Dlaczego pijemy masówke?

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • damiano666
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2004.03
    • 3

odpowiedź jest bardzo prosta: piwa z małych bądź też średnich browarów ciężko dostać, są jedynie w sklepach, które sprzedają tylko piwo (a takich jest jak na lekarstwo) lub też ,ale to bardzo żadko w hipermarketach. Po drugie reklama: coś co nie jest reklamowane w naszym kraju z regóły uważane jest za gorsze, dlatego laik widząc na półce obok siebie heinekena i Książęce z Lwówka Śląskiego z pewnością weźmie to pierwsze...smutne ale prawdziwe

Comment

• Petrax
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2001.12
      • 662

Masówka jest masówką właśnie dlatego, że kupuje ją znaczna część narodu i jej cechą szczególną jest to, że występuje wszędzie lub prawie wszędzie. Nie było by w tym nic złego, gdyby nie to, że jej smak daleko odbiega od ideału a nawet od ogólnoeuropejskiego standartu.
      In cervisia veritas
      http://www.ptxc.de.vu
      Пиво - вот мое экотопливо

Comment

• grzech
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.04
        • 4592

Petraxie ! Przeczytaj jeszcze raz swój post, potem jeszcze raz i tak do skutku. Może zauważysz głupotki, które wypisałeś.

Otóż masówka jast standardem. Pils to piwo ogólnoświatowe. Mało zróżnicowane (co nie znaczy wcale), powszechnie dostępne, najczęściej pijane.

Jeszcze jedno - jaki jest Twój ideał piwa ?

Comment

• Petrax
          • 2001.12
          • 662

grzech napisał(a)
          Petraxie ! Przeczytaj jeszcze raz swój post, potem jeszcze raz i tak do skutku. Może zauważysz głupotki, które wypisałeś.

Otóż masówka jast standardem. Pils to piwo ogólnoświatowe. Mało zróżnicowane (co nie znaczy wcale), powszechnie dostępne, najczęściej pijane.

Jeszcze jedno - jaki jest Twój ideał piwa ?
          Przeczytałem i jakoś nie zauważam - słowo "masówka" samo w sobie zawiera określenie swojej dostępności, którą można określić jako masową. Nie twierdzę wcale, że masówka musi być pilsem - w Czechach równie masowo pija się piwa ciemne, a jak jest w Polsce - każdy z nas dobrze wie. Nie mam ideału piwa - pijam każde, a wracam do tych, które mi naprawdę zasmakowały, które mają w sobie bardziej złożony smak niż tylko płaską goryczkę i nieważne czy jest to pils, ciemniak, porter czy jakikolwiek inny.
          Ostatnia zmiana dokonana przez Petrax; 2004-06-05, 12:26.
          In cervisia veritas

Comment

• Piecia
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2002.02
            • 3312

dlaczego pijemy masówkę? ja dziś muszę na własnym przełyku tego doświadczyć...w warszawskich hipermarketach szukałem dziś czegoś niskoalkoholowego (do 2-3%) i co? Żywiec ewentualnie Okocim Karmi.. a więc dziś truję się masówką
            Koniec i bomba,
            Kto nie pije ten trąba !!!

Comment

• radeckib
              Kapral Kuflowy Chlupacz
              • 2002.02
              • 87

Uff, dużo sie tych postów zebrało, to i ja dorzuce swój kamyczek do lawiny.

Nie byłbym sobą nie próbując każdego nowego piwa - koncernowego czy nie.
              Nie zamierzam katować się piwami z małych browarów tylko dlatego że są z małych browarów - one muszą byc smaczne (i na szczęście niektóre są).
              Lecz z drugiej strony patrząc na to co robia koncerny z naszym rynkiem piwnym, jak zarzynaja browary i psuja piwo to nóż się w kieszeni otwiera.
              Co robię? STARAM SIĘ, naprawdę się staram kupować piwa z mniejszych browarów. Gdy wiem że będzie spotkanie towarzyskie jadę gdzieś dalej żeby kupić coś innego niż CO, GŻ lub KP. Ale co zrobić o godzinie 22, gdy naprawdę nie ma wyboru? Gdy jest tylko Tyskie??

Niestety, te kilkaset osób uczestniczących w forum browar.biz nie zmieni sytuacji na rynku w Polsce, nie sprawi że tysiące ludzi przestanie pić masówkę, nie da rady zmusić koncerów do produkcji róznych rodzajów piwa i zaprzestania ekspansji - ot i Babilon.
              Ale zawsze można sie starać nie dawać swoich 2 zł dla koncernu ale przeznaczyć je na piwo z małego browaru.
              Czego sobie i innym życzę.
              ludzie mówią że jestem źle narysowany

Comment

• CarlBerg
                • 2003.09
                • 968

radeckib napisał(a)
                Ale co zrobić o godzinie 22, gdy naprawdę nie ma wyboru? Gdy jest tylko Tyskie??
                1 / myśleć !!! zaopatrywać się wcześniej i posiadać skrzyneczkę ulubionego w zapasie
                2 / warzyć w domu piwo - i mieć w ten sposób ZAWSZE dobre piwo pod ręką
                Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

Comment

• Kijek
                  Kapral Kuflowy Chlupacz
                  • 2004.05
                  • 78

No nie każdy potrafi ważyć piwo... A oglądanie w sklepach cały czas tych samych piw rzeczywiście może denerwować. Na szczęście w coraz większej ilości sklepów zaczynają sie pojawiać inne piwa, a nie tylko te "tradycyjne"

http://republika.pl/bartowels_basia

Comment

• Ahumba
                    Pułkownik Chmielowy Ekspert
                    🥛🥛🥛🥛
                    • 2001.05
                    • 9092

Kijek napisał(a)
                    No nie każdy potrafi ważyć piwo... A oglądanie w sklepach cały czas tych samych piw rzeczywiście może denerwować. Na szczęście w coraz większej ilości sklepów zaczynają sie pojawiać inne piwa, a nie tylko te "tradycyjne"
                    Nie chwaląc się my na warszawskim Bemowie w Michasiu i pobliskim
                    24-godzinnym monopolowym tak długo namawialiśmy na Lwówek, Czarnków i inne Nakła, że w tej chwili jest to do kupienia a sprzedawcy przecierają oczy ze zdumienia, że to takie dobre i tak ładnie im schodzi.
                    Mało tego przedwczoraj kupując pięć noteckich dostałem szklaneczkę 0,33
                    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                    znasz kaszubskie jeziora?- www.stanicacharzykowy.pl

Comment

• jerzy
                      Major Piwnych Rewolucji
                      • 2001.10
                      • 4707

FCJP

Kijek napisał(a)
                      No nie każdy potrafi ważyć piwo...
                      ...ale każdy może się nauczyć - to naprawdę proste, a daje ogromną satysfakcję!
                      (napisał ten, który dopiero co zaczął warz piwo)
                      browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

Comment

• grzech
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2001.04
                        • 4592

Petrax napisał(a)
                        Przeczytałem i jakoś nie zauważam - słowo "masówka" samo w sobie zawiera określenie swojej dostępności, którą można określić jako masową. Nie twierdzę wcale, że masówka musi być pilsem - w Czechach równie masowo pija się piwa ciemne, a jak jest w Polsce - każdy z nas dobrze wie. Nie mam ideału piwa - pijam każde, a wracam do tych, które mi naprawdę zasmakowały, które mają w sobie bardziej złożony smak niż tylko płaską goryczkę i nieważne czy jest to pils, ciemniak, porter czy jakikolwiek inny.

Skoro nie masz ideału piwa, choć na taki sie powołujesz, to może wytłomaczysz mi - niedouczonemu na czym polega ogólnoeuropejski ideał piwa.

Comment

• Petrax
                          • 2001.12
                          • 662

grzech napisał(a)
                          Skoro nie masz ideału piwa, choć na taki sie powołujesz, to może wytłomaczysz mi - niedouczonemu na czym polega ogólnoeuropejski ideał piwa.
                          Jak zwykle dyskusja sprowadza się do czepiania się szczegółów - nie pisałem o żadnym ogólnoeuropejskim ideale, tylko o standardzie. Chodziło mi o to, że ogólnodostępne piwa z półki w supermarkecie w innych krajach są naprawdę dobre a w Polsce trzeba się nieźle naszukać, żeby trafić coś ciekawego. Nie jestem idealistą i nie wierzę, że istnieje piwo idealne (może Ty mi podasz definicję?). Piwo czuje się smakując je, a nie opisując, więc nie myśl, że wypiszę Ci listę cech, które piwo "idealne" musi spełniać.
                          Ostatnia zmiana dokonana przez Petrax; 2004-06-08, 11:51.
                          In cervisia veritas

Comment

• grzech
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.04
                            • 4592

Masz rację, powinienem napisać "ogólnoeuropejski standard", a wyszedł ideał. Jednak nadal nie potrafisz zdefiniować pojęć, których użyłeś w poprzednich postach. Napisałeś, że polska masówka odbiega od ideału (ale co nim jest ?), a niekiedy nawet od ogólnoeuropejskiego standardu (a jakiż on jest ?).

Piwa z półki w supermarkecie w innych krajach są dobre, u nas trzeba się naszukać. Wybacz, ale jest to mało konkretna opinia. Przytrafiało mi się kupować sporo wornistych pilsików masowo stojących na półkach w Czechach i Słowacji. Podobnie było w Amsterdamie, gdzie sporo nieciekawych wyrobów z rodziny Heinekena stało sobie w markecie na półkach.

Comment

• Petrax
                              • 2001.12
                              • 662

grzech napisał(a)
                              Masz rację, powinienem napisać "ogólnoeuropejski standard", a wyszedł ideał. Jednak nadal nie potrafisz zdefiniować pojęć, których użyłeś w poprzednich postach. Napisałeś, że polska masówka odbiega od ideału (ale co nim jest ?), a niekiedy nawet od ogólnoeuropejskiego standardu (a jakiż on jest ?).

Piwa z półki w supermarkecie w innych krajach są dobre, u nas trzeba się naszukać. Wybacz, ale jest to mało konkretna opinia. Przytrafiało mi się kupować sporo wornistych pilsików masowo stojących na półkach w Czechach i Słowacji. Podobnie było w Amsterdamie, gdzie sporo nieciekawych wyrobów z rodziny Heinekena stało sobie w markecie na półkach.
                              Masz rację, nie napisałem, bo jakże mam Ci opisać ideał smaku? Chodzi po prostu o głębię doznań organoleptycznych, piwo, którym można by się delektować a nie po prostu "wlewać" w siebie. A za standart uważam, że w przyjętym wyżej statystycznym supermarkecie obok wodnistych pilsów stoją również piwa ciemne, koźlaki, piwa pszeniczne i inne. Takiego sklepu jeszcze w Polsce nie doświadczyłem (chodzi oczywiście o wyroby krajowe).
                              In cervisia veritas

Comment

• Krzysiu
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2001.02
                                • 14936

Petrax napisał(a)
                                ... Chodzi po prostu o głębię doznań organoleptycznych....
                                Nie chcesz chyba powiedzieć, że taki np. Bitburger, czy Holsten, czy inny Kaiser dostarczają takich wrażeń? A takie własnie piwa zawalają półki hipermarketów.

Comment

Przetwarzanie...
                                X