Pasteryzować, czy nie pasteryzować?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Marusia
    Marszałek Browarów Rzemieślniczych
    🍼🍼
    • 2001.02
    • 20221

    Krzysztof napisał(a)


    Mam wrażenie, że zajmujemy się czy piwo było pasteryzowane czy nie a dowcip polegał na czym innym. Ruszcie głowami i się domyślcie....
    Dowcip polega na tym, że jeśli istnieje uzasadnione podejrzenie oszustwa to piwo nie powinno startować w konkursie.

    Przypominamtemat
    www.warsztatpiwowarski.pl
    www.festiwaldobregopiwa.pl

    www.wrowar.com.pl



    Comment

    • pawcio1
      Porucznik Browarny Tester
      • 2003.03
      • 363

      Odp: Odp: Pasteryzować ,czy niepasteryzować?

      Krzysztof napisał(a)
      Przy prawidłowgo przeprowadzonej pasteryzacji i rozlewie uzyskamy lepsze piwo niż inne piwo niepasteryzowane poddane obróce byle jak.

      Jak się robi byle jak ,to co tu mówić o jakości??
      Ja kiedyś przeczytałem takie zdanie
      Jeśli jakieś piwo jest świetne po pasteryzacji , to bez niej byłoby genialne
      Mi się to podoba , krótko i na temat.

      Comment

      • dziku
        Major Piwnych Rewolucji
        • 2002.12
        • 1992

        Czemu jakoś się nie dziwię
        W naszym Pięknym Kraju po "cudach w urzędach, w policji, nad urnami itd" przyszła pora na "cud nad kuflem".
        Oczywiście o ile nie był to "cud w kuflu" - bo w takiej sytuacji uczciwie obroni się sam...
        Dziku


        Comment

        • Krzysztof
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.04
          • 1689

          Wujcio_Shaggy napisał(a)
          Wcale nie musiało tak być, że kilku dało notę najwyższą, równie dobrze oceny wszystkich degustatorów mogły wahać się między 5,5 a 5,6. Tego nie wiemy i na postawie średniej niewiele można wnioskować.
          Albo piwo było rzeczywiście wyśmienite i w pełni zasłużyło na takie oceny, albo rzeczywiście degustatorzy "zaszaleli" (choć w końcu to poważni ludzie, powinni kierować się obiektywizmem i chłodną oceną, a nie emocjami czy wręcz szaleństwem) i zawyżyli oceny. Tyle, że mogli "zaszaleć" i w innym przypadku (nie tak jaskrawo widocznym), np. obniżając noty któregoś z piw. A to by znaczyło, że ten Festiwal o kant można potłuc...
          Piwo było dobre ale nie na taką ocenę. Piłem je po degustacji. Moim zdaniem nie ma piwa, które zasługuje na "6". Piwo dobre otrzymuje ocenę sumaryczną około 4,6 - 4,8. Piwo mające średnią około 5 i powyzej jest naprawdę super. Przeglądając wyniki degustacji widać że piwa medalowe w pierwszej grupie miały średnią od 4,36 do 4,96 w trzeciej grupie 4,62 - 4,85. Natomiast w grupie drugiej 4,46-5,54, czyli wysoko. Gdyby odrzucic pierwszą lokatę to licząc od lokaty czwartej do drugiej byłoby: 4,25-4,90. I z takim wynikiem mógłbym się zgodzić.

          Jeżeli ktoś jest ciekawy jak sie degustuje to odsyłam do normy: PN-A-79093-1, tytuł: Piwo - Metody badań.
          Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
          www.twojmalybrowar.pl

          Comment

          • Archer
            D(r)u(c)h nieuchwytny
            • 2003.09
            • 217

            Mam dziecinne pytanie, skoro czytam w różnych miejscach na forum o tym, że nasze domowe piwka muszą dojrzewać w butelkach przez 2-3 miesiące, a potem jeszcze przez kolejnych kilka miesięcy mogą stać i nadal nadają się do wypicia (podobno niektóre z nich nie tracą nic na jakości nawet po 2 latach), to po co pasteryzować piwo...?

            Comment

            • Małażonka
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2003.03
              • 4602

              Piwa domowe są niefilrowane i niepasteryzowane. Brak filtracji pozwala właśnie na długie dojrzewanie piwa (podobnie jest z niektórymi piwami przemysłowymi - myślę tu przede wszystkim o piwach belgijskich, gdzie okres przydatności do spożycia może wynosić i 5-6 lat). W naszych browarach jednak piwa są filtrowane, a jako takie nie mogą zbyt długo oczekiwać na wypicie. Stąd takie browary dodatkowo je jeszcze pasteryzują.

              Comment

              • Archer
                D(r)u(c)h nieuchwytny
                • 2003.09
                • 217

                Dzięki !!

                Comment

                Przetwarzanie...
                X