Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    Browar Пипл’с (Taler) nie zwalnia tempa i po Brown Ale i Salsa El Diablo, kolejne piwo z serii Crazy Craft Weeks - Taler Tykva Ale jest serwowane w browarze. 12 blg , 4,6% alk. Chmielone Cascade. Tykva to dynia, a zatem muszę znaleźć wolny czas by to sprawdzić osobiście.
    Last edited by e-prezes; 2016-09-26, 13:10.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      Tym razem już nie o nowych piwach, bo praktycznie codziennie czyta się o nowych (może uda się napisać coś szerszego później), ale o prawdziwej petardzie.

      Krynitsa pójdzie na sprzedaż! EBOiR ma przygotować warunki dla prywatyzacji 5 największych spółek państwowych Białorusi. W tej 5 jest browar Krynitsa. Zatem po Alivarii, Lidskoe i Sjabar/Rechica to ostatni taki zakład piwowarski na Białorusi jeszcze nie w prywatnych rękach. Pytanie zasadnicze czy pod nóż pójdzie także połocki zakład, który jest w rękach Krynitsy. Jeśli tak to rychło czeka go taki sam los jak Rechicę. Dla przypomnienia średniak Brestskoe Pivo jest w rękach rosyjskiej grupy kapitałowej Oasis Beverages. Pozostał jedynie browar Dvinski w Witebsku.

      Źródło: tut.by

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Co nowego u naszego wschodniego sąsiada?

        Jedna informacja z zaległych, które mi umknęły. Tutaj o tym wspominałem. Konkurs piw domowych! Jurry składało się z blogera Alexa Leita, certyfikowanego sędziego Aleksandra Grebiennika oraz piwowara Aleksandra Fedenko. W szranki stanęło 13 piwowarów. Konkurs zwyciężył Aleksandr Dorogavcev. Relacja na stronach pivo.by.

        Taler (browar Пипл’с) nie zwalnia z nowościami i w ramach Crazy Craft Weeks dorzucił dwa kolejne piwa sezonowe Melon Ale oraz American Stout 13.4 blg.
        BTW, tylko jeden kraftowy minibrowar butelkuje piwo - Trye Beer. Zatem jeśli ktoś teraz nie odwiedzi Mińska zapewne wielu z tych sezonowych piw o których ostatnio pisałem nie ujrzy za miesiąc, dwa. Dotyczy to także wszystkich "restaurantów".

        Serwis Pivo.by podsumował piwnie III kwartał. Dla czytających po rosyjsku link. Jest wszystko o czym pisałem i trochę więcej. Z odnośnikami do newsów w serwisie.

        W Mińsku otwarto pod koniec września kolejny wielokran - Craftman - z 19 nalewakami. Połowa to lokalne piwa, reszta krafty rosyjskie i europejskie. Pisał o tym Alex Leit na swoim blogu, pivo.by, ale najlepsze zdjęcia oddające wystrój są na realt.onliner.by. Lokal mieści się na ul. Гикало w pobliżu 2 innych modnych piwnie lokali. Mimo to wróżę mu sukces, gdyż za otwarciem stoi Andrey Zakharov - potentat piwny na Białorusi. Właściciel browaru Druzja i firmy importowej "Пивной ряд" sprowadzający piwa z Rosji, Europy i USA.
        Last edited by e-prezes; 2016-10-07, 17:14.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Białoruś się otwiera. Po wprowadzonych w zeszłym roku ułatwieniach w strefie białoruskiej części Puszczy Białowieskiej pod koniec sierpnia prezydent Łukaszenka wprowadza kolejne. Tym razem Kanał Augustowski i dalej aż do Grodna. Szczegóły na belsat. (...) przepisy mają obowiązywać do grudnia 2017 roku.
          17 października Rada Ministrów RB podpisała przepisy wykonawcze do ukazu prezydenta Łukaszenki. Niestety nie jest tak różowo jak można by oczekiwać po pierwszych informacjach. Jest nawet mniej przyjaźnie niż w przypadku ruchu wizowego w Puszczy Białowieskiej. Tym razem nie można samemu wydrukować przepustki, a całą operację przerzucono na odpowiednie (sic?) biura turystyczne, które w pakiecie z usługami turystycznymi będą pośredniczyć przy całej operacji. Pytanie, które biura będą się tym zajmować i jakiej wielkości pakiet usług będzie konieczny? Tego jakoś trudno doczytać w przepisach.

          Piwowarom z BrewTeam (Aleksiej Fedenko, Dimitrij Weratinskij, Aleksiej Sadowskij) delikatnie rozeszły się drogi, gdyż ci dwaj ostatni założyli własny projekt Blood Brothers Brewery (profil FB) Swoją drogą ciekawe, że przyjęli nazwę innego browaru z Toronto.
          Ich pierwszym piwem jest stout mleczny* Black Water, którego premiera odbędzie się 21 października w BeerCup w Mińsku. Potem będzie dostępny także w innych lokalach.

          Malutki podbrzeski 13 Litar podobnie jak niedawno miński Taler również nie oszczędza konsumentów i co miesiąc prezentuje nowe piwo. Tym razem El Jarryllo, czyli APĘ na chmielach Jarryllo i El Dorado.

          Na WFP był obecny manager i piwowar** browaru Lamus z Witebska, więc można się spodziewać, że i ten browarek zaskoczy niedługo czymś nowofalowym. Jak na razie miał w ofercie tylko jedno nowofalowe Sorachi Pale Ale debiutujące latem tego roku.


          * Szkoda, że nie stout torfowy, bo lepiej by korespondował z nazwą.
          ** Błędnie podałem wyżej, że jest nowy piwowar. Wciąż jest ten sam, a ogłoszenia o pracy zdjęto, gdyż nie dały rezultatu.

          źródło: pivo.by, belsat.eu

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            Założyłem sobie jakiś czas temu, że będę co 2-3 tygodnie wrzucał jakiś pakiet newsów. Staram się tego trzymać, choć jak coś mocno mnie poruszy odzywam się częściej, ale tak by nie zanudzać. Wszak, kto tam pojedzie...

            W uzupełnieniu powyższego, wyjazd na Białoruś jest teraz bez wizy, choć nie bez komplikacji. Tak czy siak jest taniej. Plan minimum biur turystycznych to opłata 22-25 nowych rubli białoruskich (ok 60 PLN-ów) za tzw. usługę turystyczną. Niestety tylko do Grodna, ale i tak warto.

            Browar Dviński z Witebska gościł kolejnych kraftowców... tym razem z Estonii. Browar Tanker, bo o nim mowa uwarzył dwa piwa dolnej fermentacji, w tym jedno żytnie Tanker Rye IPL.

            Browar z Lidy po dość gruntownej zmianie związanej z rebrandingiem, o której tu wspominałem i pierwszych dość mało udanych przymiarkach do nowej fali i krafu postanowił wreszcie odkryć karty i uwarzyć IPA (bardziej session IPA). Poprzednie piwa z cyklu "Kolekcja Piwowara" (teraz "Kolekcja Mistrza") były mocno naciąganym kraftem, więc może teraz będzie odważniejszy krok? 40 IBU przy balingu nie wyższym niż 13,5 to nie rewelacja, ale poczekamy, posmakujemy... Chmiele Hallertau, Saphir, Perle, Comet, Mosaic i Ella.

            W końcu ktoś zajął się szkoleniem tej spragnionej kraftu masy potencjalnych beergików na Białorusi. W składzie ekipy jest Alex Leit - piwny bloger, piwowar domowy - Konstantin Łarionow, konsultant lokalu BeerCap - Gienadij Michailov oraz przedstawiciel importera piw kraftowych - Rusłan Maleszko. Miejsce: Mińsk ul. Giercena 10 - BeerCap Barshop. Za opłatą.

            źródło: pivo.by, ratebeer.com, grodnovisafree.by
            Last edited by e-prezes; 2016-10-27, 21:40. Powód: źródło

            Comment

            • Pendragon
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛
              • 2006.03
              • 13952

              Na czym te szkolenia polegają? Degustacje?

              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                Są to trzy poziomy szkoleń. Podstawowy dla smakoszy piwa polegający na systematyzacji wiedzy na podstawie testów próbek piw różnych stylów. Seminaria dają też podstawy wiedzy o warzeniu piwa, jego degustacji i wad piwa. Drugi poziom zaawansowania opiera się na rozbudowanej sensoryce napoju. Trzeci przygotowuje osoby do sędziowania piwa w międzynarodowych konkursach i foodparingu. Widać, że bytność na międzynarodowych festiwalach, w tym ostatnim Warszawskim dała impuls do tworzenia nowej potrzeby u konsumentów
                Last edited by e-prezes; 2016-10-28, 14:14.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  Dziś po konkursie piw domowych, o którym tutaj pisałem, ...czyli już trwa (od 17:00!) startuje na nalewakach multitapu Craftman nowy browar spod Mińska: MAD FROG BREWERY. Ich pierwsze piwo to IRA o nazwie DEEP. 25 IBU 5% alk.

                  Przekopałem neta, w tym strony dostawców sprzętu i nic. Zero informacji poza krótką notką na stronie VK browaru. Naprawdę tajemniczy start.
                  Attached Files
                  Last edited by e-prezes; 2016-11-19, 19:24.

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    Czyli nie wiesz, czy to fizyczny czy wirtualny twór?

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                      Czyli nie wiesz, czy to fizyczny czy wirtualny twór?
                      Autor newsa z pivo.by też nie napisał a jedynie zacytowal z VK. Gdyby to był kontrakt wystartowali by z czymś nowofalowym. Chciałabym wierzyć, że to ten projekt do którego przeszła piwowar z Krynitsy. Ale są to jedynie domysły. Trzeba trochę poczekać na recenzje po evencie.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Kilkanaście dni temu do pierwszego kontraktowca (BrewTeam) dołączył kolejny, który ukrywa się pod nazwą Usual Suspect. Jest to zapewne inicjatywa pubu Craft House, bo też dla niego uwarzono bursztynowe ale BURSHTYN.
                        Kilka słów wyjaśnienia.
                        Jeszcze w lipcu w podsumowaniu I półrocza na piwnym rynku tego roku Viaczeslav Radionov z pivo.by pisał o kontraktowym The Usual Suspect. Oczywiście gdzie uwarzono pierwsze i potem drugie piwo - Saison (o którym nie pisałem) ani słowa. Ta enigmatyczność tamtego przedsięwzięcia jak i tego nowego jest bardzo zbliżona. "Podejrzani" na untappd.com zmienili status na "home brewer", ale na tym serwisie ten status nic nie znaczy. Kontrakty oznacza się często jako mikro lub nano brewery, a w tym gronie są też wytwórnie cydru, kwasu, zbitenia i inne podmioty, które mianem browaru lub brewpubu nie powinny się mienić. Tak jak zamknięty pub kraft (ale nie brewpub) "Harry Porter" z Gomla czy piwny butik Ягуар z Mińska. Do tego dochodzą jeszcze sklepy rozlewne jak Beer Star Z, Toczka, BeerCup.

                        Niemniej nowe piwo i nowy "podmiot" zostali dobrze przyjęci, a piwo zostało wysoko ocenione. Oby tylko nie okazało się, że działają nielegalnie jak ten browar we Lwowie.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          Po ostatniej akcji warzenia przez browar Taler różnych sezonowych specjałów można było być pewnym, że prędzej czy później zostanie uwarzone na Białorusi coś co można by uznać za kamień milowy. Nie byłem do końca pewien, który browar tego dokona, ale i tak było to dla mnie zaskoczenie. O czym mowa?
                          Piwowarnia Pan Kaczyn wypuściła na rynek soura «Крик души», który dojrzewał od 24 listopada 2015 roku. Premiera 1 grudnia w Craftman. Użyto jarzębiny i kaliny oraz melona miodowego. Na wschodzie czerwone jagody drzew, w tym kalina w różnych odmianach jest znana i spotykana w postaci soków. Nie dziwi zatem ich użycie. Parametry 12 blg i 5 % alk.
                          Jednak nie był to ich pierwszy sour! Gdyż pierwszy КаВэЭль miał premierę w połowie listopada i został dość chłodno przyjęty przez konsumentów. Czy i tym razem tak będzie?

                          Chłopaki z Blood Brothers nie zasypują gruszek w popiele i uwarzyli kolejne kontraktowe piwo - Phoenix. Tym razem strong bittera. 5,7 % alk i 25 IBU. Premiera już się odbyła. Pozostaje jednak aktualne pytanie co z Brew Team? Od tego czasu jak powstał Blood Brothers nie uwarzono żadnego piwa sygnowanego tamtą marką. Na untappd Brew Team jest już jako zamknięty. Z końcem listopada schodziły ostatnie beczki "Cafe com Leite" - ich najlepszego piwa.

                          Browar w Reczicy, którym zawiadywał i zamknął Heinneken poszedł na sprzedaż. Na AgroNews jeszcze brak wyników, więc mimo obniżki ceny nadal nie ma zainteresowanych. Podobnie jak było niedawno z browarem w Brześciu.

                          Branża już ocenia, iż 2017 będzie słabszy niż 2016 rok. Wg. Audrius Mikshisa z Lidskoje Piwa od 0 do 2 % na minusie. Denis Sherstennikov z Alivaria ocenia na 3 % na minusie. Nie dziwi zatem sprzedaż niepotrzebnego majątku przez trzeciego gracza piwa Białorusi. Dodatkowo w przyszłym roku ma być podniesiony próg akcyzy na alkohol, w tym piwo.

                          źródło: pivo.by, untappd.com, agronews.by

                          Comment

                          • Prusak
                            Major Piwnych Rewolucji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2005.07
                            • 4465

                            Czy te spadki są spowodowane sytuacją gospodarczą Białorusi, czy inne czynniki wchodzą w grę?

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Prusak Wyświetlenie odpowiedzi
                              Czy te spadki są spowodowane sytuacją gospodarczą Białorusi, czy inne czynniki wchodzą w grę?
                              Jeden wymieniłem - wzrost akcyzy. Pośrednio to wini się regulatora (państwo) za skutki tej regulacji. Była mowa niedawno o zakazie sprzedaży piwa w dużych (bodaj powyżej 1 litra) PET-ach, co na wschodzie jest normą. Butelki szklane na Białorusi nie są zwrotne, więc podrażają koszt piwa dla konsumenta. Z jednej strony mówi się o mniejszym imporcie, ale w ujęciu kraft jest go więcej. Białorusini czują się nieco jak młodszy brat Rosji czy w ogóle daleki kuzyn Europy i kupują więcej importowanych dóbr. Często sami je przywożą. Niezmiennie śmieszy mnie jak kupują u nas Żywca, Tyskie i wiozą do siebie. Wychodzi niewiele mniej niż za ich piwa, a na tym samym poziomie technologicznym.
                              Także jest to raczej zbiór czynników. Jak to w korporacji, a że władca im nie ułatwia życia to jest jak jest.
                              Last edited by e-prezes; 2016-11-30, 12:36.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                Nie jest to w sumie nic nowego w stosunku do tego co już napisałem, ale urzekł mnie nieco kanał tego młodego youtubera. Szczególnie ten film -> https://www.youtube.com/watch?v=0u439KmZ6s4 odnoszący się do wjazdu bezwizowego na Białoruś i atrakcji z tym związany. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale Ci którzy tam byli zapewne protestować nie będą.

                                Za przynętę niech będzie, że niedawno miała miejsce wizyta polskich husarzy w Grodnie związana z 430 rocznicą śmierci Stefana Batorego, który umarł i został tam pierwotnie pochowany.

                                Czyli dzisiaj bicie piany, bez piwa.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X