Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    Co nowego na Białorusi?

    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
    Nic zatem dziwnego, że jeden z producentów chmielu w USA - 47Hops postanowił zorganizować seminarium dla "ludzi z branży". Nie tylko tych małych, ale jak sądzę także dla tych średnich i dużych. Spotkanie odbędzie się 20 czerwca w Mińsku.
    Jak się dowiedziałem seminarium się nie odbyło. Brak zainteresowania

    Jak tu anonsowałem w Mińsku browar Aliwaria zorganizował festyn, pod nazwą A-Fest. Szkoda, że zmieniono nazwę i w tegorocznej pominięto akcenty związane z założycielem. Dla zainteresowanych na pivo.by całkiem spora relacja foto z festu.

    Browar Rakowski obchodzi 20 lecie istnienia i w związku z tym przyciąga do siebie "wyścigiem z kuflem". Informacja na pivo.by

    Browar Taler we współpracy z restauracją People's postanowił zachęcić piwowarów domowych do rywalizacji i skorzystania z możliwości uwarzenia komercyjnego, kolaboracyjnego piwa w ich browarze. Cała akcja zwie się "Jarmark Piwa". Można przynieść swoje piwo i jeśli będzie zaakceptowane przez kierownictwo i będzie się wpisywać w politykę piwną firmy zostanie tam wspólnie uwarzone. Zacna inicjatywa!

    Midnight Project Aleksieja Fedenko podjął wyprawę do Większego Brata i wraz z browarem Bottle Share uwarzyli piwo w stylu milkshake IPA z owocami "Purple Juice". Premiera w Moskwie, a potem w Mińsku. Dla przypomnienia wcześniejsza inicjatywa kontraktowa Aleksieja też kolaboracyjnie warzyła w Rosji, m.in. z Zagovor i Geen Street Brewery.

    Źródło: pivo.org, facebook.com

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      Dziś krótko.

      W Mińsku powstanie kolejny browar restauracyjny. Sieć gastropubów (RU-KZ-BY) KillFish otworzyła pierwszy swój lokal w Mińsku. Lokal już działa, a w przestronnych wnętrzach Centrum Handlowego Titan stanie też browarek. Na razie termin jego otwarcia nie jest znany.
      Adres: Dzierżyńskiego 104.

      W Grodnie za sprawą Grodnieńskiej Piwnej Ligi 23 września, w lokalu Houdini odbędzie się Forum Domowych Piwowarów. Spotkanie jest otwarte i nie wyklucza udziału osób, które nie warzą. Sam organizator organizował już minigiełdę w Grodnie, o której tu też pisałem. Start 15:00. W związku bezwizowym wjazdem do Grodna polecam przy okazji!

      Browar Brzeskie Piwo będący dalej w rękach syndyka i mający już dobre wyniki finansowe realizuje dalsze kroki w celu podniesienia atrakcyjności marki. Okazją do tego jest na pewno zmiana logotypu, a co za tym nowe gadżety reklamowe i materiały wsparcia marketingowego. Jeden projekt nawiązuje do baszty w Kamieńcu na północ od Brześcia, drugi do białowieskiego żubra. W obu wykorzystuje się interpretację gotyckiej czcionki (szwabachy), która była do 2013 roku charakterystyczna dla tego browaru, gdy wprowadzono nowe obłe logo stosowane wymiennie ze starym. Przedstawione dwa projekty Studia Grafit poddane są ocenie publicznej. Tutaj prosta ankieta i artykuł ze zdjęciami.

      źródło: pivo.by
      Last edited by e-prezes; 2017-09-02, 13:06.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
        Na 15 sierpnia jest wyznaczony kolejny termin składania ofert. Ten z 15 lipca również był bez ofert. Obecnie cena wywoławcza za browar Brestskoe Pivo wynosi 9 344 610 rubli. Tak myślę sobie, że za chwilę sprzedadzą za bezcen...
        Wreszcie ktoś poszedł po rozum do głowy i zaprzestał obniżek. Na 15 września była ogłoszona kolejna licytacja, ale już bez zmian ceny, czyli w przeliczeniu nieco ponad 4 mln € (bez podatku). Znów nie doszła do skutku z powodu braku ofert. W 2016 roku browar osiągnął zysk 257 tyś €. W 2010 roku browar osiągnął możliwość warzenia 430 tyś. hl rocznie. Obecnie uzyskuje nieco ponad połowę z tej ilości.

        Od 1 września browar Alivaria ma nowego dyrektora Olega Haidakina z ukraińskiej części koncernu Carslberga. Jego poprzednik Denis Sherstennikov odchodzi do Carlsberg Bułgaria. Podobno jest to zgodne z polityką firmy w sprawie rotacji uzdolnionej kadry.

        Rosyjski Profibeer cytuje wywiad z białoruskim historykiem, dr nauk humanistycznych Alesiem Białym pt. "Białoruś ma najstarszą tradycję uprawy chmielu" na temat m.in. udziału chmielu w białoruskiej tradycji oraz stanu białoruskiego chmielarstwa. W skrócie ubolewa, że miód i piwo w rzemieślniczej i koncernowej postaci ma niewiele wspólnego z tradycyjnymi produktami Białorusi. Ma tu na myśli medowuchę i kraftowe piwa w stylu IPA, APA, etc. Powołując się na materiały historyczne przypomina, że region miński w XIX w trzecim producentem chmielu w Europie, a rejony obecnej Białorusi, które przed okresem rewolucji przemysłowej były jednym z głównych eksporterów chmielu do Europy, a obecnie są zmarginalizowane do jednego przedsiębiorstwa w Małorycie pod Brześciem. Cały chmiel dla przemysłu idzie z Rosji, głównie Republiki Czuwaskiej. Nie licząc małych ilości dla kraftowych piwowarni, które zaopatrują się w Zachodniej Europie.

        Reszta newsów tutaj.

        źródło: profibeer.ru, pivo.by, brestbeer.by.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
          I będzie kolejny browar na Białorusi. Całkiem niemały o wybiciu 20 hl otwiera sieć sklepów Korona. (...)
          Mają być warzone 4 rodzaje piwa. Nazwa nowego browaru jeszcze nie znana.
          Wygląda na to, że już działa. W sklepach Korona jest dostępne.

          Comment

          • Cooper
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            🍼🍼
            • 2002.11
            • 6056

            Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
            region miński w XIX w trzecim producentem chmielu w Europie, a rejony obecnej Białorusi, które przed okresem rewolucji przemysłowej były jednym z głównych eksporterów chmielu do Europy, a obecnie są zmarginalizowane do jednego przedsiębiorstwa w Małorycie pod Brześciem.
            Przypomina mi to nowoczesne, modne opowiastki o 2 czy 3-tysiącletniej historii Polski czy innym powstawaniu z kolan.
            Ciekawe że jakoś nigdy nie było słychać o słynnym białoruskim chmielu w przeciwieństwie do np żateckiego z niewielkich Czech czy odmian niemieckich. Ciekawe też że jakoś jego rzekomi eksporterzy jakoś nie wymieniają go w składzie swoich piw. Ta jego rzekoma wielka produkcja też zastanawia. Jeśli nawet nie szedł w dużej części na eksport to gdzie ? Na rodzimy rynek ? Teren obecnej Białorusi jakoś nie obfitował nigdy w wielkie browary czy nawet duże ilości browarów małych. Historyczne spożycie piwa na tych terenach też było często nawet kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż np w Czechach czy Niemczech.
            Propaganda Łukaszenki moim zdaniem.
            Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
            1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

            Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
              Wygląda na to, że już działa. W sklepach Korona jest dostępne.
              Eee... wygląda na to, że dałem się zrobić. Adres podmiotu to adres Tabak-Invest, który produkuje piwo Zamkovoe. Czyli kontrakt.

              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika Cooper Wyświetlenie odpowiedzi
              Przypomina mi to nowoczesne, modne opowiastki o 2 czy 3-tysiącletniej historii Polski czy innym powstawaniu z kolan.
              Ciekawe że jakoś nigdy nie było słychać o słynnym białoruskim chmielu w przeciwieństwie do np żateckiego z niewielkich Czech czy odmian niemieckich. Ciekawe też że jakoś jego rzekomi eksporterzy jakoś nie wymieniają go w składzie swoich piw. Ta jego rzekoma wielka produkcja też zastanawia. Jeśli nawet nie szedł w dużej części na eksport to gdzie ? Na rodzimy rynek ? Teren obecnej Białorusi jakoś nie obfitował nigdy w wielkie browary czy nawet duże ilości browarów małych. Historyczne spożycie piwa na tych terenach też było często nawet kilkudziesięciokrotnie mniejsze niż np w Czechach czy Niemczech.
              Propaganda Łukaszenki moim zdaniem.
              Białoruś z braku wykształconej własnej tożsamości przejmuje litewską i polską jako swoją. Więc może być w tym nieco propagandy. Czy też tęsknoty za wielkością, której nigdy nie było i nie będzie.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Białoruś z braku wykształconej własnej tożsamości przejmuje litewską i polską jako swoją. Więc może być w tym nieco propagandy. Czy też tęsknoty za wielkością, której nigdy nie było i nie będzie.
                Daleko nie trzeba było szukać. Tadeusz Kościuszko.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  Z racji, że dotarł do mnie nowy numer "Piwowara" polecam zapoznać się z wywiadem z jednym z redaktorów Pivo.by (z newsów, którego często korzystam) Wiaczesławem Radziwonawym. Jeśli będzie taka możliwość to wrzucę go później do "Prasówki". Główny akcent to piwowarstwo domowe, ale jest też o uwarunkowaniach w branży piwnej małych producentów oraz krótko o głównych beneficjentach białoruskiego kraftu.
                  Przy okazji przypomnę swoje teksty o białoruskich piwach.

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    Eee... wygląda na to, że dałem się zrobić. Adres podmiotu to adres Tabak-Invest, który produkuje piwo Zamkovoe. Czyli kontrakt.
                    Nie kontrakt. Korona jest własnością Tabak-Invest, więc to ich browar.

                    Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                    W Mińsku powstanie kolejny browar restauracyjny. Sieć gastropubów (RU-KZ-BY) KillFish otworzyła pierwszy swój lokal w Mińsku. Lokal już działa, a w przestronnych wnętrzach Centrum Handlowego Titan stanie też browarek. Na razie termin jego otwarcia nie jest znany.
                    Adres: Dzierżyńskiego 104.
                    Sam lokal działa od 2014 roku, ale poczyniono w nim rewitalizację wnętrz i w centralnym punkcie umieszczono mikro warzelnię. Naprawdę mikro! Tutaj widać na zdjęciach także proces warzenia, więc nie jest to atrapa. Niemniej trudno mi sobie wyobrazić, że warzelnia o wybiciu 100 litrów jest w stanie obsłużyć lokal na 300 ludzi.


                    18 listopada od 12:00 do 17:00 w Mińsku odbędzie się III mini festiwal piwa domowego. Adres: Matusiewicza 33 - bar Billie Jean. Poza festem odbędzie się XVIII konkurs piwa domowego w stylu DIPA. Rejestracja w konkursie i festiwalu obowiązkowa. Wejście swobodne.
                    Last edited by e-prezes; 2017-10-22, 19:35.

                    Comment

                    • e-prezes
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2002.05
                      • 19260

                      Dziś o tym co u "koncerniaków".

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Strona WWW jest mocno nieaktualna, więc jak mniemam szykuje się zmiana, także etykiet. Pierwszą jaskółką jest odnowienie Alivaria Zołotoje.
                      No to długo trzeba było czekać na zmianę. A pisałem to w kwietniu! Dwa miesiące po zmianie dyrektora pojawiła się wreszcie nowa odsłona strony WWW. I nowe, a właściwie odświeżone piwo "Kaliadnaja Noć". Teraz jako "Kaliadny Cud". Parametry te same. 13 blg, 4,8% alk., 14 IBU.
                      Czyli słabo! No ale to Carlsberg.

                      Nie przestaje zaskakiwać browar z Lidy, będący w rękach Olvi. Wyleciała z portfolio słaba IPA (smaczna ABA została), odświeżono piwo imbirowe "Ginger Beer" oraz wprowadzono w "Kolekcji Mistrza", bo tak zwie się ta seria "Imperial Porter". Nie jest to to samo piwo co "Lidskae Portar", bo ma 21 blg, a nie 16. Podają, że uwarzona z użyciem ciemnych słodów belgijskich Château. Jego cena to w przeliczeniu ok 4,5 zł/500 ml. Będę pił
                      Browar intensywnie poszukuje przedstawicieli i partnerów w Polsce, więc za niedługo piwa z tego browaru powinny pojawić się szerzej w naszym kraju.

                      Umknęły mi wcześniej premiery nowych piw Krynitsy, a i oni mają wydzieloną grupę piw specjalnych pod nazwą "Piwnaja Karta", a w niej poza dawno anonsowanymi APA, Dubbel pojawiły się jeszcze "Mosaic IPA" (chmiele Mosaic i Citra) oraz uwarzony z piwowarem z browaru restauracyjnego Druzja Aleksandrem Żdanowiczem witbier "Carte Blanche". Poza klasycznymi składnikami użyto chmielu Mosaic. Krynitsa jest obecna w Polsce głównie markami Kult, ale może się to też zmienić. Jestem za! Tym bardziej, że osoby decyzyjne dostały polecenie od Łukaszenki, by znaleźć towary eksportowe i je rozreklamować i sprzedać.

                      Jeśli chodzi o czwartego gracza to przejęcie białoruskiej części Heinekena przez rosyjską Oasis Group na razie nie skutkuje zmianami w portfolio, ale jeśli już nastąpią to raczej pojawi się więcej marek rosyjskich lub licencyjnych tam warzonych.
                      Attached Files
                      Last edited by e-prezes; 2017-11-11, 22:09. Powód: źródło: pivo.by, belbeer.com i strony browarów.

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                        Jeśli chodzi o czwartego gracza to przejęcie białoruskiej części Heinekena przez rosyjską Oasis Group na razie nie skutkuje zmianami w portfolio, ale jeśli już nastąpią to raczej pojawi się więcej marek rosyjskich lub licencyjnych tam warzonych.
                        Nowy browar po rebrandingu (Becik czytasz?) nie wróci do starej nazwy sprzed sprzedaży Heinekenowi (Sjabar), a będzie się nazywać po prostu Bobrujski browar (Бобруйский бровар). Całość operacji rebrandingu, który trwa od czerwca tego roku zakończy się 1 lutego przyszłego roku. Jest nowy główny piwowar Aleksiej Moskalenko, który wcześniej pracował w Mosbrew (Efes Rosja). Na degustacji w lokalu BeerCup zostały zaprezentowane 2 nowe piwa. Będą też dwa nowe w segmencie ekonomicznym. Browar utrzyma także produkcję licencyjnych piw Heinekena, które były tu warzone. Coś jeszcze? Zobaczymy! W Mosbrew za kraft odpowiadał Michaił Ershov, więc nie spodziewam się rewelacji, ale poczekajmy...
                        Last edited by e-prezes; 2017-12-09, 22:43. Powód: źródło: https://pivo.by/articles/reviews/bobruiskiy-brovar-first-sensory

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          "Jeśli może być gorzej to na pewno będzie". I jest - stało się... spłonął browar Kuntza w Grodnie!
                          Nie ustają pomysły na przywrócenie świetności temu przybytkowi, mimo pożaru. Wszak jest to kawał historii, jako dwór Sapiehów, a potem Ogińskich czy późniejszy przedwojenny browar Kuntza, a po wojnie białoruski browar państwowy. Spekuluje się, że obiekt miał być sprzedany i aby zaniżyć jego wartość umyślnie podłożono ogień. Inne teorie sugerują, że poprzednia firma chciała zatrzeć ślady swojej rabunkowej działalności. Jedno drugiego nie wyklucza, a sprawców nie wykryto. Władza lokalna, która przejęła obiekt postanowiła przynajmniej postawić dach przed zimą i wiosennymi deszczami. W ostatnich latach obiekt i tak był okryty nadrukowanymi tkaninami, by przykryć ruinę przed wzrokiem coraz częściej przybywających do Grodna (także dzięki procedurze bezwizowej) zagranicznych turystów. Jeśli to się nie uda i zimowe mrozy oraz wiosenne deszcze dokonają zniszczenia zostanie już tylko odbudowa (w czym Białoruś się specjalizuje). Tak czy inaczej miło spojrzeć na wizualizację gotowej rekonstrukcji/restauracji, która podobno już trwa.

                          Jeśli już jesteśmy przy rekonstrukcjach, historycznych budowlach to warto wspomnieć, że powstaje nowy browar na Białorusi. Impulsem do jego powstania był stary budynek, a właściwie ruina browaru/gorzelni w miejscowości Valaduta opodal Mińska, będący częścią majątku Slawińskich. Zabytkowy obiekt jest właściwie ruiną, ale na tyle zainspirowała ona miejscowego biznesmena Aleksandra Novika, że ten postanowił otworzyć w sąsiędztwie browar i docelowo także restaurację. Nie wszystkie budynki kompleksu znajdą się w zrekonstruowanych wnętrzach, ale sprzęt już stoi i w 2018 mają zadebiutować pierwsze piwa pod marką Valaduta uwarzone pod okiem uznanego piwowara domowego Antona Bonda. Dla zainteresowanych profil FB browaru.
                          Last edited by e-prezes; 2018-01-07, 22:15. Powód: źródło: pivo.by

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            Umknęły mojej uwadze zeszłoroczne debiuty nowych browarów białoruskich. A przybyło dwa.

                            Jeden w miejscowości Borisow otwarli w lutym 2017 roku Ilia Babickij, Jurij Sliżewskij i Dimitrij Silkow. Ten ostatni jest piwowarem. Zdjęcie warzelni i pomysłodawców BirKraft (БирКрафт) poniżej. Mają na koncie dwa piwa o nazwach nawiązujących do bohaterów powieści Aleksandra Dumasa. Są Richelieu Red Ale oraz D`Artagnan Pilzner. Można się spodziewać kolejnych, gdyż chłopaki rozkręcali browar na początku zimy 2017 i ich piwa dostępne są tylko w sklepach rozlewnych Mińska.

                            Drugi browar Jager stoi podobno w Marina Horka opodal Mińska, ale z racji, że jest to miasteczko garnizonowe z poligonem nikt tego nie weryfikował. Taką lokalizację zakładu produkcyjnego podaje firma z Witebska Автоглобуспоставка-плюс w dokumentach rejestracyjnych. Na chwilę obecną mają w ofercie trzy piwa, ale wg ratebeer warzą tam kontraktowcy z Blood Brothers Aleksiej Sadowskij i Dimitrij Weratinskij.

                            Żródło: blog Alexa Leita, ratebeer.com, pivo.by
                            Attached Files
                            Last edited by e-prezes; 2018-02-01, 15:43.

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19260

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Nareszcie pojawiła się wiadomość na którą długo czekałem - powstaje browar w Soligorsku! (...) Oleg Yurchik, miński przedsiębiorca postanowił postawić w tej sportowo-rekreacyjnej miejscowości rzemieślniczy browar o nazwie Brauning Bier.
                              Natknąłem się na informację, że to ukraiński Schulz dostarczył browar do Soligorska w 2017 roku.

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                                Nie przestaje zaskakiwać browar z Lidy, będący w rękach Olvi. Wyleciała z portfolio słaba IPA (smaczna ABA została), odświeżono piwo imbirowe "Ginger Beer" oraz wprowadzono w "Kolekcji Mistrza", bo tak zwie się ta seria "Imperial Porter". (...)
                                Niestety potwierdziły się informacje jakie w grudniu dostałem w sklepach w Brześciu, że linia piwa ABA też zostanie zamknięta. Na stronie browaru w "Kolekcji Mistrza" został tylko Imperial Porter i Ginger Beer .

                                Przy okazji warto wspomnieć, że browar Bierbank wypuścił wędzonego RIS-a leżakowanego w butelkach po bourbonie - Bierbank Stout Bourbon. 23 plato i 11% alko, 60 IBU. Dostępny od 10 lutego w butelkach 0,33 litra w sklepach specjalistycznych z piwem i wielokranach Mińska.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X