Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #91
    Nie oceniam z góry tego piwa i nie narzekam. Miałem na myśli reakcję polskich piwoszy, gdyby to piwo się pojawiło na polskim rynku. Po prostu dodałem informację uzupełniającą, bo akurat wczoraj o tym piwie czytałem.
    Last edited by Pendragon; 2015-07-15, 21:09.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19263

      #92
      No tam jest trochę inny rynek piwny i takie piwo może robić szał. Szał na pewno robią koncernowe ale z wysp i rosyjski raczkujący kraft. Zobaczymy. W sierpniu jadę na Białoruś to się przekonam.

      A tak jeszcze z informacji prasowych...

      Browar w Brześciu w upadłości znów nie znalazł nabywcy. W przetargu 1 lipca nie było oferentów. Na koniec sierpień najprawdopodobniej zostanie przełożony kolejny akt tej sztuki, w której nie wiadomo o co chodzi. A jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o kasę. A dokładnie o 10 mln $, ktore inwestor ma zainwestować. W sumie od dawna już wiadomo, że jest dwu chętnych: ukraiński Obołon i rosyjska Oasis Group, ale pewnie zależy im na tym, by przejąć browar za dużo mniejszą kwotę.
      Źródło Belbeer.com
      Last edited by e-prezes; 2015-07-16, 10:00.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19263

        #93
        Niestety wraz trendem na kraft pojawia się też i tam droga na skróty.

        Dwiński Browar wypuścił serię piw z obca brzmiącą nazwą Bumblebee, na etykietach których używa terminów "ale" i "kraft" podczas gdy piwa to zwykłe lagery z sokami/syropami owocowymi. Zakład ten ma doświadczenie w produkcji i przetwórstwie owocowo-warzywnym, więc postanowił to wykorzystać i ciut zarobić na fali kraftowego szału.

        Żródło Belbeer.com i blog Alexa Leita

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19263

          #94
          Na fali ogólnoświatowego trendu na craft days czy różnego rodzaju festów, festiwali Białorusini postanowili zrobić swój. W sumie jest to pierwsza piwna impreza od 2009 roku, kiedy to odbyła się ostatnia edycja festiwalu "Кубак пiвa". Impreza odbędzie się w dniach 20-23 sierpnia... a jakże w browarze Druzja, w czołowym krafcie naszego wschodniego sąsiada. Partnerem będzie sieć rozlewnych sklepów Beer Barrel.
          Attached Files

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19263

            #95
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Patrząc na wymogi wizowe (np. podanie miejsca noclegu w kwestionariuszu wizowym) przesadą jest twierdzenie, że Białoruś jest nastawiona na turystykę.
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
            Z pewnością będziesz zaskoczony, ale widzę każdą stronę medalu. Po prostu nie patrzę na świat przez pryzmat różowych okularów.
            Chyba miałeś rację. Podanie miejsca noclegowego to pikuś. Ważniejsze jest podanie w sekcji powyżej (formularza wizowego) danych osoby zapraszającej, w sytuacji gdy nikogo się nie zna to bariera nie do przejścia.
            Last edited by e-prezes; 2015-08-10, 13:26.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19263

              #96
              Powoli krystalizuje się zarys Craft Days w browarze Druzja. Na pierwszy dzień sprzedawane są bilety po 150 tyś. rubli BY (165 tyś. poprzez TicketPro) uprawniające do degustacji 0,1 litra rozlewanych na festiwalu piw oraz odbioru gadżetów firmowych. Dalsze dni mają być z wolnym wstępem. Do końca nie podano ile będzie lanych piw, ale z grubsza wygląda to tak:

              - Druzja zaprezentuje nowe АРА Single hop Citra + to co zwykle ma na kranach;
              - importer piw kraftowych Beer Cup zaprezentuje jedno lane i 15 butelkowych (niektóre mają być po poraz pierwszy zaprezentowane);
              - sieć Beer Barrel z litewskimi piwami i piwami BrewDog;
              - nowa/nie nowa inicjatywa kontraktowa Brew Team Brewery zaprezentuje drugą wersję Wiedeńskiego APA;
              - sieć Toczka lane piwa rosyjskiego kraftu (AF Brew i Victory Art Brew oraz pewnie LaBEERint).

              Mam nadzieję, że drugi z kraftowców BY (Staromestny) też dołączy i pojawią się piwa Palpatine Ale oraz nowe Summer Wheat Staromestnego. Nie będę musiał jeździć po mieście...
              Last edited by e-prezes; 2015-08-13, 13:44.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19263

                #97
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale browar Gradskij Pub chyba ma nowego właściciela. Tego od knajpek "Староместный пивовар". Stąd tam piwo z Gradkskiego...
                Sporo zdjęć browaru można zobaczyć tutaj, przy okazji kontraktacyjnego warzenia nowego APA.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19263

                  #98
                  Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                  Powoli krystalizuje się zarys Craft Days w browarze Druzja. Na pierwszy dzień sprzedawane są bilety po 150 tyś. rubli BY (165 tyś. poprzez TicketPro) uprawniające do degustacji 0,1 litra rozlewanych na festiwalu piw oraz odbioru gadżetów firmowych. Dalsze dni mają być z wolnym wstępem. Do końca nie podano ile będzie lanych piw, ale z grubsza wygląda to tak:

                  - Druzja zaprezentuje nowe АРА Single hop Citra + to co zwykle ma na kranach;
                  - importer piw kraftowych Beer Cup zaprezentuje jedno lane i 15 butelkowych (niektóre mają być po poraz pierwszy zaprezentowane);
                  - sieć Beer Barrel z litewskimi piwami i piwami BrewDog;
                  - nowa/nie nowa inicjatywa kontraktowa Brew Team Brewery zaprezentuje drugą wersję Wiedeńskiego APA;
                  - sieć Toczka lane piwa rosyjskiego kraftu (AF Brew i Victory Art Brew oraz pewnie LaBEERint).

                  Mam nadzieję, że drugi z kraftowców BY (Staromestny) też dołączy i pojawią się piwa Palpatine Ale oraz nowe Summer Wheat Staromestnego. Nie będę musiał jeździć po mieście...

                  Mini festiwal jeszcze trwa, ale otwarcie było zaiste huczne (zdjęcia wkrótce w galerii). Niektóre piwa były trzymane aż "zejdą" te podpięte, więc wszystkiego nie dało się spróbować w jeden wieczór.
                  Beer Cup miał dwa lane piwa w tym lager Young'sa, ale za to w butelkach To Ol i de Molen. Beer Barrel serwował poprawioną Viena APA Brew Teamu oraz Summer Wheat Staromestnego.
                  Oprócz Citra Single Hop APA Druzja najciekawsze piwa były na stoisku Toczi: bombowy gruit Hans and Gruit Victory Art Brew oraz kilka IPA/APA i sweet stout Shark's Cofee Pot.

                  Paradoksalnie największym zaskoczeniem był udział browaru Krynica z całkiem świeżą nowością ciemne pszeniczne Kult. Wczoraj jeszcze było niewiele miejsc w Mińsku gdzie można było je kupić.
                  Last edited by e-prezes; 2015-08-21, 19:23.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19263

                    #99
                    Serwis relax.by stworzył ranking najlepszych pubów Mińska. Pierwsza piątka prezentuje się tak:
                    • Malt & Hops на Зыбицкая, 9
                    • Craft House на Якуба Коласа, 37
                    • «Староместный пивовар» на Герцена, 4
                    • «Друзья» на Кульман, 40
                    • Clever на Гикало


                    Co ciekawe tylko dwa z nich odwiedziłem, więc jest temat do obadania na następny wyjazd, może już giełdowy...

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19263

                      Białoruś jest tak "głodna" dobrych piw, że Beer Cup (dystrybutor z niedawnych Craft Days w Mińsku) wprowadza kolejne piwa do oferty. Tym razem z browarów Base Camp Brewing Co z Portland, Hop Valley Brewing Company ze Sprinfield, Caldera Brewing Company z Ashland.

                      Chyba nie są dostępne w Polsce?

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19263

                        W przeciwieństwie do innych krajów europejskich na wschodzie żyto, było i jest wykorzystywane w piwowarstwie, choć nieco inaczej niż u nas, bo robi się z niego ...kwas chlebowy (i świetny chleb, ale to inna bajka), czyli niskoalkoholowy (do 1,2 % alk.) gazowany napój. Robią go zarówno duże jak i małe browary (lub byłe browary) na Białorusi.

                        Nie dziwi więc, że praktycznie w jednym czasie ogłoszono wejście na rynek dwu nowych piw żytnich. Białoruski Heineken wypuszcza "Речицкое Ржаное", czyli piwo ciemne o blg 13, które wg producenta powraca korzeniami do marki (którą sam kiedyś ukatrupił, a potem browar).
                        Drugim jest nieco odświeżony, sezonowy roggen od Staromestny Pivovar. "Ржаное", bo tak nazywa się piwo jest piwem bursztynowym również o blg 13. W przeciwieństwie jednak do swojego konkurenta bardziej wykorzystano potencjał słodu monachijskiego w połączeniu z żytnim.
                        Trzeba będzie spróbowac

                        Info: belbeer.com

                        Comment

                        • Pendragon
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛
                          • 2006.03
                          • 13952

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Podmiński Maksel, który spokojnie można nazwać rzemieślniczym dorobił się kilka lat temu drugiego zakładu w Nieświeżu
                          Tego nie mam na mapie, trzeba by go jakoś namierzyć.
                          Last edited by Pendragon; 2015-10-10, 09:18.

                          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19263

                            Podobno zamknęli go. Tak stoi napisane u Gulika, który tam był.

                            Comment

                            • Pendragon
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛
                              • 2006.03
                              • 13952

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Browar w Brześciu w upadłości znów nie znalazł nabywcy (...) W sumie od dawna już wiadomo, że jest dwu chętnych: ukraiński Obołon i rosyjska Oasis Group
                              Źródło Belbeer.com
                              Na ratebeer browar oznaczony jest jako przynależny do Oasis, czyli jednak kupili Rosjanie.

                              moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


                              Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19263

                                Na pewno będę musiał jeszcze sprawdzić browar w Gomlu, bo Caspary podają adres Artyleryjska 8 A, a Kaspar Schulz Reczicka Szosa 24. Choć jak już pisałem w innym watku, obie te firmy podają te same realizacje na świecie

                                Poza tym musisz się zdecydować czy nazwy ulic piszesz po rosyjsku czy białorusku (ew. kopiując od Gulika po ukraińsku).

                                BTW, w ogóle to jestem ciekaw co stało się ze sprzętem ze zlikwidowanych browarów w Nieświeżu (2013), mińskich Novyj Niaswizh (2011), Ekova/Stare Ruslo (2007) oraz rzekomo powstałego w 1993 w Saligorsku, który nawet nie występuje u Gulika?

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X