A może Lwówek utrwala piwo przez filtracje wyjaławiającą?
Pasteryzować, czy nie pasteryzować?
Collapse
X
-
Trzymajmy się właściwej nomenklatury. Pasteryzacja polega na wyjałowieniu piwa poprzez ogrzanie go do temp. ok. 58 C. Mikroflitracja na zimno (po amerykańsku - cold filtration) to nie pasteryzacja.
Mikrofiltracja nie zabija inwertazy, a obecność tego enzymu odróżnia piwa niepasteryzowane od pasteryzowanychComment
-
żąleną napisał(a)
A czy mikrofiltracja ma jakiś znaczący wpływ na smak piwa? Tzn. porównywalny do pasteryzacji?"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael JacksonComment
-
Krzysiu napisał(a)
Trzymajmy się właściwej nomenklatury. Pasteryzacja polega na wyjałowieniu piwa poprzez ogrzanie go do temp. ok. 58 C. Mikroflitracja na zimno (po amerykańsku - cold filtration) to nie pasteryzacja.
Mikrofiltracja nie zabija inwertazy, a obecność tego enzymu odróżnia piwa niepasteryzowane od pasteryzowanych
Czemu około 58 C?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Temperatura
Ponawiam pytanie dlaczego taka temperatura a nie inna? A może to powinno być 60 C?Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Odp: Odp: Lwówek Medal
Marusia napisał(a)
No nie jest to zbyt merytoryczna wstawka - ja Lwówek też piję i lubię, ale pewne fakty pozostaja faktami...
Fakty są takie:
1) Piwo z Lwówka było dobre i zasłużenie wygrało w swojej kategorii. Piłem je po degustacji i tak uważam wspólnie z ludźmi z komisji nadzorującej
2) Nie sądzę żeby Browar się podłożył i przysłał piwo odmienne niz to jest (lub było) napisane na etykiecie
3) Nie słyszałem żeby ktokolwiek stwierdził że było inaczej niż opisałem w punkcie 3.
4)To że stwierdzono "kombinację" z piwem z Lwówka to fakt, ale nie był on stwierdzony odnośnie piwa przysłanego na degustację.
I to by było na tyle.
Cieszmy się że mamy jeden jeszcze browar, w którym robi się piwo nad którym ktoś chce popracować.Last edited by Krzysztof; 2004-06-08, 13:43.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
pociągnę jeszcze kwestię - Lwówka - Krzysztofie piszesz:
To że stwierdzono "kombinację" z piwem z Lwówka to fakt, ale nie był on stwierdzony odnośnie piwa przysłanego na degustację
czy to zatem oznacza że zbadano piwo z Lwówka prezentowane jako "Niepasteryzowane" na nie/występowanie w nim inwertazy?- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).Comment
-
ART napisał(a)
pociągnę jeszcze kwestię - Lwówka - Krzysztofie piszesz:
To że stwierdzono "kombinację" z piwem z Lwówka to fakt, ale nie był on stwierdzony odnośnie piwa przysłanego na degustację
czy to zatem oznacza że zbadano piwo z Lwówka prezentowane jako "Niepasteryzowane" na nie/występowanie w nim inwertazy?
Mam wrażenie, że zajmujemy się czy piwo było pasteryzowane czy nie a dowcip polegał na czym innym. Ruszcie głowami i się domyślcie....Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Dowcip polegał na tym, że zadałem pytanie, skąd wiadomo, że Lwówek pasteryzowany różnił się od niepasteryzowanego? Czy były robione jakieś badania, czy przyjęto to na wiarę?
I dalej, skoro w ocenie Książęcego Pasteryzowanego degustatorzy "zaszaleli", to na ile tak naprawdę różniły się te piwa?Comment
-
Krzysiu napisał(a)
Dowcip polegał na tym, że zadałem pytanie, skąd wiadomo, że Lwówek pasteryzowany różnił się od niepasteryzowanego? Czy były robione jakieś badania, czy przyjęto to na wiarę?
I dalej, skoro w ocenie Książęcego Pasteryzowanego degustatorzy "zaszaleli", to na ile tak naprawdę różniły się te piwa?
W ciągu kilku dni postaram się opisać jak się punktowało - ze szczegółami. Może jutro podam numer normy żeby ci którym spieszno mogli zaspokoić ciekawość.
Tak w kilku słowach. Ocenia się parametryn (goryczka, smak, zapach, smakowitość, naszycienie) w skali od 1 do 6. Dla każdego parametru przewidziny jest wspólczynnik ważkości przez który mnoży się ocenę. Dla nasycenia wspólczynnik wynosi 2 dla innego nawet 12). Punkty się sumuje i dzieli się przez 30 i nastepnie wyciąga średnią ze wszystkich ocen degustatorów. Dla mnie dziwne jest żeby wszyscy lub kilku degustatorów dało max dla wszystkich parametrów....
Szczególy bedą później.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.plComment
-
Wcale nie musiało tak być, że kilku dało notę najwyższą, równie dobrze oceny wszystkich degustatorów mogły wahać się między 5,5 a 5,6. Tego nie wiemy i na postawie średniej niewiele można wnioskować.
Albo piwo było rzeczywiście wyśmienite i w pełni zasłużyło na takie oceny, albo rzeczywiście degustatorzy "zaszaleli" (choć w końcu to poważni ludzie, powinni kierować się obiektywizmem i chłodną oceną, a nie emocjami czy wręcz szaleństwem) i zawyżyli oceny. Tyle, że mogli "zaszaleć" i w innym przypadku (nie tak jaskrawo widocznym), np. obniżając noty któregoś z piw. A to by znaczyło, że ten Festiwal o kant można potłuc...Last edited by Wujcio_Shaggy; 2004-06-09, 09:09.Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawetComment
Comment