeniczne nie pasuje tylko do ciasta Jednak aby nie psuć smaku piwa, pijam wyłącznie po posiłkach(zwlaszcza po kanapkach ze smalcem).
                            Od piwa z puchy bolą nas brzuchy!!!

                            Comment

                            • Aldach
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2003.07
                              • 1269

                              #29
                              Zimny pils najlepszy pod golonkę Najlepiej tłustą, pieczoną golonkę gdzieś na wiejskim festynie.

                              Comment

                              • tomekszyman
                                Kapral Kuflowy Chlupacz
                                • 2003.02
                                • 88

                                #30
                                Bardzo dziękuje wszystkim za komentarz ale prosze zmobilizujcie swoje kubki smakowe, może jedliście kilka razy tę samą potrawę popijając innym rodzajem piwa ( np. potrawy z grila ) ? Który wariant najbardziej Wam odpowiadał ? A może zapamiętaliście szczególnie jakąś potrawę z danym rodzajem piwa, coś się fajnie połączyło ? Temat jest dla mnie bardzo ważny. A może ktoś znalazł w literaturze coś na ten temat ? Będe bardzo wdzięczny,

                                Comment

                                Related Topics

                                Collapse

                                • darekd
                                  Zehendner, Mönchsambacher Weizen-Bock
                                  darekd
                                  Browarek w Górnej Frankonii, na zachód od Bambergu.

                                  https://moenchsambacher.de/

                                  Alk. 7%

                                  Aromat - dojrzałe banany, łagodna korzenność
                                  Piana - średnia, trwalszy kożuszek, zostaje na szkle
                                  Barwa -ciemnosłomkowo-złoto-mleczna, wyraźne zmętnienie...
                                  2022-03-28, 22:20
                                • skitof
                                  100 Blumen, Zitrus Bock
                                  skitof
                                  Zitrus Bock z browaru 100 Blumen. Jak sami piszą: Kreativbier ze skórkami z cytrusów. 7,3% alkoholu, 16,6 st. Plato.
                                  Solidna produkcja. Z jednej strony jest klasyczny bock ze swoimi cechami charakterystycznymi, z drugiej czuć jakieś przełamanie smakowe i aromatyczne. Skórki cytrusów nie...
                                  2024-11-14, 14:45
                                • darekd
                                  Wagner (Merkendorf), Bock Hell
                                  darekd
                                  Browar z Merkendorfu, małego miasteczka w Środkowej Frankonii (Bawaria).

                                  Jasny koźlak, za który w 2015 otrzymali tytuł European Beer Star

                                  16,8% ekstr.
                                  7,5% alk.

                                  https://www.wagner-merkendorf.de/unsere-biersorten/

                                  Aromat - słodowy z owocami (morele,...
                                  2024-12-14, 21:58
                                • dadek
                                  Niemcy, Erlangen-Alterlangen, Alterlanger Straße 6, Drei Linden/Krapp Bräu
                                  dadek
                                  Alterlangen to dzielnica niskiej jednorodzinnej zabudowy w postaci stylowych domów o czerwonych, spadzistych dachach otoczonych zielenią. Leży po drugiej stronie rzeki Regnitz niż centrum Erlangen. Z dworca kolejowego do restauracji Drei Linden piechotą jest 1,7 km. Trasa wiedzie dwoma mostami...
                                  2025-02-12, 02:28
                                • Javox
                                  Berliner-Kindl-Schultheiss, Herren Weizen
                                  Javox
                                  Weizen z alko 5.5%

                                  Piana - sporo na dłużej.
                                  Lacing - trochę było.
                                  Gaz - średni.
                                  Barwa - zamglony jaśniejszy pomarańczowy.
                                  Aromat - guma balonowa, lekko cierpko banan, mini drożdże.
                                  Smak - lekko słodkawe, cierpko, słodki banan, skóra od banana, mikro...
                                  2023-10-28, 21:27
                                • Loading...
                                • Koniec listy.
                                Przetwarzanie...