Białoruś

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • e-prezes
    Generał Wszelkich Fermentacji
    🥛🥛🥛🥛🥛
    • 2002.05
    • 19260

    Jest nowy kontrakt pod dość intrygującą nazwą - Polka Dot, warzący w saligorskim Brauning Bier. Z racji, że ich pierwsze piwo to white IPA, czyli nic z belgijskiego klimatu, w którym osadził się browar z Saligorska oznacza, że ambitnie pomysłodawcy podchodzą do tematu. Piwo ma potencjał, choć jak dla mnie za mętne, ale ma wszystkie atrybuty stylu, więc może jest to początek małych zmian na rynku...

    Comment

    • e-prezes
      Generał Wszelkich Fermentacji
      🥛🥛🥛🥛🥛
      • 2002.05
      • 19260

      Tutaj wyjaśnienie dlaczego nastąpiły zmiany w 2018 roku w nazwach lokali sieci Staromestny. Czyli:
      Staromestny Pivovar -> Butler na Giercena
      Staromestska Pivnica -> Bernardin na Cyryla i Metodego
      Staromestny Pivovar -> Beerhol'd na Karla Marksa
      BEERża 1 -> Bryussel na Rewolucyjnej
      BEERżа 2 -> Czinkali Szukali na Prospekcie Niezależności
      W tekście mówi się o 5 lokalach na których chcą się skupić nowi właściciele, ale rebrending przeszedł także lokal BEERża 3 -> Chmiel na Tołtogo.
      Nazwy i wystrój mają nawiązywać do kuchni z różnych stron świata - czesko-niemieckiej, ameryki łacińskiej, australijskiej, belgijskiej i gruzińskiej, w których specjalizują się kucharze tychże lokali.
      Oczywiście sieć posiada własny browar Staromestny Pivovar, który dostarcza kilka gatunków piwa do w/w lokali sieci oraz także od innych w Mińsku oraz w Rosji.

      Comment

      • e-prezes
        Generał Wszelkich Fermentacji
        🥛🥛🥛🥛🥛
        • 2002.05
        • 19260

        Grodno a właściwie okolice miasta być może doczekają się browaru. Po tym jak restauracja budynków po dawnym browarze Margolisa/Kunza nie udała się, a pożar dokończył dzieła właściwie szanse na browar oddalały się. Mimo, że jest to jednak spore miasto, miasto turystyczne chętni jakoś się garnęli. Jaskółką i myślę, że realną są plany budowy browaru restauracyjnego w dawnym pałacu Wołłowiczów w Świacku. Białoruski inwestor już ma zaplanowaną wizytę u czeskiego dostawcy sprzętu. Być może będzie to, podobnie jak browarek pod Brześciem spółka joint venture. Plany odległe, bo realizacja 2020, ale poczekamy zobaczymy...
        źródło: hrodna.life
        Last edited by e-prezes; 2019-02-25, 20:23.

        Comment

        • e-prezes
          Generał Wszelkich Fermentacji
          🥛🥛🥛🥛🥛
          • 2002.05
          • 19260

          Wiadomo już kto się zaprezentuje na kraft festiwalu w Mińsku 13 kwietnia 2019. Tylko 2 nasze browary, ale dość mocna reprezentacja rosyjskiego kraftu. Szczegółowa lista wystawców tutaj. Pierwsza wizyta browaru Bierbank na festiwalu w Barcelonie i już nagroda. Tu tekst (rus) na Pivo.by
          Last edited by e-prezes; 2019-03-21, 16:47.

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19260

            Minsk Craft Beer Festiwal już tuż tuż. Lista browarów i importerów, którą zapodałem wyżej jest nadal aktualna i oddaje przekrój rynku, szczególnie w Mińsku.
            Są trzy rodzaje biletów: bazowy - ze szkłem i 3 żetonami za 20 rubli, większy z 13-stoma i szkłem za 30 i wypasiony za 50 rubli ze szkłem i 33 żetonami.

            Browar Alivaria 28 marca na głównym budynku, z którego prowadzi wejście do najstarszej części zakładu i muzeum oraz na innych wejściach do niego zmienił logo na "Bohemia" (w oryginale "Баге́мія"). Wiąże się to też z wprowadzeniem do oferty piwa "Bohemskie Parowe". Podobno zgodnie z technologią steam beer temperatura fermentacji jest podniesiona, co ma nadać charakterystyczny profil piwu przy wykorzystaniu lagerowych drożdży. Etykieta stylizowana na historyczną dawnego browaru Bohemia.

            Źródło: pivo.by, citydog.by, blog Alexa Leita.

            ps.

            Browar w Bobrujsku po roku od przejęcia zakładu od Heinekena zanotował wzrost o 9% produkcji. źródło tut.by
            Attached Files
            Last edited by e-prezes; 2019-04-04, 17:52.

            Comment

            • e-prezes
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2002.05
              • 19260

              Od niedawna jest nowy browar rzemieślniczy na południu Mińska - Malanka. Jest w to zaangażowany jest m.in. redaktor serwisu Pivo.by. Nie ma na owym żadnej informacji w nowościach o powstaniu nowego browaru, ale jest w bazie. Zapytawszy na FB odpowiedział sam Wiaczesław podając adres Janki Łuczyny 5-7, którego próżno szukać poza bazą browarów pivo.by. Ani na FB, ani VK, Insta, Tweeter - nigdzie. Niemniej receptury mocno kraftowe (burak, kalina w składnikach i angielskie słody do piw ciemnych). Sprawdzę w najbliższej okazji.
              Last edited by e-prezes; 2019-07-23, 13:42.

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19260

                Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                Dawno nic pisałem, ale też z tego powodu, że nic nadzwyczajnego się nie działo o czym można, by napisać. Niemniej start nowego browaru to zawsze jest dobry temat.

                Dotychczasowy kontrakter, ale przede wszystkim sieć sklepów rozlewnych Tochka stawia poza Mińskiem swój własny zakład. W samym Mińsku mają 11 sklepów rozlewnych, w niektórych jest również część degustacyjna. Informacja "wypłynęła", gdyż szukają pomocników piwowara. Źródło: Pivo.by
                I to może być ze sobą powiązane, bo Malanka ma już szeroką dystrybucję. Piwa w całej Białorusi i na Ukrainie. Jak na nowy podmiot bez zaplecza to mało możliwe. A kombinacje Green park/Valaduta tylko mnie do tego skłaniają.

                Comment

                • e-prezes
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2002.05
                  • 19260

                  Tytułem informacji 24 sierpnia odbędzie się kolejny festiwal piwowarów domowych w Mińsku, a po nim 5 października VI Minsk Craft Beer Fest, jak poprzedni w OK16. Ponieważ byłem na tym wiosennym to i jesienny polecam tym, którzy chcą poznać scenę białoruską (praktycznie wszystkie rzemieślnicze browary) i rosyjską (głównie te, które są lub chcą być obecne na terenie Białorusi). Loty nie są tanie, ale za mile premiowe LOT można wyhaczyć dość niedrogo a wraz z tym bezwizowy wjazd. Pociągiem z W-wy jednak trzeba wizę. Wiza rosyjska droższą, więc się opłaca.

                  Tak poza tym dość niepokojąca informacja o browarze w Brześciu. Jeszcze nie dawno informowałem, że dobrze sobie radzi pod zarządem syndyka, przynosi zyski, są wzrosty, ale na wrzesień jest przewidziana kolejna transza spłat dłużników a nie widać inwestora. Owszem były osyjskie, tureckie i białoruskie podmioty zainteresowane, ale do rozstrzygnięć nie doszło. Zgodnie z tym co pisze prasa może dojść do zamknięcia browaru. A jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze. Także dłużników.
                  Last edited by e-prezes; 2019-08-23, 14:57. Powód: źródło: profibeer.ru i pivo.by

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19260

                    Jest nowy browar kraftowy. Fizyczny, bo sprzęt malutki, ale nie podobny do innych białoruskich browarów. AK Brewery z Mogilewa. Profil na VK. Wg. Pivo.by Nagorny Posad (restauracyjny) z Mogilewa został zamknięty. Znów trzeba będzie nawiedzić to miasto, by zweryfikować. Przy okazji drugi z nowo otwartych Malanka z Mińska.

                    Comment

                    • Cooper
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      🍼🍼
                      • 2002.11
                      • 6056

                      Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                      Tak poza tym dość niepokojąca informacja o browarze w Brześciu. Jeszcze nie dawno informowałem, że dobrze sobie radzi pod zarządem syndyka, przynosi zyski, są wzrosty, ale na wrzesień jest przewidziana kolejna transza spłat dłużników a nie widać inwestora. Owszem były osyjskie, tureckie i białoruskie podmioty zainteresowane, ale do rozstrzygnięć nie doszło. Zgodnie z tym co pisze prasa może dojść do zamknięcia browaru. A jak nie wiadomo o co chodzi to pewnie chodzi o pieniądze. Także dłużników.
                      Byłem w nim pod koniec lipca. No powiedzmy na portierni i w sklepie firmowym bo niestety na sam zakład nie udało się wejść. Browar faktycznie wygląda słabo. Nie chodzi już o same wrażenia estetyczne ale biznesowo chyba również nie idzie mu najlepiej. Brzeskiego piwa nie ma w sklepach w samym Brześciu o ile pamiętam albo nawet jeśli było gdześ śladowo to trzeba było na prawdę się go naszukać. W sklepach dominują inne browary białoruskie. Zdaje się że jedynie produkowany w brzeskim browarze kwas chlebowy jest w sprzedaży na ulicach tego miasta.
                      Z tego co się jakotako orientuję browar chyba nie ma żadnego majętnego właściciela w przeciwieństwie do innych białoruskich jakie w znacznym stopniu należą do zagranicznych koncernów
                      Piętnastego czerwca roku dwa tysiące czwartego zbóje z bandy Heńka zamkły "Królewskiego" !!!
                      1944 - brunatni niszczą Browar Haberbuscha. W 60. rocznicę zieloni niszczą Browar Warszawski.

                      Zbiór etykiet z Tanzanii, zbiór polskich bloczków kelnerskich sprzed 1945 roku i et z motywem borsuka na Facebooku

                      Comment

                      • e-prezes
                        Generał Wszelkich Fermentacji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2002.05
                        • 19260

                        To jest ostatni taki klasyczny średni browar. Inne już padły (Mołodeczno i Słuck w 2015) lub są zarządzane przez spółki państwowe (Krinitsa i Połock). Wyjątkiem jest Dwinski z Witebska, bo poszedł w kraft, ale stan budynków starego jest fatalny, a sam nowy browar stoi w blaszaku.
                        Syndyk zarządzał brzeskim przez ostatnie 2 lata dość sprawnie, ale na Białorusi jak nie wyłożysz grubej kasy to oni wolą zostawić niech zniszczeje. Długów się tam nie kasuje, więc nie ma szans na przyszłość z takim balastem nawet jak dobrze prosperuje.
                        Last edited by e-prezes; 2019-09-01, 17:29.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19260

                          Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                          Jest nowy browar kraftowy. Fizyczny, bo sprzęt malutki, ale nie podobny do innych białoruskich browarów. AK Brewery z Mogilewa. Profil na VK. Wg. Pivo.by Nagorny Posad (restauracyjny) z Mogilewa został zamknięty. Znów trzeba będzie nawiedzić to miasto, by zweryfikować. Przy okazji drugi z nowo otwartych Malanka z Mińska.
                          AK Brewery mieści się w innym miejscu niż Nagorny Posad, więc nie jest to kontynuacja (taka myśl mi przez chwilę przeszła). Mieści się w prywatnym domu, ale nie jest to browar domowy, choć wybicie niewiele się od niego różni (góra 200 litrów). Niestety podobnie jak inne browary kraftowe na Białorusi pilnie strzegą informacji o nich i nie ujawniają dokładniejszej lokalizacji czy jakichś danych na temat sprzętu, ludzi w to zaangażowanych. Podobnie było z Mad Frog, który ma/miał nie większą warzelnię. Przez dłuższy czas The Usual Suspect uchodził na komercyjny browar a okazało się, że jest domowym i sprzedawał piwo w lokalu. Podobnież cała sytuacja z Valaduta i Green Park Brewery też nie pozostawia złudzeń, że wprowadzanie błąd to chyba jest w naturze tego narodu.

                          Comment

                          • e-prezes
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛🥛
                            • 2002.05
                            • 19260

                            Alex Leit na swoim blogu zamieszcza zdjęcia browaru Robim Good Brewery, który zadebiutował na wiosennym Minsk Craft Beer Fest. O dziwo mieści się w miejscowości Juzufovo, czyli prawie w tym samym miejscu co Jungle Brewery (specjalnie porównałem zdjęcia warzelni - Jungle, Robim Good) i wygląda, że obiekt to taki biznesowy klaster.

                            Przy okazji relacji z ostatniej (jesiennej) edycji Minsk Craft Beer Fest Alex zamieścił m.in. zdjęcia z browaru Valaduta, który... mieści się na zapleczu Hotelu Green Park, a nie w miejscowości Valaduta. O czym już wspominałem. Ale dlaczego "obciął" głowy?

                            Rzeczony browar Valduta, a dokładnie Anton Bonda uczestniczył w kooperacyjnej warce nowego brendu browaru Krynitsa z serii "Piwnaja Karta". Tym razem jest to Brut IPA. W zasypie Hallertau Blanc, Galaxy, Citra i Mosaic, czyli dobry początek. Sprawdzimy!
                            Attached Files

                            Comment

                            • Maggyk
                              Szara Adminiscjencja
                              🍼
                              • 2004.05
                              • 5617

                              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes Wyświetlenie odpowiedzi
                              Ale dlaczego "obciął" głowy?
                              Jedna jest w tle, może chłopaki nie chciały być na zdjęciach, albo tylko taki kadr miał, żeby ująć cały browar, a chłopaki tak ciekawie opowiadali, że nie chciał im przerywać i ich przesuwać.
                              Życie jest jak skrzynka piw rzemieślniczych - nigdy nie wiesz na co trafisz!
                              Piwo domowe -
                              Centrum Piwowarstwa - sklep dla piwowarów domowych

                              Reklama w BROWARZE
                              PIWO GDZIE - STREFA Z ZASADAMI :D

                              Comment

                              • e-prezes
                                Generał Wszelkich Fermentacji
                                🥛🥛🥛🥛🥛
                                • 2002.05
                                • 19260

                                Może i tak. My jak z nimi rozmawialiśmy na wiosnę to też zaaferowani tym co zobaczyliśmy nie zrobiliśmy żadnych fotek.

                                Dużo czasu minęło od ostatniego wpisu, ale to nie znaczy, że nic się nie działo. Wbrew temu co widzi p. Marek Jakubiak i tam rośnie w siłę scena kraftowa, choć daleko im do naszej mnogością. Niemniej jednak w ostatnim czasie powstały 3 nowe kontrakty: Verden Brewery mający już 5 swoich piw, Stray Brewery warzący w Arbacie oraz Balance Brewery mające dopiero po jednym piwie. W tym drugim projekcie uczestniczy Ilja Byczik, który pracował wcześniej w innych kontraktach Midnight Project Aleksa Fedenko i Łajdak Brewery. Tu wywiad z nim redaktora pivo.by. Niestety nie zdradza gdzie warzy... Dostępność głównie w Mińsku.

                                Powstanie takich sporych przedsięwzięć rzemieślniczych jak Jungle Brewery i Robim Good skłania ku temu, że tam jest robione część piw kontraktowych. W tym drugim na pewno te dla sieci Toczka, gdyż są udziałowcami tegoż.

                                Na koniec informacja dla tych, którzy planują odwiedzić teren muzeum browaru Alivaria. Wycieczki były tam od już dawna (z degustacją), ale od 6 listopada, czyli w umowną 155 rocznicę powstania browaru na terenie całego kompleksu muzeum i browaru jest firmowy sklep z 12 kranami rotowanych piw warzonych na miejscu i dystrybuowanych przez browar (także Baltika, Grimbergen, Tuborg, Żatecki Gus). Wstęp już bez biletów do muzeum a czynne od 10 do 23. Widać zazdrościli browarowi z Lidy patronackiego lokalu


                                Na razie tyle. Żródła: pivo.by, alex-leit.livejournal.com, strony browarów.
                                Last edited by e-prezes; 2019-12-23, 14:33.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X