Krzysztof napisał(a)
No widzisz stosują szyszki chmielowe jak je dostaną(...)
No widzisz stosują szyszki chmielowe jak je dostaną(...)

Rewelacyjną (i niestety nierealną) rzeczą by było, gdyby każde piwo można było kupić w trzech odmianach: pasteryzowanej , niepasteryzowanej i filtrowanej, niepasteryzowanej i niefiltrowanej. Ja wybierałabym zawsze tą ostatnią...I tu, niestety, Krzysztofie, masz rację. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane mogę wypić u siebie w domu oraz w niewielu, niestety, browaro-restauracjach. Lepiej już ma się sprawa z piwem niepasteryzowanym i filtrowanym, choć i takie jest u nas w kraju nie lada rzadkością. Nie zgodzę się natomiast z Tobą w kwestii smaku: każde zubożenie piwa (czy to przez filtrację, czy to przez pasteryzację) odbija się bardzo negatywnie na smaku, a często również na zapachu.
Tak wiem, zyskujemy klarowność i wydłużamy tym termin przydatności do spożycia. Tylko czy warto za to płacić smakiem???

Comment