W roku 2003 statystyczny Niemiec wypil- mimo rekordowego lata -"tylko" 117,5 litra piwa. Konsumpcja spada z roku na rok, a ludzie przezucaja sie na wode mineralna, ktorej poraz pierwszy wypito wiecej niz piwa. Czy na tym traca tylko duze browary a male, loklane zyskuja, statystyka na razie nie wykazala. Postaram sie o informacje.
Niemcy pija coraz mniej piwa
Collapse
X
-
No to jest to kolejna nieciekawa informacja dla Polski. W końcu duże browary w razie zmniejszenia spożycia u siebie dużo bardziej zainteresują się rozwijającym rynkiem u nas do tego jeszcze zagrożenie związane z wyższą akcyzą przez to mniejszą ilością pieniędzy naszych browarów do inwestycji.
Mam nadzieje,że te obawy są tylko moim urojeniem."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Te kretyńskie kaucje za puszki,też pewnie dołożyły się do ilości spożycia.Niemcy w Geancie kupują w Petach piwo z Jabłonowa
Teraz pojawiło się w zielonych Pecikach(widziałem w Kalafiorze) o pojemności 0,5 Muszę zerknąć czy będą kupować.
Najwięcej z alkoholi to kupują jednak wódki...
Prawie jak Piwo
SZCZECINComment
-
Pogoniarz napisał(a)
Te kretyńskie kaucje za puszki,też pewnie dołożyły się do ilości spożycia.Niemcy w Geancie kupują w Petach piwo z Jabłonowa
Teraz pojawiło się w zielonych Pecikach(widziałem w Kalafiorze) o pojemności 0,5 Muszę zerknąć czy będą kupować.
Najwięcej z alkoholi to kupują jednak wódki...Comment
-
breslauer napisał(a)
Hłe, hłe, hłe ... a jednak nasze browary mają szansę po wejściu do UE. Niech się tylko przestawią na produkcję PET-ów. Może znakiem firmowym przemysłu piwowarskiego w Polsce stanie się tanie piwo w PET-ach? To dopiero będzie symbol ...Comment
-
Dla zainteresowanych statystyka: pod adressem
znajduja sie dane dotyczace spozycia piwa w roku 2003 oraz poczatku roku 2004. Wynika z nich, ze Bawarczycy jeszcze walcza na wysokim poziomie.Comment
-
Odp: Niemcy pija coraz mniej piwa
piwowar2 napisał(a)
W roku 2003 statystyczny Niemiec wypil- mimo rekordowego lata -"tylko" 117,5 litra piwa. Konsumpcja spada z roku na rok, a ludzie przezucaja sie na wode mineralna, ktorej poraz pierwszy wypito wiecej niz piwa.Comment
Comment