Placki ze śniegu, czyli zasłyszane nonsensy piwne

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • żąleną
    D(r)u(c)h nieuchwytny
    • 2002.01
    • 13239

    #1

    Placki ze śniegu, czyli zasłyszane nonsensy piwne

    Na pewno zdarzyło wam się usłyszeć różne interesujące teorie piwne wygłaszane przez ludzi podczas kupowania piwa w sklepie lub knajpie. Zapraszam do podzielenia się tymi mądrościami, wszak szkoda, żeby osiągnięcia myśli człowieczej popadły w zapomnienie.

    Slavoy wspominał kiedyś, jak to w kolejce po piwo w Spiżu usłyszał kogoś klarującego drugiej osobie, że pszeniczne to takie młode piwo, "no wiesz, tak jak jest młode wino".

    Wczoraj w zupamarkecie napotkałem, jak to bywa, grupkę kolesi przechadzających się po stoisku piwnym. W pewnym momencie jeden z nich podszedł do półki z Faxe i wyraźnie pod wrażeniem powiedział: Patrz, litrowe niemieckie piwo. Drugi pozostał sceptyczny wobec entuzjazmu kolegi i nadmienił, że nie lubi faszystów. Pierwszy próbował jeszcze przekonywać, jednak drugi ponownie wyraził swoją niechęć wobec w/w formacji ideologicznej.

    Ponieważ nie mam nic przeciwko Amerykanom, włożyłem do koszyka Palma z Palm Beach i poszedłem do kas.
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

    #2
    Niestety ignorancja i prymitywizm zatacza w naszym kraju coraz szersze kręgi. Nie omija to grona piwnego, to znaczy ludzi piwo żłopiących a nie pijących. Zaskoczył mnie kiedyś kumpel, kiedy powiedział, że nie będzie pił nic innego jak krajowych gigantów, bo Czeskie i Słowackie tu cytuję: "...woda a Niemieckie zbyt przesmaczone..." A był zbyt leniwy, żeby poszukać czegoś innego.
    Celia, cerevisia et conventus.

    Comment

    • Piecia
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2002.02
      • 3312

      #3
      ktoś chyba kiedyś na Forum chyba już o tym wspominał ale do tego tematu się nadaje:
      przy stoisku piwnym dresik trzymając w łapie pszeniczniaka mówi do swego towarzysza dresa: popatrz - sprzedają popsute piwo, trzeba to zgłosić obsłudze
      Koniec i bomba,
      Kto nie pije ten trąba !!!
      __________________________
      piję bo lubię!

      Comment

      • Wujcio_Shaggy
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2004.01
        • 4628

        #4
        Dawno, dawno temu, przed jakimś "wieczorem brydżowym", byłem z kumplem w sklepie - w celu odpowiedniego zaopatrzenia. Sympatyczny pan sprzedawca namawiał nas na zakup "super ekstra mocnego" (dokładnej nazwy nie pamiętam) Kipera, którego etykietę zdobił napis "20° Blg". Swoje namowy popierał ten pan twierdzeniem, że liczba stopni oznacza taką temperaturę piwa, przy której daje ono największego "kopa"...
        Zakupiliśmy po jednym egzemplarzu (na próbę), aczkolwiek nie ogrzaliśmy go do 20 stopni - przez co ominął nas ten "kop", niestety.
        Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

        Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

        @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

        Comment

        • Tumry
          Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
          • 2003.01
          • 204

          #5
          PIWO - ZDROWA ŻYWNOŚĆ

          Nikt z nas - piwoszy nie powie że piwo jest niezdrowe.
          Ale po raz pierwszy spotkałem piwo w sklepiku mającym pewne ambicje handlu tak zwaną zdriową żywnością".
          Właściciele uznali zwrot "bez konserwantów" jako podobny do "niepasteryzowane" i ...
          prowadzą ciągłą sprzedaż "DOBREGO MOCNEGO" i KSIĄŻENCEGO z Lwówka.
          (adres na forum, w rubryce Piwo-Gdzie?)
          Tumry
          sasiad47@gmail.com.pl
          (gdyby wszyscy piwosze dobrej woli ...)

          Comment

          • mwa
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2003.01
            • 5071

            #6
            Jak to czytam to mnie fajny lachot ciągnie.
            Pozdrawiam Cię !!!!

            Comment

            • adam16
              Pułkownik Chmielowy Ekspert
              • 2001.02
              • 9866

              #7
              Ciągle też pokutuje pogląd wg, którego piwna goryczka bierze się ze stosowannia żółci. Co jakiś czas trzeba to ludziom tłumaczyć. Ale o tym już gdzieś pisaliśmy.
              Browar Hajduki.
              adam16@browar.biz
              Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

              Krasnoludki są na świecie, a w każdym razie w Chorzowie ;) a dowodem jest to, iż do domowego piwa siusiają :D - mam KWASIŻURA :D

              Comment

              • Tumry
                Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
                • 2003.01
                • 204

                #8
                PIWO - ZDROWA ŻYWNOŚĆ

                O jejku. Przeczytałem własny post (2 do góry) i złapałem się za głowę !
                Oczywiście pisze się KSIĄŻĘCE. Dzięki, że daliście mi czs na autokorektę.
                PS. Sam kiedyś prowadziłem przez rok sklepik "Zdrówko" ze stoiskiem zielarskim, w którym wśród różnych wyrobów Herbapolu był też Azulan(krople rumiankowe, ale na spirytusie). Natychmiast pojawili się "cierpiący" klienci - nie piwosze - więc dla zachowania wizerunku firmy trzeba było zrezygnować z kropelek.
                Mam nadzieję że Lwówek utrzyma się dłużej.
                Tumry
                sasiad47@gmail.com.pl
                (gdyby wszyscy piwosze dobrej woli ...)

                Comment

                • Marusia
                  Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                  🍼🍼
                  • 2001.02
                  • 20221

                  #9
                  Nie na temat, ale w tym temacie zauważyłam, że Tumry ma taki sam awatar jak Albeertos, ale Albeertos był pierwszy, więc chyba powinieneś sobie zmienić mordkę
                  www.warsztatpiwowarski.pl
                  www.festiwaldobregopiwa.pl

                  www.wrowar.com.pl



                  Comment

                  • Tabletka
                    D(r)u(c)h nieuchwytny
                    • 2003.11
                    • 194

                    #10
                    A ja coś dodam z autopsji
                    Pracowałam lat temu ok 10 u naszych sąsiadów od strony granicy zachodniej w knajpce śliczniutkiej i malutkiej.
                    Pewnego dnia- oczywiście w początkach mojej kariery barmańskiej-pojawił się młody człowiek i zamówił piwko( marki nie pamiętam już niestety) hefe weizen.Wzięłam ja więc odpowiednie szkło leję to piwko a pod koniec ono jakieś takie mętne się zrobiło.Cichaczem coby klient nie zauważył luuuuuuuuu to zepsute, zmętniałe piwo do zlewu. Biorę kolejne i ......znów tak samo...mętne- czyli zepsute = zlew. Całe szczęście, że przy kolejnym wylewanym piwie owy klient zapytał co ja robię. Spocona....ciężko wystraszona, opowiedziałam, że nie mogę mu chyba podać bo cała partia tego piwa jest jakaś zepsuta itd Oczywiście człek opowiedział to na głos w knajpie, wszyscy ryczeli ze śmiechu (oprócz mnie naturalnie) ale od tego czasu już wiem dokładnie co to piwo pszeniczne i jak ma wyglądać.
                    Dzisiaj zapewne nikt z tych ludzi nie pamięta już "laika z Polski" jakim byłam ale ja jak to sobie teraz przypomnę pękam ze śmiechu

                    Comment

                    • żąleną
                      D(r)u(c)h nieuchwytny
                      • 2002.01
                      • 13239

                      #11
                      Tabletka napisał(a)
                      Cichaczem coby klient nie zauważył luuuuuuuuu to zepsute, zmętniałe piwo do zlewu.
                      Ale się obśmiałem. Normalnie usłyszałem to 'luuuuuuuuuu'

                      Comment

                      • jerzy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2001.10
                        • 4707

                        #12
                        Chyba najpopularniejszym nonsensem jest powszechne mniemanie, że piwo robi się z chmielu (a potem ludzie robią " " gdy się im tłumaczy, że chmiel jest tylko "przyprawą").
                        browerzysta, abstynent i nałogowy piwoholik c[]

                        Światem rządzi miłość. Ja na przykład kocham piwo :]

                        Comment

                        Related Topics

                        Collapse

                        • kaczka116
                          Wąsosz, [Piwo z Żuka] Żukiem Po Śniegu
                          kaczka116
                          Piwo gotowe do oceny
                          2020-03-29, 19:23
                        • dadek
                          Jaworzec 1, Bacówka Jaworzec
                          dadek
                          Piękny, słoneczny i temperaturowo letni wrzesień (25.09.2023 mieliśmy 25°C) sprzyjał bieszczadzkim wędrówkom. Idąc czarnym szlakiem z Dołżycy przez przełęcz Orłowicza do Wetliny, mniej więcej w połowie drogi przekraczamy rzekę Wetlinę i trafiamy do uroczego miejsca jakim jest Jaworzec....
                          2023-10-05, 01:23
                        • e-prezes
                          Pinta, Party Pacific Lager
                          e-prezes
                          Seria "Party Starter" dla Żabki, o której w rozmowie z Kopyrem gdzieś tak z rok temu wspominał Zwierzyna nieco się rozrosła przez ten czas. Były już NZ Pale Ale, West Coast IPA, Session IPA, West Coast APA, Hazy APA oraz East Coast IPA (może coś mi jeszcze umknęło). No i trafiło...
                          2024-07-07, 11:32
                        • dadek
                          Poręba, Fabryczna 9, Browar Moon Lark
                          dadek
                          Szlajając się w końcu marca po Śląsku nie mogłem ominąć kolejnego nowego browaru. Choć działa od jesieni 2022 jest już dobrze znany piwoszom z całej Polski, tak jak i jego założyciel Paweł Masłowski, wiele lat pracujący dla Pinty w Browarze na Jurze w odległym o 8 km Zawierciu. Dzięki...
                          2024-04-13, 01:37
                        • pebejot
                          Iran, Teheran, Kuhak Blvd 22, Behnoush Iran Co.
                          pebejot
                          Browar przemysłowy znajdujący się na zachodnich przedmieściach irańskiej stolicy między dwoma drogami wylotowymi z miasta.
                          Obiekt znajduje się w pobliżu stacji metra Chitgar linii 4, żółtej.
                          Jest to linia podmiejska, naziemna, obsługiwana piętrowymi pociągami, które osiągają...
                          2023-10-08, 08:22
                        • Loading...
                        • Koniec listy.
                        Przetwarzanie...