Jakie piwo do posiłku ?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • sensor
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2001.02
    • 817

    #31
    Golonka, żeberka ewentualnie paczka chipsów i pudełko orzeszków plus kufel zimnego pilsnera z obfitą piana to w powszechnej opinii posiłek prawdziwego piwosza. Czy faktycznie rola piwa w naszym codziennym żywieniu jest tak ograniczona i czy powinna kończyć się na akompaniowaniu tłustej porcji mięsa ?



    Niemieckie i czeskie piwa typu pilsner przyczyniły się do utworzenia wizerunku piwosza z pękatym brzuchem ledwo wciśniętym za suto zastawiony stół. Piwa te jak żadne inne pasują do mięs i sosów. Wysoka zawartość substancji goryczkowych i chmielu pobudza apetyt, a brak wyraźnej słodyczy nie powoduje uczucia sytości. Piwa pilsnenskie znajdują także zastosowanie jako składnik wielu mięsnych potraw, każdy amator pilsa zna z pewnością osławioną na całym świecie golonkę po bawarsku.
    Należy jednak pamiętać ze sztuka warzenia piwa stwarza nieograniczone możliwości tworzenia najróżniejszych gatunków piwa, które niekoniecznie należy spożywać w taki sam sposób, a różnorodność metod ich serwowania dorównuje a może nawet przewyższa możliwości serwowania rożnych gatunków win. Znaczenie temperatury podawania, pory dnia, i rodzaju posiłku który spożywamy pijąc piwo ma ogromne wpływ na osiągniecie stanu pełnej rozkoszy podniebienia. Nawet najlepszy pilsner może popsuć smak pysznego deseru a pierwszorzędne piwo owocowe nijak ma się do świetnie przyrządzonej porcji mięsa. Sztuka łączenia piwa z posiłkami warta jest poznania, gdyż jej znajomość może odkryć przed nami nieznane wcześniej obszary doznań smakowych z istnienia których nie zdawaliśmy sobie sprawy.

    Belgijskie piwa specjalne produkowane metoda górnej fermentacji charakteryzują się silnym przyprawkowym ( często wręcz goździkowym aromatem), z reguły maja dość wysoka zawartość alkoholu co powoduje ze sprawiają wrażenie napoju rozgrzewającego. Idealna temperatura serwowania tego typu piwa to 10C piwo ,podawane w specjalnym pokalu, którego kształt zapewnia właściwe wydobywanie się aromatu, idealnie pasuje do zestawu serów w skład którego wchodzić powinny takie przysmaki jak gorgonzola, mazdamer, gouda czy sery pleśniowe typu blue, reszty dopełniają owoce winogron które urozmaicają smak serowo – piwnej przekąski. Także z Belgii pochodzi owocowe piwo typu lambic otrzymywane w drodze fermentacji spontanicznej. Znane są takie jego odmiany jak brzoskwiniowa, malinowa, porzeczkowa, czy wiśniowa. Piwo to schłodzone do około 6 C stanowi idealny dodatek do lekkich galaretek i owocowych deserów. Z kolei do deserów kawowych i czekoladowych pasują ciemne piwa angielskie typu stout. Wyraźna goryczka i kawowy aromat dobrze komponują się ze smakiem czekolady. Jedną z odmian stouta jest chocolate stout, piwo w skład którego wchodzi prawdziwa gorzka czekolada. Skrajnie odmienny przedstawiciel tej grupy oyster stout zawiera związki aromatem przypominające ostrygi i podawany jest jako dodatek do owoców morza. Popularna na całym świecie pizza wcale nie musi pojawiać się na stole w towarzystwie coca coli. Południowoamerykańskie piwo o wdzięcznej nazwie Moretti La Rossa, posiada przyprawkowo - orzechowy charakter zbliżony do smaku pizzy, dzięki czemu piwo to jak żaden inny napój na świecie współgra z jej smakiem. Ciemne i gęste portery o przypalonym, kawowym zapachu i slodko-alkoholowym smaku, same w sobie stanowią posiłek, toteż spożycie tego piwa po obiedzie zastąpić może najbardziej wyszukany deser.
    Przykłady tego typu można mnożyć w nieskończoność, piwo zawierać może tak egzotyczne dodatki jak ryż, sorgo, chilli, rumianek, nasiona owoców, cynamon i wiele innych i chociaż środkowoeuropejski piwosz zawsze zostanie przy jasnym pełnym które posiada jedyne w swoim rodzaju właściwości orzeźwiające i niepowtarzalny charakter, to wielkimi krokami oddala się on od niechlubnej budki z ciepłym piwem, a miejsce brudnego kufla zajmuje starannie wyczyszczony pokal odpowiedni dla gatunku piwa.



    sensor
    Dowiedz się więcej o piwie - www.piwoznawcy.pl
    Kursy, szkolenia, raporty sensoryczne.

    Comment

    • becik
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🍼🍼
      • 2002.07
      • 14999

      #32
      nic nie zastąpi gorącej, smażonej, wraz z ostrą musztardką naszej kochanej kaszaneczki
      Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

      Comment

      • tomekszyman
        Kapral Kuflowy Chlupacz
        • 2003.02
        • 88

        #33
        Becik a z jakim piwkiem najlepiej wchodzi Tobie kaszaneczka ?

        Comment

        • becik
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🍼🍼
          • 2002.07
          • 14999

          #34
          oczywiście, ze tylko i wyłącznie przy zimnym pilsie

          mocne piwa, w tym portery, także stouty zawsze zostawiam na wieczór
          Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl

          Comment

          • tomekszyman
            Kapral Kuflowy Chlupacz
            • 2003.02
            • 88

            #35
            Dzięki, to jest właśnie sedno sprawy. Prosze o więcej przykładów.

            Comment

            • żąleną
              D(r)u(c)h nieuchwytny
              • 2002.01
              • 13239

              #36
              Wczoraj piłem Książęce z Lwówka pod ser pleśniowy (brie lub camembert, już nie pamiętam). Polecam podobne zestawienie, tzn. piwo o smaku wyraźnym, ale delikatnym, z akcentami słodowymi rozlewającymi się po podniebieniu (jednak bez nadmiernej słodkości) i w/w sery.

              Comment

              • matuss
                Kapral Kuflowy Chlupacz
                • 2004.12
                • 41

                #37
                Jak zauważył sam autor, w polskich warunkach takie dostosowanie jest raczej niemożliwe Będąc kiedyś w niemczech zdarzało mi się do kolacji pić Koelsch'a - np. do pizzy czy nawet do pieczywa i wrażenia pozytywne. generalnie preferuje Pils'a, ale popijam tylko pizze i dobra z grilla . Za to po jedzeniu bardzo chętnie. Natomiast jakoś mi nie w smak łączyć jedzenie z jakimkolwiek ciemnym piwem.
                Matuss

                Kłamstwo zdąży obiec pół świata, zanim prawda włoży buty - James Callaghan

                Comment

                • enduro
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2006.03
                  • 59

                  #38
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pogoniarz
                  Nie popijam jadła piwem.Piwo staje się w smaku nieprzyzwoicie gorzkie,a jedzonko też mi nie smakuje wcale.Troszkę przed,troszkę po-tak może być
                  popieram

                  Comment

                  • Mikko
                    Kapitan Lagerowej Marynarki
                    • 2008.12
                    • 583

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika enduro Wyświetlenie odpowiedzi
                    popieram
                    dokladnie, poza jednym wyjatkiem - piwa pszeniczne, zauwazylem ze nie dosc ze polepszaja, moim zdaniem, smak potraw to na dodatek nie 'gorzknieja' jak np pilsnery, smakuja tak samo jak pite przed czy po. Zlapalem sie na tym ze nie pijam juz pszenicznych 'na sucho'

                    Comment

                    • zielak1973
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2009.05
                      • 6

                      #40
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Mikko Wyświetlenie odpowiedzi
                      dokladnie, poza jednym wyjatkiem - piwa pszeniczne, zauwazylem ze nie dosc ze polepszaja, moim zdaniem, smak potraw to na dodatek nie 'gorzknieja' jak np pilsnery, smakuja tak samo jak pite przed czy po. Zlapalem sie na tym ze nie pijam juz pszenicznych 'na sucho'
                      Witam ,to ja trochę odnowię temat
                      Jest to moja osobista obserwacja,być może ktoś ją podziela,generalnie piwa typu lager pobudzają u mnie apetyt totalnie , ale jeśli chodzi o pszeniczne to w sumie mogę powiedzieć tyle że wypije dwa i jestem najedzony.Czy ktoś podziela tą opinie ,czy jestem osamotniony?

                      Comment

                      • ART
                        mAD'MINd
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2001.02
                        • 23960

                        #41
                        Potwierdzasz ogólne odczucia
                        - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                        - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                        - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                        Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                        Comment

                        • piotrsh
                          Porucznik Browarny Tester
                          • 2003.07
                          • 435

                          #42
                          ...a ja lubię obiady w Czechach knedle z gulaszen lub wyprazony syr z ich dobrymi 10-tkami
                          Pawełek 11.12.2006 godz. 14.51

                          Comment

                          • alkow
                            Kapral Kuflowy Chlupacz
                            • 2008.03
                            • 34

                            #43
                            Dziś po kolacji piłem portera z Witnicy a do tego ciastko szarlotka, takie zestawienie mi pasowało podkreślało to słodkawy smak piwa i tuszowało niemiły metaliczny posmak dodam tylko że szarlotka niebyła kwaśna.

                            Comment

                            Przetwarzanie...
                            X