Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Pendragon
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛
    • 2006.03
    • 13952

    #16
    A Reczyca działa, czy ją Heniek zamknął?
    Ten belbeer niby taki poinformowany, ale nie dodaje nowych browarów do bazy.
    Reczycy też w niej nie ma, stąd moje wątpliwości.
    Last edited by Pendragon; 2013-04-03, 23:25.

    moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


    Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19261

      #17
      Nie działa.
      Last edited by e-prezes; 2013-04-03, 23:27.

      Comment

      • Pendragon
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛
        • 2006.03
        • 13952

        #18
        A znacie adres Staromiejskiego Browaru w Mińsku?

        moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


        Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

        Comment

        • Pendragon
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛
          • 2006.03
          • 13952

          #19
          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika abernacka Wyświetlenie odpowiedzi
          15 lutego, w Mińsku, zostanie otwarty nowy browar restauracyjny. "Staromiejski Browar" będzie serwował na początek jedynie piwo jasne i ciemne.
          I okazało się, że piwo pochodzi z innego browaru - Градский Паб.
          Może tylko tymczasowo, w końcu praktyka znana i u nas.
          Adres rtego przybytku to Минск, ул. Герцена, 4.

          moje piwne mapy // Piwny Informator (facebook) // Browarek Camelot


          Lepiej siedzieć w gospodzie nad piwem i rozmyślać o kościele, niż siedzieć w kościele myśląc o gospodzie

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19261

            #20
            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
            Inwestycja zrealizowana przez czeskich i litewskich inwestorów. Otwarcie uświetniły delegacje czeskich i białoruskich dyplomatów. Produkują na rynek lokalny ("wokół komina") trzy rodzaje piwa beczkowego.

            Poniżej krótka notka prasowa z otwarcia:
            http://vb.by/print.php?article=18050
            Czeskim piwowarem który maczał w tym palce jest Josef Krýsl z Joe's Garage Brewery.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19261

              #21
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pankracy Wyświetlenie odpowiedzi
              Inwestycja zrealizowana przez czeskich i litewskich inwestorów. Otwarcie uświetniły delegacje czeskich i białoruskich dyplomatów. Produkują na rynek lokalny ("wokół komina") trzy rodzaje piwa beczkowego.
              Z tego co wyczytałem na belbeer.com to nawet w mińskiej knajpce \Gwieźda Śmierci\ jest dostępny, czyli daleko od komina.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19261

                #22
                Gdyby ktoś wybierał się do Brześcia to w sklepach sieci Europt i Korona dostępne jest piwo Beaver spod mińskiego browaru rzemieślniczego Maxel. Niestety tylko w PET-butelce z zawieszką zamiast ety.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19261

                  #23
                  W listopadzie otwarto kolejny w Mińsku minibrowar - Arbat na Alei Niepodległości 143/1, koło Stacja metra "Wostok". W ofercie red ale, pilzner, porter i pszenica.
                  Ejla dorobił się też podbrzeski browar PLZENSKY PIVOVAR. W składzie Pilzensky, Carraroma, Carared, a także chmiel SLÁDEK, Premiant, Cascade. Razem 5 odmian.
                  Alivarija wypuściła też ciemne ale - Jubileusz.

                  Czas zbierać pieniążki na wyprawę

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19261

                    #24
                    Osoby, które chcą wybrać się do tego kraju bez wizy... informuję , że jest to możliwe. Dla oficjalnych uczestników Mistrzostw Świata w hokeju na lodzie w Mińsku i turystów ustalono bezwizowy tryb wjazdu na terytorium Białorusi w okresie 25 kwietnia - 31 maja 2014. Warunek posiadanie biletu na mecze mistrzostw.
                    Last edited by e-prezes; 2014-01-02, 15:41.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19261

                      #25
                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      (...)
                      Z informacji od brześcianina, który wyszukiwał mi brzeski porter wynika, że brzeski pivozavod kiepsko przędzie i chodzą słuchy po tamtej stronie, że zostanie wykupiony przez ukraińskiego Obołonia. (...)
                      Wciąż ciemne chmury nad browarem w Brześciu. Jeszcze nie dawno była mowa na portalu Belbeer.com o niepokojach wśród pracowników browaru w związku z zewnętrzną firmą, która nadużywa wpływów, by korzystać z zasobów browaru. Teraz już oficjalnie mówi się o problemach w browarze: "Oleg Kiselyov, «Brest piwo": "Pracujemy, aby nie zniszczyć firmę". Szkoda, bo to ostatni duży browar na Białorusi nie zarządzany przez koncerny.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19261

                        #26
                        Białoruś niewątpliwie jest zaściankiem Europy jak chodzi o piwowarstwo rzemieślnicze, ale powolnie, acz sukcesywnie pierwsze jaskółki się pojawiają. Rozważany jest pomysł stworzenia browaru rzemieślniczego, który produkowałby piwa dla dostawców w m.in. w Mińsku. Wśród piw Iwana Shaterko wymienia piwo leżakowane w drewnie, wędzone, przyprawowe, z dodatkiem owoców, w tym nawet dyni. Notka na belbeeer.by

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19261

                          #27
                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Pendragon Wyświetlenie odpowiedzi
                          I okazało się, że piwo pochodzi z innego browaru - Градский Паб.
                          Może tylko tymczasowo, w końcu praktyka znana i u nas.
                          Adres rtego przybytku to Минск, ул. Герцена, 4.
                          Staromiejski Browar otwiera drugi lokal na Marksa 21, a podbrzeski Plznensky Pivovar otwiera knajpkę "Dobra Piwnica" w Mińsku w czeskim stylu. Oj dzieje się... Może komuś będzie pomocna mapka z wątku o giełdzie.
                          Last edited by e-prezes; 2014-02-19, 11:14.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19261

                            #28
                            Nie wiem czy dobrze zrozumiałem, ale browar Gradskij Pub chyba ma nowego właściciela. Tego od knajpek "Староместный пивовар". Stąd tam piwo z Gradkskiego...

                            Słowo "craft beer" też zaczyna być obecne na Białorusi. W ślad za wysypem browarów restauracyjnych i coraz powszechniejszego dostępu do piw importowanych w knajpach w Mińsku (w tym wielokranów jak Pub Gwóźdź) duże browary szukają niszy dla siebie. Lidskoe Piwo wypuszcza serię piw dla piwnego konesera "Kolekcja Piwowara". Pierwszym jest "Wieczór w Brugii", które miało premierę w marcu. Na początku kwietnia będzie dostępne drugie piwo.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19261

                              #29
                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Osoby, które chcą wybrać się do tego kraju bez wizy... informuję , że jest to możliwe. Dla oficjalnych uczestników Mistrzostw Świata w hokeju na lodzie w Mińsku i turystów ustalono bezwizowy tryb wjazdu na terytorium Białorusi w okresie 25 kwietnia - 31 maja 2014. Warunek posiadanie biletu na mecze mistrzostw.
                              Z tego co widziałem na TicketPro najtańsze bilety na niektóre mecze są po 91 tyś rubli BY. To ok 30 zł. Chyba nie trzeba przekonywać, że to taniej niż normalna wiza...

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19261

                                #30
                                Wg. onliner.by na czwartym piętrze Czyżowka Arena (drugiej areny na której będą rozgrywane Mistrzostwa) miał być uruchomiony browar. Nie miałem w planach odwiedzin południowej części Mińska, ale spróbuję to sprawdzić.
                                Na Mistrzostwa ma być też gotowy Друзья na Kulmana 40.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X