Oprócz potraw grillowanych, zdarza mi sie popijać piwko do frytek, w knajpie.
Jakie piwo do posiłku ?
Collapse
X
-
Krzysiu napisał(a)
A ja, w trosce o linię...
a ja w trosce o linię mam nieszczęśliwy zwyczaj serwowanie sobie wieczorem talerza serów + różne piwa. Dizś do serów piję porterka - ale słabo pasuje, lepsze są jasne, a zwłaszcza pszeniczne
Comment
-
-
Sam Robert Makłowicz polecał wszelkie Lambiki do delikatnych potraw nabiałowych jak budynie czy ser mozarella! A już obowiązkowo pilsa czeskiego do serków ołomuńskich zwanych potocznie "śmierdzielami".
Mnie mięsiwo smażone, pieczone czy grillowane nie smakuje jeśli nie popiję go dobrym pilsem! A już goloneczka musi się w piwku topić!Celia, cerevisia et conventus.
Comment
-
-
O żesz zapomniałem, że jednak pijam piwo do potraw Do serów oczywiście, serów posypanych dużą ilością papryki ostrej. Pijam też do grilla oraz do rybki w RybitwieTo inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
zythum napisał(a)
O żesz zapomniałem, że jednak pijam piwo do potraw Do serów oczywiście, serów posypanych dużą ilością papryki ostrej. Pijam też do grilla oraz do rybki w Rybitwie
Zythumie - popijasz np. tą rybkę Belfastem czy Królewskim? no i które lepiej pasuje?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Popijam rybkę Belfastem w zimie, a Królewskim w lato. Pod grill czy rybkę ogólnie uważam, że piwa jasne pełne są lepsze od piw ciemnych, porterów, lambiców, alt-ów, ale itd. Zaznaczając jednak, że wolę zdecydowanie jeżeli są to piwa o conajmniej 12 procentach ekstraktu, 10 jakoś mi się nie harmonizują ze smakiem potraw (no chyba, że czeskie z beczki w Czechach).To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
ART napisał(a)
kilka osób wspomina że popija piwo do potraw takich i owakich - ok. ale zamysłem tematodawcy było zapewne ustalenie jaki gatunek piw dobrze się uzupełnia z danym typem potraw. niektórzy zapomnieli chyba o tym w swoich wypowiedziach....
Zythumie - popijasz np. tą rybkę Belfastem czy Królewskim? no i które lepiej pasuje?
Comment
-
-
nie, bynajmniej nie chodziło mi o marki piw tylko o gatunki.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Bardzo dziękuje wszystkim za komentarz ale prosze zmobilizujcie swoje kubki smakowe, może jedliście kilka razy tę samą potrawę popijając innym rodzajem piwa ( np. potrawy z grila ) ? Który wariant najbardziej Wam odpowiadał ? A może zapamiętaliście szczególnie jakąś potrawę z danym rodzajem piwa, coś się fajnie połączyło ? Temat jest dla mnie bardzo ważny. A może ktoś znalazł w literaturze coś na ten temat ? Będe bardzo wdzięczny,
Comment
-
Comment