Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19263

    #31
    Vis-a-vis Mińsk Arena otworzył się lokal, o którym piszą, że na bazie własnych piw będzie serwował piwne drinki. Wspominają, że będą piwa: jasne, ciemne i rubinowe po 35 000 rubli za pół litra. Ciekawe czy to kolejny browar czy tylko punkt dystrybucji, któregoś z pobliskich browarów: Nowyj Niaświż lub Gradskij Pub? Na google streetview budynek jest dopiero w budowie.

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19263

      #32
      I się wyjaśniło To piwa z Gradskiego.

      Comment

      • Cooper
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        🍼🍼
        • 2002.11
        • 6056

        #33
        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Rozważany jest pomysł stworzenia browaru rzemieślniczego, który produkowałby piwa dla dostawców w m.in. w Mińsku.
        Być może nieco niefortunie to napisałeś ale przypomina mi to nieco oficjalne ówczesne opisy inwestycji browarniczych w okresie PRLu w stylu "planuje się budowę nowego browaru zlokalizowanego 50 km od Warszawy, którego produkcja pokryje zapotrzebowanie stołecznego rynku" a więc z czasów gospodarki planowanej centralnie
        Chyba nie tak powstają obecnie małe, prywatne, rzemieślnicze "bawarie". Zapotrzebowanie dostawców ze wspomnianego Mińska który pewnie jest 1,5 raza większy od Warszawy (nie chce mi się teraz gulgotać danych) raczej kłóci się z ideą małej, rzemieślniczej produkcji ale Białoruś jest nieco specyficznym krajem na mapie Europy.
        Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
        1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

        Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19263

          #34
          Od 1 maja dekretem Łukaszenki ma być ograniczony i regulowany rynek importu piwa. To może spowodować wzrost zainteresowania inwestorów (dotychczas importerów piwa) produkcją na miejscu. Miejsca, które odwiedziliśmy w kwietniu puste nie były, a na Mistrzostwa jest kilka realizacji już gotowych.
          Podmiński Maksel, który spokojnie można nazwać rzemieślniczym dorobił się kilka lat temu drugiego zakładu w Nieświeżu, by sprostać zapotrzebowaniu nie tylko w Mińsku, ale i w innych miastach. Gradskij Pub, który dostarcza piw do kilku knajpek w Mińsku przy 16 hl warzelni ma wydajność roczną do 6400 hl rocznie i może zwiększyć do 9600 hl. Jasne, że nie zaleją Mińska, ale takich browarów w stolicy jest kilka.
          Na tę chwilę takich wynalazków jak piszą raczej dużo nie powstanie.
          Last edited by e-prezes; 2014-05-03, 12:51.

          Comment

          • Pendragon
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛
            • 2006.03
            • 13952

            #35
            Tomek, po powrocie z Wrocławia będę chciał zaktualizować mapę Białorusi. Będę chciał byś wtedy został konsultantem

            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19263

              #36
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Na Mistrzostwa ma być też gotowy Друзья na Kulmana 40.
              Działa już. W ofercie Jasne i Ciemne (lagery), Pszeniczne oraz amerykańskie Ale.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19263

                #37
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Wciąż ciemne chmury nad browarem w Brześciu. Jeszcze nie dawno była mowa na portalu Belbeer.com o niepokojach wśród pracowników browaru w związku z zewnętrzną firmą, która nadużywa wpływów, by korzystać z zasobów browaru. Teraz już oficjalnie mówi się o problemach w browarze: "Oleg Kiselyov, «Brest piwo": "Pracujemy, aby nie zniszczyć firmę". Szkoda, bo to ostatni duży browar na Białorusi nie zarządzany przez koncerny.
                Informacja bezpośrednio z browaru i częściowo potwierdzona przez Belbeer.com. Browar zbankrutował i w przyszłości zmieni też profil produkcji. Mają być tam rozlewane m.in. napoje bezalkoholowe. Za głównego zainteresowanego przejęciem zakładu uważa się Oasis Beverages.
                Last edited by e-prezes; 2014-06-12, 08:34.

                Comment

                • Pendragon
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛
                  • 2006.03
                  • 13952

                  #38
                  No to nadszedł czas na aktualizację mapy. Może w ten weekend.

                  moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                  Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                  Comment

                  • Pendragon
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛
                    • 2006.03
                    • 13952

                    #39
                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                    No to nadszedł czas na aktualizację mapy. Może w ten weekend.
                    Jednak dopiero w ten. Przystąpiłem do pracy. Idzie powoli i trochę to czasu zajmie.
                    Będzie osobna mapa tylko dla samej Białorusi - browary (także zamknięte), knajpy i sklepy razem.

                    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19263

                      #40
                      Na terenie dawnego browaru w Grodnie ma być umiejscowiony spa-hotel z restauracją z własnym piwem. Termin realizacji 2016 rok. Info za news.tut.by.

                      Comment

                      • Pendragon
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛
                        • 2006.03
                        • 13952

                        #41
                        Dodajmy, że chodzi o zamknięty w 2005 roku browar Margolis (Kunc), a nie Heller (Słucki).

                        edit.
                        W artykule piszą, że zamknięty w 2007, nie wiem kto ma rację.
                        Last edited by Pendragon; 2014-06-23, 13:51.

                        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19263

                          #42
                          Gulik podaje 2006.

                          Comment

                          • Pendragon
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛
                            • 2006.03
                            • 13952

                            #43
                            Właśnie gulika miałem na myśli. 2006 to na spisie, bo w opisie browaru to już 2005.

                            moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                            Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19263

                              #44
                              Festiwal czy festyn? Na Białorusi od czasów, gdy w 2009 zakończono organizację festiwalu "Kubek Piwa" jest to pierwszy fest. To nic, że startują same koncerny BEERacнёўскі ФЭСТ. O dziwo na wszystkich portalach informacja podana jest w języku białoruskim (a nie rosyjskim), co jest swego rodzaju ewenementem.

                              Browar Aliwaria świętujący w tym roku swoją 150 rocznicę istnienia został ozdobiony popiersiem hrabiego Karola Jana Hutten-Czapskiego. Czytając ten i inny tekst ma się wrażenie, że to bohater narodowy Białorusi. Cóż, kolejny punkt odwiedzin na mapie Mińska.
                              Last edited by e-prezes; 2014-08-31, 14:28.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19263

                                #45
                                Ktoś odczyta jakie odmiany są uprawiane na Białorusi? http://belbeer.com/2014/09/19/6841/

                                Ja wypatrzyłem Magnum, Perle i Tettnager...

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X