Krzysztof napisał(a)
No widzisz stosują szyszki chmielowe jak je dostaną(...)
No widzisz stosują szyszki chmielowe jak je dostaną(...)
![Uśmiech](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/smile.gif)
Rewelacyjną (i niestety nierealną) rzeczą by było, gdyby każde piwo można było kupić w trzech odmianach: pasteryzowanej , niepasteryzowanej i filtrowanej, niepasteryzowanej i niefiltrowanej. Ja wybierałabym zawsze tą ostatnią...I tu, niestety, Krzysztofie, masz rację. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane mogę wypić u siebie w domu oraz w niewielu, niestety, browaro-restauracjach. Lepiej już ma się sprawa z piwem niepasteryzowanym i filtrowanym, choć i takie jest u nas w kraju nie lada rzadkością. Nie zgodzę się natomiast z Tobą w kwestii smaku: każde zubożenie piwa (czy to przez filtrację, czy to przez pasteryzację) odbija się bardzo negatywnie na smaku, a często również na zapachu.
Tak wiem, zyskujemy klarowność i wydłużamy tym termin przydatności do spożycia. Tylko czy warto za to płacić smakiem???
![Roll Eyes (Sarcastic)](https://www.browar.biz/core/images/smilies/br/rolleyes.gif)
Comment