Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
    Poza tym musisz się zdecydować czy nazwy ulic piszesz po rosyjsku czy białorusku (ew. kopiując od Gulika po ukraińsku).
    Wiem, znam ten problem. Nie wiem jak go rozwiązać.
    Gdzie znajduje się browar szkolny w Mołodecznie?

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
      Na ratebeer browar oznaczony jest jako przynależny do Oasis, czyli jednak kupili Rosjanie.
      Sam prostowałem na RB kilka głupot dt. Polski, więc to jeszcze o niczym nie świadczy, ale z września są w necie ogłoszenia o pracę dla piwowara, więc może faktycznie coś się tam dzieje.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
        Wiem, znam ten problem. Nie wiem jak go rozwiązać.
        Gdzie znajduje się browar szkolny w Mołodecznie?
        Pisz po rosyjsku.
        ul. Malysheva 19
        Last edited by e-prezes; 2015-10-10, 10:33.

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          Pisz po rosyjsku.
          Wymyśliłem salomonowe rozwiązanie.

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          ul. Malysheva 19
          Молодечно, Малышева ? Niczego takiego mi nie znajduje. Znasz namiary GPS?

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            Политехнический колледж, вул. С. Прытыцкага. nie wiem skąd wziąłem tę ulicę Małyszewa

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              Aaa... już wiem... Oszybka Sama politechnika jest na na wspomnianej wyżej ulicy, a browarek miejscu się przy ул. Машерова 19.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Na terenie dawnego browaru w Grodnie ma być umiejscowiony spa-hotel z restauracją z własnym piwem. Termin realizacji 2016 rok. Info za news.tut.by.
                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                Dodajmy, że chodzi o zamknięty w 2005 roku browar Margolis (Kunc), a nie Heller (Słucki).
                Na BelBeer.com historia najnowsza owego browaru. Tekst oczywiście po rosyjsku, ale streściłem z grubsza zawartość uzupełniając o własne informacje.

                W 2005 roku władze miasta zdecydowała się zamknąć zakład, położony w pobliżu centrum miasta, nad brzegiem Niemna, ze względu na brak możliwości jego rozbudowy.

                Od momentu zamknięcia działalności "Grodnieńskiego Piwzawodu" zabytkowe zabudowania popadały w ruinę, podobnie jak w innych tego typu browarach.
                Dla przypomnienia od 2004 do 2008 roku nastał okres izolacjonizmu co skutkowało zamknięciem kolejnych jeszcze nie dokapitalizowanych przez zachodnie koncerny browarów. A to za sprawą wprowadzonych przez wiele krajów w tym USA sankcji ekonomicznych wobec Białorusi po sfałszowanych wyborach parlamentarnych i prezydenckich. Zamknięto wówczas (lub przebranżowiono) kilka sporych i mniejszych browarów w tym w Mozyrze, Orszy, Mogilewie (dawny browar Lekkerta), Słucku i Myszkowiczy. Wiele rozpoczętych inwestycji z udziałem kapitału zagranicznego zamrożono, by ostatecznie je porzucić.

                Od 2013 roku kiedy to przeprowadzono likwidację miejskiej spółki zarządzającej browarem w Grodnie były nadzieje na przywrócenie świetności tego browaru, choć na inną niż historycznie skalę. O czym oczywiście marzyła i zamierzała wprowadzić w czyn mińska firma Ekopromenergo. Kolejny właściciel PromInvestTechnologii celu tego też nie zrealizował, a śmiały plan zakładał odnowę obiektów i zamianę dawnego browaru w centrum kulturalno-rozrywkowe z browarem restauracyjnym wewnątrz, w co miała być zaangażowana firma projektowa z Poznania. Właściciel zmienił się już trzeci raz i obecny Żawas-Inwest też nie poczynił nic co, by sugerowało start inwestycji, która miała się zakończyć w przyszłym roku. Obiekt wizytowali już chińscy inwestorzy, ale nie podobał im się stan budynków. Po kilku miesiącach odłączono energię elektryczną ze względu na zadłużenie w wysokości 30 mln rubli z tytułu nieopłaconych rachunków. Zwolniono też pracowników, a przedstawiciele spółki unikali kontaktu lub udzielali dość mglistych informacji w sprawie. W całą sprawę zaangażował się prokurator, a to ze względu na rzekome nie przestrzeganie przepisów dotyczących ochrony dziedzictwa kulturowego i historycznego przy zmianach właścicielskich. Doszukano się również powiązania osobowego pomiędzy trzema spółkami. W konsekwencji istnieje możliwość, że obiekty przejmie Państwo.

                Czy po 10 latach od zamknięcia browaru sprawa zakończy się optymistycznym finałem? Czas pokaże...

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  Po tym jak kontraktowiec BrewTeam warzy już kolejne piwa (już wersja 3.0 ich flagowego Wienna APA), w tym Mistere de Nonne w belgijskim stylu całkiem po cichu dołączył do Staromestnego drugi podmiot, który warzy dla innych podmiotów. Po cichu, bo piwo nie jest dostępne (podobno) na Białorusi, a jedynie w Moskwie. Mowa o uwarzonym dla browaru Trigger porterze bałtyckim z browaru Dwińskiego w Witebsku. Niestety nie jest butelkowane, wiec tylko etka kegowa.
                  Gdyby kogoś interesowało jak wygląda ten browar. Krótka fotograficzna ekskursja.
                  Attached Files

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Niestety nie jest butelkowane, wiec tylko etka kegowa.
                    Butelkowane dwińskimi etkami miałem na myśli, bo browaru Trigger owszem.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      I nowinka z dziś. Nowy podmiot na kraftowym białoruskim rynku - Prywatna Kraftowa Piwowarnia Pan Kaczyn.
                      Ich wypusk to: "Пан Качын" Хмельной 11 blg, 4,5% alk., "Пан Качын" Венский 11 blg, 4,5% alk., "Пан Качын" Эль, "Пан Качын" Барный 13 blg, 5,2 alk., "Пан Качын" Панский, "Пан Качын" Ирландский Эль (irish red ale) 13 blg, 4,8% alk., "Пан Качын" Мюнхенский (munich dunkel) 13 blg, 4,8% alk., "Пан Качын" Стаут (stout) 13 blg, 4,8 % alk. Piwa mają być niepasteryzowane i niefiltrowane.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        I przełamałem się... Ciężko mi się pisze długie teksty, a forma, którą tu przyjąłem jest mi bliższa.

                        A zatem...

                        Po już wspomnianym "Pan Kaczyn" w miejscowości Жажелка (w rejonie smolewickim), z początkiem roku otwarł się kolejny browar kraftowy - TRYE Beer w miejscowości Новае Поле, w mińskim rejonie. Z miejsca oferując gryczanego ejla, saisona i stouta. Kilka dni temu wprowadzając jeszcze do oferty pierwsze butelkowe IPA w Białorusi (Duda IPA od BrewTeam było uwarzone na Litwie). Wszystko gustownie opakowane w szklanych butelkach 500 ml.

                        Pod koniec stycznia otwarł się także kolejny browar restauracyjny Donżon w miejscowości Новополоцк. Instalację dostarczył słowacki Techimpex, który na wschodnim rynku występuje pod marką Blonder Beer. Ich piwa w butelkach można spotkać w Mińsku.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          Mały, choć już nie mały, ale nadal nie średniak - browar Beaver (Minskoe Pivo), mający w ofercie typowe piwa: jasne, ciemne i pszeniczne także postanowił wejść w niszę pod nazwą kraft. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż Denis Bujewicz, który właśnie z tego browaru przeszedł do nowo powstającego giganta restauracyjnego Druzja i dał początek zmianom na piwnym rynku tego kraju. Nowe piwo to belgijskiego ejla 13 blg, 4,7% alk. i jest rozprowadzany przez sieć sklepów rozlewnych Toczka.

                          Dosłownie na dniach, czyli jutro ma wejść do sprzedaży kolejne piwo kontraktowego browaru Brew Team - Café com Leite, czyli milk stout (20 IBU, 5,5 % alk.) Jest to kolejne po Bitter Ben angielskie w stylu tego zespołu. I na pewno nie ostatnie.
                          Szykuje się też druga po litewskiem Dundulis kolaboracja. Tym razem z moskiewskim Green Street Brewery u siebie.

                          Jak mowa o BT to symultanicznie fizyczny browar, gdzie BT uwarzyli stouta, Staromestnyj Pivovar wypuszcza coffee stouta - 13,7 blg, 12 IBU, alko 6 ABV. I jak na krafciarzy przystało wybrano ziarna z różnych plantacji Azji, Afryki i Południowej Ameryki.

                          Na swoje 140 lecie browar Lidskoe Pivo wydał jubileuszowego czerwonego ejla z serii Koronet, w pintowej butelce, które jest już dostępne od marca. 10 blg 4% alk.
                          Jednak to nie koniec (r)ewolucji związanych z obchodami rocznicowymi. Od 19 kwietnia została ogłoszona decyzja o rebrendingu. Wprowadza ona zmianę nazewnictwa marki z rosyjskojęzycznej na białoruską. I tak będzie teraz Lidskae, a nie Lidskoe oczywiście z zachowaniem pisowni białoruskiej. Pierwszym piwem w nowej szacie ma być Legenda.
                          Attached Files

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                            Mały, choć już nie mały, ale nadal nie średniak - browar Beaver (Minskoe Pivo), mający w ofercie typowe piwa: jasne, ciemne i pszeniczne także postanowił wejść w niszę pod nazwą kraft. Nie ma w tym nic dziwnego, gdyż Denis Bujewicz, który właśnie z tego browaru przeszedł do nowo powstającego giganta restauracyjnego Druzja i dał początek zmianom na piwnym rynku tego kraju. Nowe piwo to belgijskiego ejla 13 blg, 4,7% alk. i jest rozprowadzany przez sieć sklepów rozlewnych Toczka.
                            W uzupełnieniu jeszcze jedno piwo tego browaru. Nie myślałem jednak że tak szybko. Kolejnym piwem będzie APA, a właściwie amerykański bursztynowy ejl na chmielu Citra. 11,5 blg, 4,8% alk., 25 IBU. Trochę słabowato z IBU, ale to dla nich początki

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              Jeszcze jedna (dla Pendragona głównie) zmiana na mapie browarów Białorusi. Mimo rozbudowy po przejęciu browaru Grad przez kompanię Vending Group i wciąż rosnącego zapotrzebowania na piwo, także kontraktowego BrewTeam browar w końcu musiał się przenieść z Timirsajewa 123 do miejscowości Królewski Staw (ul. Leśna 4a) na północny-wschód od Mińska. News niezbyt świeży, bo cała operacja miała miejsce na przełomie grudnia 2015 i stycznia 2016.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                Kilkanaście dni temu do pierwszego kontraktowca (BrewTeam) dołączył kolejny, który ukrywa się pod nazwą Usual Suspect. Jest to zapewne inicjatywa pubu Craft House, bo też dla niego uwarzono bursztynowe ale BURSHTYN.
                                Nie trzeba było długo czekać i serwis pivo.by, który ostatnio zdaje się być bardziej na bieżąco niż belbeer.com podał, iż białoruska scena piwowarska doczekała się kolejnego kontraktowca: Jungle Home Brewery. Ich pierwsze piwo to Follow the White Rabbit uwarzone w browarze Arbat. 55 IBU, 5,5 % alko, chmiele Chinook, Columbus, Centennial, Mosaic i Cascade - to musi być dobre! Autorami są piwowarzy domowi: Филипп Куприянович i Антон Мостович, a premiera 19 maja w Arbat.
                                Last edited by e-prezes; 2016-05-17, 22:21.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X