Ufff, czego to Czesi nie wymyślą, w pozytywnym znaczeniu. Właśnie znalazłem stronę internetową www.tourregent.d2.cz, na której jest mowa o organizacji "wyścigu" a właściwe zorganizowanych wyjazdów rowerowych (od 1996), z regulaminem,peletonem, itp. Podczas jazdy peleton odwiedza gospody (conajmniej jedna na godzinę) i pije piwo, oczywiście można "uciekać", ale uciekinier, lider wyścigu po zauważeniu hosapody z małym browarem zobowiązany jest do zatrzymania się, wuypicia piwa i poinformowania peletonu o hospodzie.
Uczestnikom zalicza się piwokilometry. Istnieje specjalny KODEKS MORALNY:
1. zgodnie z nim zakazane jest picie piwa z browarów
a) które produkują markę poza miejscem jej oryginalnego miejsca wytwarzania
b) zamykają browary
c) stosują nieuczciwą konkurencję (umowy na wyłączność)
Picie piwa z tych browarów uważane jest za NIEMORALNE. Za najbardziej wrogą konsumentom piwa uznano skupinę czyli koncern Plzensky Prazdroj (Radegast, Gambrinus, Pilsner, Velopopovicky Kozel), który niszczy czeskie piwowarstwo. Picie piw z tych browarów kończy się wykluczeniem uczestnika.
Cały wyścig ma na celu wspomaganie gospód toczących piwa z małych i średnich browarów.
Zwycięża uczestnik który wykręci najwięcej piwokilometrów. Następna kategoria - to najwięcej piwokilometrów w 24 godziny.
Sponsorem tegorocznego Touru jest Bohemia Regent.
Mam nadzieję, że UCI przyzna temu wyścigowi kategorię ULTRA PRO TOUR
Uczestnikom zalicza się piwokilometry. Istnieje specjalny KODEKS MORALNY:
1. zgodnie z nim zakazane jest picie piwa z browarów
a) które produkują markę poza miejscem jej oryginalnego miejsca wytwarzania
b) zamykają browary
c) stosują nieuczciwą konkurencję (umowy na wyłączność)
Picie piwa z tych browarów uważane jest za NIEMORALNE. Za najbardziej wrogą konsumentom piwa uznano skupinę czyli koncern Plzensky Prazdroj (Radegast, Gambrinus, Pilsner, Velopopovicky Kozel), który niszczy czeskie piwowarstwo. Picie piw z tych browarów kończy się wykluczeniem uczestnika.
Cały wyścig ma na celu wspomaganie gospód toczących piwa z małych i średnich browarów.
Zwycięża uczestnik który wykręci najwięcej piwokilometrów. Następna kategoria - to najwięcej piwokilometrów w 24 godziny.
Sponsorem tegorocznego Touru jest Bohemia Regent.
Mam nadzieję, że UCI przyzna temu wyścigowi kategorię ULTRA PRO TOUR
Comment