Kto mi powie czego urzywają browary do produkckji piwa chcmielu czy ekstraktu na polskich piwach w skladzie jest napisane chmiel a w niektórych importowanych ekstrakt chmielowy to w koncu czego urzywaja nasze browary(mam nadzieje ze nie aromatu) i czy ma to jakis zwiazek ze smakiem
Chmiel czy ekstrakt
Collapse
X
-
polskie browary stosują w większości chmiel w postaci przetworzonej. Browary stosujące całe szyszki można policzyć na palcach.- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie). -
Comment
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
Małe browary i restauracyjne używają granulatu.
Co się Makaron tak przerażasz, przecież granulat jest pełnowartościowym produktem o większym steżęniu alfakwasów na gram niż szyszka i pewnie wygodniejszym dla browarów w użyciu, nie mówiąc o przechowywaniuOstatnia zmiana dokonana przez Marusia; 2007-10-27, 16:13.Comment
-
Małe browary i restauracyjne używają granulatu.
Co się Makaron tak przerażasz, przecież granulat jest pełnowartościowym produktem o większym steżęniu alfakwasów na gram niż szyszka i pewnie wygodniejszym dla browarów w użyciu, nie mówiąc o przechowywaniuI z tego powodu myslalem ,ze moze w restauracyjnych jeszcze go uzywaja.
ja uzywam prasowanego ,bo po prostu nie mam dostepu o innego chmielu.Ostatnia zmiana dokonana przez Makaron; 2007-10-27, 16:24."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
Related Topics
Collapse
-
Miło mi poinformować, że właśnie ukazał się pierwszy tom książki "Browary Ziem Zachodnich i Północnych w latach 1945 - 1951". Właściwie to książka była gotowa na początku grudnia ubiegłego roku (nawet dostępna w formie e-booka), jednak z powodu ograniczonej mocy drukarni...
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Zula to chmiel będący połączeniem Lubelskiego, Savinjskiego Goldingu (Słowenia) oraz dzikich chmieli z dawnej Jugosławii....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Jedno z trzech piw (obok Zuli i Oktawii) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% i 4,5%
Chmiel: Książęcy, o którym wiem niewiele, na ecie wspominają o czerwonej pomarańczy i moreli. Gdzieś jakiś bloger wspominał, że cytrusy....-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Warto odnotować kolejne wydawnictwo o tematyce piwowarskiej: Wrocławskie browary i słodownie, Tomasz Sielicki, Mariusz Kotkowski, Antoni Arsłanow. Z opisu: "Przez wieki Wrocław słynął z piwowarstwa, a tutejsze napitki można było spotkać w wielu zakątkach Europy. Pod koniec XIX stulecia...2024-11-25, 18:53
-
Jedno z trzech piw (obok Książęcego i Zuli) z serii Polski Chmiel, która jest do dostania w Aldi.
Wszystkie piwa mają 11% ekstr. i 4,5% alk.
Oktawia to chmiel oparty na chmielach Brewers Gold oraz Northern Brewer i dzikie odmiany z d. Jugosławii
Aromat -...-
Channel: Piwo - konkretnie
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment