Białoruś

Collapse
X
 
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • krrnadam
    Szeregowy Piwny Łykacz
    • 2003.09
    • 1

    Białoruś

    Wyjeżdżam do Mińska i mam prośbę do wszystkich zorientowanych: jakie są dobre piwa na Białorusi? Ewentualnie jakie są dobre piwa rosyjskie, bo z tego co wiem oni sprowadzają dużo rosyjskiego piwa. Wielkie dzięki...
  • witkowskiartur
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2003.03
    • 561

    #2
    Nie jest tego dużo , ale na początek zawsze coś..
    KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

    Comment

    • witkowskiartur
      Kapitan Lagerowej Marynarki
      • 2003.03
      • 561

      #3
      Trochę więcej
      KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

      Comment

      • zythum
        Pułkownik Chmielowy Ekspert
        • 2001.08
        • 8305

        #4
        Po powrocie liczymy na raport i opisy nowych spróbowanych przez Ciebie piw.
        To inaczej miało być, przyjaciele,
        To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
        Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
        Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
        Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

        Rządzący światem samowładnie
        Królowie banków, fabryk, hut
        Tym mocni są, że każdy kradnie
        Bogactwa, które stwarza lud.

        Comment

        • sopista
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2003.01
          • 1747

          #5
          To zdecydowanie najlepsze piwo białoruskie jakie piłem.
          Wprawdzie kupione w sklepie hotelowym (chyba Intourist_u) w Witebsku, ale gdybyś trafił takie w Mińsku - polecam.
          Attached Files

          Comment

          • e-prezes
            Generał Wszelkich Fermentacji
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2002.05
            • 19249

            #6
            Patrząc po moich wpisach sprzed lat dotyczących piw białoruskich odnoszę wrażenie, że albo podniosła mi się poprzeczka wymagań, albo spadła jakość produkowanych przez tamtejsze browary piw.

            Z informacji od brześcianina, który wyszukiwał mi brzeski porter wynika, że brzeski pivozavod kiepsko przędzie i chodzą słuchy po tamtej stronie, że zostanie wykupiony przez ukraińskiego Obołonia. Wcale, by mnie to nie zdziwiło, bo od czasu gdy zacząłem testować tamtejsze piwa (2005) padły 2 browary, a reszta jest w rękach międzynarodowych koncernów, albo rychło się znajdzie.
            Last edited by e-prezes; 2012-08-22, 18:04.

            Comment

            • abernacka
              Generał Wszelkich Fermentacji
              🥛🥛🥛🥛
              • 2003.12
              • 10861

              #7
              Pierwotnie zamieszczone przez Użytkownika e-prezes
              Patrząc po moich wpisach sprzed lat dotyczących piw białoruskich odnoszę wrażenie, że albo podniosła mi się poprzeczka wymagań, albo spadła jakość produkowanych przez tamtejsze browary piw.
              (...).
              Nie jest tak źle. Ostatnio otwarto piąty browar resturacyjny w Mińsku. W tym samym mieście dodatkowo działa browar rzemieśniczy o nazwie Maksel.

              A czy ktoś coś wie na temat browarów w Mołodecznie i Połocku?
              Piwna turystyka według abernackiego

              Comment

              • e-prezes
                Generał Wszelkich Fermentacji
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2002.05
                • 19249

                #8
                Miniaki, zwłaszcza w stolicy to osobny temat - niezbadany. Nawet na ratebeer oceny są tylko jednego i tego podmińskiego Maksela.

                Comment

                • abernacka
                  Generał Wszelkich Fermentacji
                  🥛🥛🥛🥛
                  • 2003.12
                  • 10861

                  #9
                  No i proszę bardzo, w listopadzie na przedmieściach Brześcia, we wsi Cierabuń, został otwarty rzemieślniczy browar "Baupivo". Oferta ogranicza się do piwa jasnego, ciemnego oraz pszenicznego. Roczna zdolność produkcyjna to 1000 hektolitrów.
                  Piwna turystyka według abernackiego

                  Comment

                  • e-prezes
                    Generał Wszelkich Fermentacji
                    🥛🥛🥛🥛🥛
                    • 2002.05
                    • 19249

                    #10
                    A to pewne? To kompletne zadupie.

                    Comment

                    • abernacka
                      Generał Wszelkich Fermentacji
                      🥛🥛🥛🥛
                      • 2003.12
                      • 10861

                      #11
                      Pewne na 100%: http://belbeer.com/2012/12/12/2677/
                      Piwna turystyka według abernackiego

                      Comment

                      • Pankracy
                        Major Piwnych Rewolucji
                        🥛🥛🥛🥛🥛
                        • 2007.10
                        • 2794

                        #12
                        Inwestycja zrealizowana przez czeskich i litewskich inwestorów. Otwarcie uświetniły delegacje czeskich i białoruskich dyplomatów. Produkują na rynek lokalny ("wokół komina") trzy rodzaje piwa beczkowego.

                        Poniżej krótka notka prasowa z otwarcia:
                        Last edited by Pankracy; 2012-12-13, 22:03.

                        Comment

                        • e-prezes
                          Generał Wszelkich Fermentacji
                          🥛🥛🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 19249

                          #13
                          To już łatwiej będzie odwiedzić niż Mińsk, tym bardziej, że mam od miejsca pracy... o rzut beretem

                          Comment

                          • abernacka
                            Generał Wszelkich Fermentacji
                            🥛🥛🥛🥛
                            • 2003.12
                            • 10861

                            #14
                            15 lutego, w Mińsku, zostanie otwarty nowy browar restauracyjny. "Staromiejski Browar" będzie serwował na początek jedynie piwo jasne i ciemne.
                            Piwna turystyka według abernackiego

                            Comment

                            • e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19249

                              #15
                              Czyżby to ten, czy jeszcze inny - nowszy?

                              Comment

                              Przetwarzanie...