Odchodząc nieco od głównego tematu, a wspominajac o innych piwnych nazwach należy jeszcze koniecznie dorzucić wrocławską Wyspę Słodową.
Piwne ulice
Collapse
X
-
-
[QUOTE]crizz napisał(a)
Poza tym z tytułu patriotyzmu lokalnego:
most Lecha
osiedle Lecha
I pomnik LESZKA Białego w Marcinkowie
Comment
-
Pepek napisał(a)
Odchodząc nieco od głównego tematu, a wspominajac o innych piwnych nazwach należy jeszcze koniecznie dorzucić wrocławską Wyspę Słodową.Comment
-
Jak narazie obracamy się wokół w zasadzie tych samych nazw: Piwnej, Browarnej itp. Proponuję więc mały konkursik - na najpiwniejszą nazwę ulicy. Zachęcam do lektury spisów ulic tudzież innych zestawień. Z konkurencji wyłączmy nazwy powszechnie uzywane. Szukajmy ciekawostekNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
breslauer napisał(a)
Tak, ale z tego co pamiętam, to nazwę taką nadano wyspie dopiero po II wojnie - nazwa historyczna nie miała żadnego związku ze słodem; zdaje się, że na wyspie chyba nawet w ogóle nie było słodowni ... (podobnie jak to było z ul. Kiełbaśniczą - ale to nie na temat).Comment
-
Dodatkowo na niektórych planach Wrocławia jedyny trakt na Wyspie Słodowej (zaczynający się przy Hotelu Tumskim i biegnący dalej wokół kamienicy nr 7) zwany jest ulicą Słodową.Comment
-
Notujemy więc: Wyspa Słodowa.
Następna ciekawostka toponomastyczna*?
*toponimia, toponomastyka nazewnictwo geogr.; dział językoznawstwa badający nazwy geogr. (Wg. Słownika wyrazów obcycj i zwrotów obcojęzycznych Władysława Kopalińskiego)Nie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
Pod nieobecność na forum, poszperałem nieco w planach miast i oto pierwsze efekty:
z wiadomych względów - TYCHY: Browarowa, Piwna, Piwowarów (z niepiwnych jest m.in. Turyńska )
Zabrze - brak jest jakiejkolwiek "piwnej" ulicy...
Sosnowiec - m.in. ulica Browar oraz Piwnika "Ponurego"
w okolicach Warszawy i w samej stolicy popularna jest ulica ZagłobyNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
Przy okazji spojrzałem na temat pod kątem Ulic forumowych:
Piaseczno - Cyrkonii
Warszawa - Don Kichota, Lennona, Marco Polo
natomiast w Bielsku-Białej jest ulica CeltyckaNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
-
Warszawa:
ART-emidy
ART-yleryjska
ART-ystów
ART-ystycznaNie było Ciebie tyle lat! Myślałem, że nie wrócisz już (Krystyna Prońko - koniec cytatu)Comment
Comment