Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19261

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Z ostatniej chwili, już przed wyjazdem...

    Browar Dvinski w Witebsku przyjmie ponownie kraftowych piwowarów zza granicy. 2 kwietnia ma się odbyć wielka, piwowarska kolaboracjia z bratnimi narodami. W roli głównej m.in. browar LaBEERint. Zapraszają piwowarów.
    W uzupełnieniu także link.

    Tak jak już wspominałem Mad Frog wypuszczają trzecie piwo - Orange Dub Witbier. 200 litrów szybko okaże się za małe, nawet jak na warunki białoruskie. Ale co ich...

    Niejako kontynuując historię kontraktowego Brew Team wspomnę o nowym kontraktowym podmiocie, którą sygnuje druga strona wspomnianego kontraktu, czyli Aleksiej Fedenko. Wraz z Władimirem Akserko i Ilia Bycik'iem powstał Midnight Project Brewery. W ten weekend już premiera ich pierwszego piwa Evil Grapefruit. Władimir jest już trochę znanym piwowarem, bo w ostatnim zimowym konkursie piw domowych (a właściwie jego piwo) zwyciężyło w plebiscycie publiczności. W ocenie sędziów było 11, ale jak widać chłopak ma dobry PR. A tego trzeba im na starcie.

    Żródło także pivo.by.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
      Browar Dvinski w Witebsku przyjmie ponownie kraftowych piwowarów zza granicy. 2 kwietnia ma się odbyć wielka, piwowarska kolaboracjia z bratnimi narodami. W roli głównej m.in. browar LaBEERint. Zapraszają piwowarów.
      Zjechało kilkunastu piwowarów z rosyjskich, białoruskich i ukraińskich browarów. W formularzu rejestracyjnym była też opcja czeskich i polskich, ale nic mi nie wiadomo, by jacyś dojechali. Ja bym pojechał, gdyby nie grupowa wiza. Niektórzy dojechali z giełdy w Mińsku taką limuzyną. Piwo uwarzone 2 kwietnia ma być serwowane na festiwalu Brovar Day w Witebsku. W składzie m.in. miód, sok brzozowy i ukraiński chmiel. Tutaj artykuł na profibeer, a tu fotorelacja. Oraz drugi materiał ze zdjęciami na beerbottle.ru. Jak widać królowała dobra zabawa z piwem.
      Przy okazji zwiedzano pozostałości dawnego XIX-wiecznego browaru Levinsona w Witebsku, które znajdują się obok nowego, wybudowanego w 2005 roku Dvinskiego.
      Zatem jak ktoś wybrał opcję giełdy z dodatkowymi atrakcjami mógł liczyć na naprawę solidną ekskursję. Nie tylko piwną, bo giełdowicze przed giełdą mieli odwiedzać także zakład Belaz, nowoczesny stadion w Borisowie i miejsce bitwy wojny napoleońskiej pod Borodino.

      Zostawiając już około giełdowe atrakcje zarząd browaru w Lidzie ogłosił wyniki finansowe za rok 2016. Sporo wskaźników na +. Jak podał dyrektor generalny browaru Audrius Mikshis browar w Lidzie zajmuje stabilną pozycję na rynku z udziałem 58,3%. Dla przypomnienia browar należy do fińskiej grupy Olvi, mającej browary także we wszystkich krajach nadbałtyckich.

      Serwis Pivo.by udostępnił u siebie informacje o zbiórce funduszy na publikację książki o historii białoruskich napojów alkoholowych. W materiale mają być zawarte receptury jak i sporo materiału historycznego przygotowanego przez Alesa Biely. Koszt udziału min. 10 rubli. Jedyna wada, że jest napisana po białorusku. Mnie się ciężko czyta w tym języku, bo z ciekawości bym wsparł.

      Poza tym nowe piwa:
      - Z cyklu Beaver Lab Stories. Rozdział 1 "Vanilla Jack", czyli stout z wanilią i kostkami buku macerowanymi 2 miesiące whiski. 16 plato, 6% alk., 30 IBU. Premiera odbyła się wczoraj w Terra Pizza w Mińsku.
      - 13 Litar prezentuje kolejną IPę: Ipaholik, na nieco innym zestawie chmieli jak poprzednie (Rudolph, Chinook Flavor, IPA 2.0, IPA). Premiera dziś w brzeskiej Korovie i mińskim Craftman.
      - W portfolio Lidskiego browaru znalazły się nowe "piwa" - dwa radlery (o Krieku nie wspominałem, ale od stycznia jest).
      - Wspomniałem już nieco w "Piwo konkretnie" o nowej linii browaru Alivaria - Karol Jan.

      Promocja dwóch pierwszych piw Blonde i Dunkel została wsparta imprezą muzyczną Karol Jan Open Air 8 kwietnia z okazji 950 lecia Mińska. Zważywszy, że to jeszcze nie sezon na otwarte festiwale widać, że wyniki finansowe lecą i będzie się jeszcze działo. Strona WWW jest mocno nieaktualna, więc jak mniemam szykuje się zmiana, także etykiet. Pierwszą jaskółką jest odnowienie Alivaria Zołotoje.

      Brzeski browar Brestskoe Pivo po rocznym nadzorze syndyka został wystawiony na sprzedaż za 17 mln rubli. Rozstrzygnięcie i otwarcie ofert miało nastąpić 4 kwietnia. Na razie cisza.

      Źródło: pivo.by, belretail.by, beerbottle.ru, profibeer.ru, profile FB kolegów.
      Last edited by e-prezes; 2017-04-06, 09:46. Powód: źródło

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19261

        12 kwietnia będzie miała premiera kolejnego kontrakta GoTo: Brewery. Autorzy - Aleksandr Diedowicz i Anton Kulikow to piwowarzy domowi. Piwo zostało uwarzone w browarze Arbat, podobnie jak Jungle Brewery, którym pomagali przy warzeniu. Piwo to APA, o zaw. alk. 4,4% i goryczy 27 IBU.
        Chętnie spróbuję...
        Last edited by e-prezes; 2017-04-10, 20:59. Powód: info za pivo.by

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19261

          Brzeski browar Brestskoe Pivo po rocznym nadzorze syndyka został wystawiony na sprzedaż za 17 mln rubli. Rozstrzygnięcie i otwarcie ofert miało nastąpić 4 kwietnia. Na razie cisza.
          Został unieważniony z powodu braku ofert. Kolejny przetarg 15 maja. Browar przynosi zyski i rok 2016 zamknął pół milionem rubli z górką zysku. Nie jest to stary zakład. Brak ofert może świadczyć o tym, że cena jest zbyt wysoka, bo kupujący się znajdą. Raczej po wschodniej stronie Bugu.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            Tym razem monotematycznie

            O tym, że popyt na chmiele amerykańskie na całym świecie jest spory nie trzeba przekonywać. Także na Białorusi, gdzie już od co najmniej 2014 roku powstają komercyjne piwa z chmielami zza oceanu. Ostatnie półtora roku to prawdziwa intensyfikacja zużycia przez praktycznie już wszystkich niedużych białoruskich producentów.
            Nic zatem dziwnego, że jeden z producentów chmielu w USA - 47Hops postanowił zorganizować seminarium dla "ludzi z branży". Nie tylko tych małych, ale jak sądzę także dla tych średnich i dużych. Spotkanie odbędzie się 20 czerwca w Mińsku.

            Jednym z tych, którzy powinni tam być są włodarze restauracyjnego Lamusa z Witebska. Kilka dni temu miało premierę ich nowe piwo "Krew piwowara" w stylu dubbel (?!), gdzie drugi raz użyto amerykańskiego chmielu (Columbus, wcześniej Sorachi Ace z amerykańskiej uprawy). 17,5 blg, 7% alk. 38 IBU. Dubbel nie dubbel, ale widać potrzeba im tego szkolenia

            Piwowarnia Czisto z Gomla ma już za sobą IPA (świąteczna) oraz mocno nachmielonego amerykanami IRA. Kilka dni temu zaserwowała muzyczną Rock'n'Roll IPA również na amerykańskim zestawie chmieli. Na pewno skorzystają z szkolenia, choć jak widać już pierwsze kroki mają za sobą.

            Podmiński Beaver anonsuje drugie piwo z serii Beaver Lab Stories: Chapter 2 "Beergeek buszujący w zbożu", czyli żytnią APA na chmielu Citra, czyli drugie z amerykańskim chmielem (też Citrą). Wcześniej american amber ale.

            Wspomnianych już "niedobitków", którzy jeszcze nie stosują tegoż chmielu pozwolę sobie wymienić: Becker z Gomla, Pan Kaczin (specjalizują się w belgijskich piwach), Tabak-Invest (piwo Zamkove) i Rakovski z Mińska oraz Donżon z Nowopołocka i Nagornyj Posad z Mogilewa. Browar Dwiński z Witebska, który gości kontraktowców sam jeszcze nie wydał takiego piwa, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by to zrobił wzorem innych browarów goszczących kontrakty.

            Jak wypadają przy tym inne średnie i duże browary? Nie licząc śladowego udziału Chinooka w Porterze 8/20 Krynicy i już dużo wyrazistszego APA (Yellow Sub i Citra) mamy tylko Lidskoe, który po bardzo słabym IPA (mieszanka Hallertau Saphir, Perle, Comet, Mosaic i Ella) wypuściła na dniach coś solidniejszego American Black Ale (13 blg, 5,5% alk., 50 IBU, chmiele Centennial, Cascade, Chinook, Summit).

            Czy zatem jest komu wcisnąć tego chmielu więcej? Dowiemy się wkrótce...

            Tytułem PS.
            Aliwaria zapowiedziała swoje nowe piwo - Biełoje Zołoto Rose z sokiem z czarnej marchwi. Szacun!

            źródło: pivo.by
            Last edited by e-prezes; 2017-04-27, 09:32.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Tytułem PS.
              Aliwaria zapowiedziała swoje nowe piwo - Biełoje Zołoto Rose z sokiem z czarnej marchwi. Szacun!

              źródło: pivo.by
              To jeszcze nic, bo Pan Kaczyn (a znany jest z mocno osobliwych jak na warunki lokalne piw) uwarzył Кровавый остряк (nie podejmuję się tłumaczyć) z koncentratem pomidorowym, pieprzem i chili. Ma to być piwna wariacja Krwawej Merry. 11,5 plato i 4,2 % alk. W sprzedaży od 12 maja.

              Za to Taler kontynuuje ipy. Tym razem gryczana, sesyjna. 12 plato, 4,6 % alk. 40 IBU. Chmiele Cascade, Centennial, Columbus, El Dorado i Pekko.

              Bierbank wszedł w kooperację z alkoholowym producentem spirytualiów (główna marka Бульбашъ) i stworzyli trzy piwa dla nich:
              • AMMO IPA - 12 plato, 4,2 % alk., 80 IBU, chmiele Citra, Chinook, Azacca i Cascade.
              • AMMO Black IPA - 14 plato, 5 % alk., 50 IBU, chmiele Citra и Azacca i mieszanka TNT na sucho
              • oraz AMMO Stout.

              W sprzedaży od 6 lub 7 maja. Browar w tym roku obchodzi 10-cio lecie istnienia, więc będzie grubo...
              Attached Files
              Last edited by e-prezes; 2017-05-12, 11:32. Powód: źródło: pivo.by i FB

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                W uzupełnieniu zdjęcia Algerda Charniauskiego z 2008 roku prezentujące obraz nędzy i rozpaczy.

                Informacja za Pivo.by
                "Jeśli może być gorzej to na pewno będzie". I jest - stało się... spłonął browar Kuntza w Grodnie!

                To jeszcze nic, bo Pan Kaczyn (a znany jest z mocno osobliwych jak na warunki lokalne piw) uwarzył Кровавый остряк (nie podejmuję się tłumaczyć) z koncentratem pomidorowym, pieprzem i chili. Ma to być piwna wariacja Krwawej Merry...
                Po degustacji pomidorowego piwa (całkiem smacznego) od Kentakiego na BeerWeek 3 nawet bym się skusił!

                Browar Dwiński z Witebska, który gości kontraktowców sam jeszcze nie wydał takiego piwa, ale też nic nie stoi na przeszkodzie, by to zrobił wzorem innych browarów goszczących kontrakty.
                No i przyszła kryska... KVADRAT, czyli sezonowe APA w belgijskim stylu jest ich pierwszym solowym. 14 bl, 4,8 % alk., 35 IBU. Piwo już miało kilka dni temu premierę, a międzynarodową miało na moskiewskim festiwalu Big Craft Day w dniach 27-28 maja.

                Poza tym moda na New England/Vermont Ipa. "What a Lovely Day" od Blood Brothers, "Ryżij z Iwanuszek" od Talera (z pamarańczami i laktozą) oraz kooperacyjne z rosyjskim Heartly Brewery "Ice And Fire 2nd Period" Jungle Brewery (sprzedawane także w Rosji)

                Został unieważniony z powodu braku ofert. Kolejny przetarg 15 maja. Browar przynosi zyski i rok 2016 zamknął pół milionem rubli z górką zysku. Nie jest to stary zakład. Brak ofert może świadczyć o tym, że cena jest zbyt wysoka, bo kupujący się znajdą. Raczej po wschodniej stronie Bugu.
                I kolejny przetarg na Brestkoe Pivo nie doszedł do skutku z powodu braku ofert. Następna licytacja 15 czerwca. Zgodnie z praktyką obniżona zostanie o 50% cena (z 17 mln 420 tyś. rubli BY).

                A tak poza tym już za niecałe 3 tygodnie festiwal kraftu Brovar Day 2 w Witebsku.

                ...
                Last edited by e-prezes; 2017-05-29, 10:04. Powód: źródło: pivo.by i znadniemna.pl

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  Tytułem uzupełnienia za Belbeer.com (nadal działa):

                  Zainteresowane browarem Krynitsa w Mińsku są firmy niemieckie i czeskie. Kogoś to dziwi? No to w kolejce są jeszcze firmy z Danii i Turcji. Chcecie zgadywać jakie?

                  Jest koniunktura i wzrosty odnotowują firmy, które wcześniej odnotowywały spadki lub były w stanie upadłości: Brestkoe, Krynitsa, Heinneken Belarus.

                  Spór pomiędzy Lidskoe Pivo a Alivaria na temat, który browar jest najstarszy. Mega żenada i rzucanie datami z czapy. Jak się nie ma nic do zaoferowania to oferuje się mrzonki. Koncerny faktycznie mają chyba w tyłach nie tylko tam.
                  Last edited by e-prezes; 2017-05-31, 18:06.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Spór pomiędzy Lidskoe Pivo a Alivaria na temat, który browar jest najstarszy. Mega żenada i rzucanie datami z czapy. Jak się nie ma nic do zaoferowania to oferuje się mrzonki. Koncerny faktycznie mają chyba w tyłach nie tylko tam.
                    Koniec końców to sąd rozstrzygnął, że najstarszym (i działającym) browarem na Białorusi jest browar w Lidzie założony w 1876 roku. Data 1863 lub 1864 na którą powołuje się browar Alivaria jako data powstania tegoż browaru nie ma uzasadnienia w dokumentach archiwalnych. Sprawa dotyczy żydowskiego browaru Rychli Frumkin, której browar znajdował się na zupełnie innej działce niż obecny Alivaria. Pobudowany przez hrabiego Karola Hutten-Czapskiego w latach 90-tych XIX wieku w miejscu, gdzie znajduje się najstarsza część obecnego zakładu (muzeum) nie ma powiązania z tamtym mimo, że hrabia ów kupił. Tak stwierdził sąd.
                    źródło: belbeer.com

                    Browar Dvinski z Witebska zaczyna się rozkręcać z kraftem. Po pierwszych kolaboracyjnych piwach przyszedł czas na swoje próby. Takim pierwszym był Kvadrat, o którym już pisałem. Wraz z nim powstał też witbier pod tą samą nazwą. Zatem można sądzić, że będzie tego więcej. Tamte miały premierę pod koniec maja. Wraz z nimi na moskiewskim festiwalu Big Craft Day 2017 jak i na białoruskim II Brovar Day (o nim w wątku festiwalowym) miało też HUB17 17 blg, 6% alk, w stylu american amber ale.
                    źródło: ratebeer.com, untappd.com

                    Browar Taler z Mińska dalej zadziwia (wydziwia?) i kolejnym piwem (miało premierę na tegorocznym Brovar Day) jest Van Gog Wędzone Ucho w stylu american amber ale z udziałem wędzonych, karmelizowanych bananów i chmielu Cascade. W produkcji uczestniczył już nowy piwowar Michaił Siniak.

                    Kontraktowcy z Jungle Brewery też wykorzystali banany, by stworzyć ciekawą interpretacje słodkiego stoutu. Poza laktozą dorzucono 100 kg pulpy z bananów mini/baby. Don’t Touch My Banana, bo tak się zwie ich nowe piwo jest już dostępne w browarze Arbat, gdzie warzą oraz w mińskich tapach.
                    źródło: pivo.by

                    Mad Frog Brewery - powstała niedawno, mała (warzelnia 200 litrów) piwowarnia na przedmieściach Mińska wypuszcza kolejne piwo. Po red ale, amerykańskim stoucie, witbierze przyszedł czas na coś mocniej chmielonego - AIPĘ CAtZiLLA. 65 IBU, 13 plato, chmiele Cascade, Magnum, Huell Melon, Calista, El Dorado. Piwo miało premierę na festiwalu w Witebsku i dostępne jest już w mińskich tapach m.in. Craftman oraz w butelkach 0,33 litra w specjalistycznych sklepach.
                    źródło: pivo.by, untappd.com
                    Attached Files

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Nie jest to w sumie nic nowego w stosunku do tego co już napisałem, ale urzekł mnie nieco kanał tego młodego youtubera. Szczególnie ten film -> https://www.youtube.com/watch?v=0u439KmZ6s4 odnoszący się do wjazdu bezwizowego na Białoruś i atrakcji z tym związany. Nie ze wszystkim się zgadzam, ale Ci którzy tam byli zapewne protestować nie będą.
                      (...)
                      Czyli dzisiaj bicie piany, bez piwa.
                      W sumie nic godnego odnotowania nie przykuło mojej uwagi (ponownie), więc wrzucam linka do całkiem dobrze przygotowanego przewodnika jak na 5 dni bez wizy pojechać do Grodna. Mnie się ta sztuka (bez wizy) jeszcze nie zdarzyła stąd obcy poradnik. Polecam się zapoznać także z drugim tekstem już z wyjazdu.

                      Lokale jakie warto odwiedzić to:

                      - Bar "Werden" - pisałem już o nim na forum. Piwa z podbrzeskiego minibrowaru "13 litar". Adres: Mostowa 31. Czynne od 8 rano.
                      - Bar "Korica" (Cinamon) - lokal z muzyką na żywo i młodzieżowym klimatem. Kuchnia bistrowa, m.in. z burgerami oraz dużo rosyjskiego (i nie tylko) kraftowego piwa. Adres: Wileńska 6. Czynne od 14 (czw-sb) lub 16 (nd-śr).
                      Last edited by e-prezes; 2017-06-28, 17:22.

                      Comment

                      • Kolesław
                        Major Piwnych Rewolucji
                        • 2004.03
                        • 1130

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Lokale jakie warto odwiedzić to:

                        - Bar "Werden" - pisałem już o nim na forum. Piwa z podbrzeskiego minibrowaru "13 litar". Adres: Mostowa 31. Czynne od 8 rano.
                        - Bar "Korica" (Cinamon) - lokal z muzyką na żywo i młodzieżowym klimatem. Kuchnia bistrowa, m.in. z burgerami oraz dużo rosyjskiego (i nie tylko) kraftowego piwa. Adres: Wileńska 6. Czynne od 14 (czw-sb) lub 16 (nd-śr).
                        Te adresy (czy dobrze rozumiem?), to w Grodnie?

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          Tak, bo wspominałem w poście o bezwizowym wyjeździe do Grodna.

                          Comment

                          • Kolesław
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.03
                            • 1130

                            Dzięki
                            Last edited by Kolesław; 2017-07-02, 18:14.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              Nareszcie pojawiła się wiadomość na którą długo czekałem - powstaje browar w Soligorsku!

                              Wg. danych SALM, zbudowany w latach dziewięćdziesiątych browar "Ujut" w Soligorsku nie doczekał finalizacji i sprzęt poszedł do Rosji. Teraz Oleg Yurchik, miński przedsiębiorca postanowił postawić w tej sportowo-rekreacyjnej miejscowości rzemieślniczy browar o nazwie Brauning Bier. Wg. Alexa piwo już jest dostępne w miejscowych sklepach rozlewnych. Nazwa ma nawiązywać do Johna Browninga - konstruktora broni, a zmieniona pisownia nazwiska jest efektem wpisania w to piwowarskich treści - niemieckie słowo BRAU. Całość to taki eklektyczny twór niemiecka technologia i składniki (słód Weyermann, chmiel od BARTH-HAAS GROUP) oraz belgijskie piwa (Browning zmarł w Belgii) nazywające się od belgijskich miast Liege, Bastogne, Rochefort. Testowane przez Alexa piwa zdają się mieć niewielki związek z belgijskimi piwami, więc jest to średni poziom kraftu
                              Attached Files
                              Last edited by e-prezes; 2017-07-20, 09:06.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                No i przyszła kryska... KVADRAT, (...)
                                Kvadrat to jednak marka (browaru Dviński z Witebska) a nie browar kontraktowy/mikrobrowar jak niektórym się może wydawać. Przekonać się można o tym m.in. w tym wywiadzie. Warto wejść i zobaczyć browar od środka (duże zdjęcia).

                                I kolejny przetarg na Brestkoe Pivo nie doszedł do skutku z powodu braku ofert. Następna licytacja 15 czerwca. Zgodnie z praktyką obniżona zostanie o 50% cena (z 17 mln 420 tyś. rubli BY).
                                Na 15 sierpnia jest wyznaczony kolejny termin składania ofert. Ten z 15 lipca również był bez ofert. Obecnie cena wywoławcza za browar Brestskoe Pivo wynosi 9 344 610 rubli. Tak myślę sobie, że za chwilę sprzedadzą za bezcen...

                                Kontraktowa piwowarnia Jungle Brewery rozwija się i dzięki agencji AIDA Pioneer Branding & Creative stworzyła etykiety do swoich piw. Teraz będzie można dostać ich piwo nie tylko w sklepach rozlewnych i browarze Arbat, ale także w specjalistycznych sklepach w całej Uni Euroazjatyckiej.
                                Tutaj filmik ilustrujący jak powstały etykiety.

                                Krynitsa pójdzie na sprzedaż! EBOiR ma przygotować warunki dla prywatyzacji 5 największych spółek państwowych Białorusi. W tej 5 jest browar Krynitsa.
                                Zgodnie z ostatnimi doniesieniami jednak nie pójdzie. A jeśli już to nie tak szybko. Tutaj materiał o tym. Wyniki finansowe Krynitsy są dobre, co potwierdzili eksperci EBOiR, ale można je jeszcze poprawić.

                                Heineken pozbył się zakładu w Bobrujsku. Obecnie należy do rosyjskiej grupy Oasis.


                                źródło: tut.by, pivnoe-delo.info, vitebsk.biz

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X