substytut butli CO2

Collapse
X

• Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Oskarx
    Sierżant Pijalniowy Zaprawiacz
    • 2004.02
    • 248

substytut butli CO2

Admin: wydzielono z dyskusji: http://www.browar.biz/forum/showthre...threadid=38284

----------------------------------

Pod atrykułem na forum ktoś napisał, że na Słowacji piwo w beczkach
    jest popmowane powietrzem z kompresora a nie dwutlenkiem węgla z butli jak u nas.
    Słyszeliście coś o tym?
    Myślę, że każdy z Was powinien zadać sobie pytanie czy wziąłby do łapy te 2 bańki.
  • Andrewbrw
    Kapitan Lagerowej Marynarki
    • 2004.03
    • 932

Oskarx napisał(a)
    Pod atrykułem na forum ktoś napisał, że na Słowacji piwo w beczkach
    jest popmowane powietrzem z kompresora a nie dwutlenkiem węgla z butli jak u nas.
    Słyszeliście coś o tym?
    Myślę, że każdy z Was powinien zadać sobie pytanie czy wziąłby do łapy te 2 bańki.
    jak byłem w Czechach, to nawet widziałem jak barman pompował pompką ręczną do auta piwko z beczki

Comment

• Oskarx
      • 2004.02
      • 248

jaja sobie robisz?

Comment

• Andrewbrw
        • 2004.03
        • 932

Oskarx napisał(a)
        jaja sobie robisz?
        no niestety nie!!!powaga!!! To było takie jakby schronisko, nie pamiętam jakie piwo koleś pompował, ale piłem je(wraz z Naczelnikiem).....i nie było najlepsze

Comment

• witkowskiartur
          • 2003.03
          • 561

jaja sobie robisz
          Parę lat temu na imprezie u koleżanki, byłem głównym operatorem kega wypożyczonego przez nią z zaprzyjaźnionego baru, wraz z ręczna pompką. Smaku piwa nie pamiętam, ale do beczki tłoczone było tylko powietrze.
          KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

Comment

• ART
            mAD'MINd
            🥛🥛🥛🥛🥛
            • 2001.02
            • 23981

trzymajcie się proszę tematu. sprawa korzystania z substytutów dedykowanych butli CO2 do wyszynku piwa była omawiana w innym miejscu.
            - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
            - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
            - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• Oskarx
              • 2004.02
              • 248

witkowskiartur napisał(a)
              Parę lat temu na imprezie u koleżanki, byłem głównym operatorem kega wypożyczonego przez nią z zaprzyjaźnionego baru, wraz z ręczna pompką. Smaku piwa nie pamiętam, ale do beczki tłoczone było tylko powietrze.
              A ile ten Keg miał 30L.?
              To niezłą pare musiałeś mieć.
              Ale chodzi o to czy piwo popmowane powietrzem lepiej wpływa na smak - często zdarza się w polskich knajpach, że piwo jest przegazowane gryzie w gardło nie mówiąć o bekaniu.

Tematu butli nie znalazłem , zawsze można przenieść dyskusję.

Comment

• ART
                mAD'MINd
                🥛🥛🥛🥛🥛
                • 2001.02
                • 23981

Oskarx napisał(a)
                Tematu butli nie znalazłem , zawsze można przenieść dyskusję. [/B]
                widocznie niezbyt dokładnie szukałeś
                "można przenieść" = Art może przenieść, co zajmuje nieco czasu, którego ma mało ostatnio, więc Art będzie wdzięczny za odrobinę dyscypliny.

Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

Comment

• ART
                  mAD'MINd
                  🥛🥛🥛🥛🥛
                  • 2001.02
                  • 23981

Oskarx napisał(a)
                  Ale chodzi o to czy piwo popmowane powietrzem lepiej wpływa na smak - często zdarza się w polskich knajpach, że piwo jest przegazowane gryzie w gardło nie mówiąć o bekaniu.
                  ok, poprawiam się - odnośnie wprowadzania do beczki powietrza za pomocą kompresora zamiast CO2 z butli osobnego tematu nie było (pewnie dlatego że powietrze źle wpływa na kondycję piwa), był natomiast temat o alternatywach dla owych butli.

Comment

• Oskarx
                    • 2004.02
                    • 248

ART napisał(a)
                    widocznie niezbyt dokładnie szukałeś
                    "można przenieść" = Art może przenieść, co zajmuje nieco czasu, którego ma mało ostatnio, więc Art będzie wdzięczny za odrobinę dyscypliny.
                    Ok. dzięki

Comment

• witkowskiartur
                      • 2003.03
                      • 561

A ile ten Keg miał 30L.?
                      To niezłą pare musiałeś mieć.
                      Jakiś taki nieduży był, powietrze było "dobijane" na bieżąco w razie potrzeby i nie tylko ja pompowałem. Za to tylko ja nalewałem.
                      Się było młodym, się miało pare
                      KONIEC BROWARÓW WARSZAWSKICH.PONAD 150 LAT TRADYCJI DIABLI WZIĘLI

Comment

• Oskarx
                        • 2004.02
                        • 248

ART napisał(a)
                        ok, poprawiam się - odnośnie wprowadzania do beczki powietrza za pomocą kompresora zamiast CO2 z butli osobnego tematu nie było (pewnie dlatego że powietrze źle wpływa na kondycję piwa), był natomiast temat o alternatywach dla owych butli.
                        No tak ale jeśli powietrze źle wpływa to dlaczego Słowacy go podobno używają. Chyba głupi nie są.

Comment

• grzeber
                          Major Piwnych Rewolucji
                          🥛🥛🥛
                          • 2002.05
                          • 2891

Słyszałem, że w Wielkiej Brytani w pubach nie używa się CO2 tylko "pompuje" się powietrzem.
                          To dlatego tam przy nalewaniu piwa barman nie przekręca małej wajchy tylko pochyla całą kolumnę (jest skonstruowana jako tłok do powietrza?).
                          pozdrawiam
                          www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej

Comment

• Krzysiu
                            D(r)u(c)h nieuchwytny
                            • 2001.02
                            • 14936

To jest bardzo skomplikowane urządzenie, tzw. maszyna piwna. Zasysa piwo z beczki i pompuje je do naczynia. W sumie pompka, ale bardzo dziwaczna.

Nadmuchanie powietrzem kega 30 l czy nawet 50 l. to małe piwo. Robiłem to dziesiątki razy. Ważne, żeby uszczelki były dobre.

Comment

• e-prezes
                              Generał Wszelkich Fermentacji
                              🥛🥛🥛🥛🥛
                              • 2002.05
                              • 19275

Tylko takie piwo trzeba szybko zużyć, jak mniemam. W jednym z lokali w Krakowie Smoczą Głowę tak podawali i po tygodniu nie była już ciekawa do picia. Zatem 2-3 dni to góra?!

Comment

Przetwarzanie...
                              X