No tak ulic "browarowych" jest mnóstwo(choćby w Wałbrzychu ul.browarna) ,wydaje mi sie że w każdym większym mieście znajdzie się jakaś.... ale po co szukać ulic...może jakieś miejscowości znacie o ciekawych nazwach? ja np. byłem w Chmielnie koło Jeleniej Góry!!!
pozdrawiam!
Chmielno jest też koło Katów Wrocławskich, a koło Kijowa są Browary. W Witoszowie przystanek PKS koło browaru nazywał się jeszcze w latach osiemdziesiątych "Witoszów Browar". Jedno ze wzgórz koło Świdnicy i samotna skała keratofirowa koło Kaczorowa noszą nazwę "Karczmisko". A gdzieś miałem spis miejscowości związanych z piwem, wybrany z "Urzędowego Wykazu Miejscowości w Polsce", ale nie mogę znaleźć. Z reguły są to dzielnice miast lub przysiółki.
Wujcio_Shaggy napisał(a) W razie czego można zaliczyć też Beczkową.
To chyba również wszystkie Bednarskie W Świdnicy jest ul. Kotlarska (Kupferstrasse, Miedziana, Marksa), przy której w średniowieczu mieszkali rzemieślniczy, wykonujący kadzie warzelne.
W Wałbrzychu na Browarnej nie było browaru Browary były na Pocztowej i Al. Wyzwolenia (wcześniej Marszałka Stalina).
W Wołominie nie ma ani jednej ulicy której nazwa byłaby związana z piwem. Muszę zostać radnym i to zmienić W Janowie Lubelskim browar przy Browarnej, w Krasnymstawie też ulica Browarna. Przy okazji świadczy to o naprawdę dużej popularności i wagi piwowarstwa w latach byłych.
To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Lwów zawsze polski,Bytom zawsze niemiecki.
1 FOLKSDOJCZ BROWARU :D
Da seufzt sie still, ja still und flüstert leise:
Mein Schlesierland, mein Heimatland,
So von Natur, Natur in alter Weise,
Wir sehn uns wieder, mein Schlesierland,
Wir sehn uns wieder am Oderstrand.
Co miejscowości, to mamy w galerii zdjęcie naszego Admina pod jedną z takich tablic. Tutaj.
Wymieniłem tam też miejscowości w Polsce z chmielem w nazwie.
Rolek napisał(a) Gdańsk:
ul. Piwna,
ul. Słodowników,
ul. Chmielna
ul. Browarna
ul. Pszenna
ul. Heweliusza
ul. Szklana Huta (raczej bardziej okołobrowarowa )
Gdynia:
ul. Jęczmienna
ul. Chmielna
Kuflowej, Kegowej itepe - nie uświadczysz. Ale za to jest ul. Czopowa.
Tylko kim był ów Czopow
w Szczecinie też jest Jęczmienna i Pszenna,no może jeszcze Zwierzyniecka,Żywiecka.
Comment