Pszeniczne z Browaru KIPER?

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Wujcio_Shaggy
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2004.01
    • 4628

    #31
    Podstawą powodzenia będzie dobry pomysł na kampanię reklamową (no i trochę kasy, oczywiście). Tu już nie można opierać się na hasłach typu "tradycyjny smak polskiego pilsnera"; trzeba zaakcentować odmienność tego piwa i dobrze ją wykorzystać. Może powołać się na Niemców, którzy pszeniczne produkują i spożywają w dużych ilościach (obraz Bawarczyka z brzuchem opiętym szelkami to swego rodzaju "ikona" piwosza), może na Czechów?
    Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

    Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

    @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

    Comment

    • bury_wilk
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2004.01
      • 2655

      #32
      Rzeczywiście, myślę, że przy naprawdę dobrej kampani reklamowej, za którą weźmie się ktoś z głową na karku, dobrymi pomysłami i dobrym rozeznaniem w świecie piwa, w rynku jako takim i w psychologii, oraz przy użyciu dużych pieniędzy, można w Polsce zrobić i sprzedać pszeniczniaka i jeszcze nieźle na tym zaronić. Tyle, ze to na prawdę nie jest proste i na pewno nie da się osiągnąć tego celu na małym budżecie. U nas się pszeniczniaków nie pije: bo ich nie ma, bo są droższe, bo są nieznane, bo wielu pije piwo wszystko jedno jakie.
      Nie wiem jak z ceną samego piwa (pewnie musi być wyższa), ale pozostałe elementy dałoby się zmienić, przynajmniej w jakimś stopniu. Co tu spekulować, zobaczymy, co zrobi, a czego nie zrobi Kiper.
      Osobiście większe szanse daje Amberowi, albo Belgii, bo te browary dały się już poznać z tego, że nie boją się eksperymentować.

      Lubię kiedy się zieleni
      Lubię jak się piwo pieni...

      ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

      Comment

      • Krzysiu
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2001.02
        • 14936

        #33
        Makaron napisał(a)
        Chciałbym pierwsze Polskie piwo pszeniczne produkowane na skale pszemysłową. Będę oczywiście wielkim zwolennikiem tego piwa,jak pokaże się na rynku!
        A jak będzie niedobre jak nie przymierzjąc Kiepski Full?

        A poważnie: na pewno nie będzie to "pierwsze polskie piwo produkowane na skalę przemysłową". Na skalę przemysłową od 10 lat piwo białe warzy Spiż.

        Wujcio_Shaggy napisał(a)
        Podstawą powodzenia będzie dobry pomysł na kampanię reklamową (no i trochę kasy, oczywiście)... Może powołać się na Niemców, którzy pszeniczne produkują i spożywają w dużych ilościach ... może na Czechów?
        Te "trochę kasy" to około 10 mln złotych - tyle podobno kosztują duże kampanie reklamowe. A jeżeli już się na coś powoływać, to na zarządzenie wojewody krakowskiego Mikołaja Firleja z 1585 r., zabraniający w Polsce warzyć piw z innych surowców niż pszenica.

        A największe szanse na powodzenie ma piwo o dowolnym smaku (ostatnio najmodniejszy: lipa z miodem), byle miało odpowiedniego kopa i niską cenę.

        Comment

        • zythum
          Pułkownik Chmielowy Ekspert
          • 2001.08
          • 8305

          #34
          Jedyne czego się boję, to właśnie tego o czym wspomniał Krzysiu, kiepskiej jakości piw z Kipera. Jeżeli problem tkwi w wodzie to nic na to nie poradzą.
          10 mln to bardzo zaniżone szacunki na wypromowanie tak zupełnie nowej marki.
          Ja jednak wierzę, że jednak w polskich browarach można warzyć i portery i pszeniczne i przecież udane stouty (GAB, SOMA). Nigdy nie będzie to wielki segment, ale może być dochodowy.
          To inaczej miało być, przyjaciele,
          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

          Rządzący światem samowładnie
          Królowie banków, fabryk, hut
          Tym mocni są, że każdy kradnie
          Bogactwa, które stwarza lud.

          Comment

          • zythum
            Pułkownik Chmielowy Ekspert
            • 2001.08
            • 8305

            #35
            bury_wilk napisał(a)
            Rzeczywiście, myślę, że przy naprawdę dobrej kampani reklamowej, za którą weźmie się ktoś z głową na karku, dobrymi pomysłami i dobrym rozeznaniem w świecie piwa, w rynku jako takim i w psychologii, .

            Ja się podejmuję zostać kierownikiem projektu
            To inaczej miało być, przyjaciele,
            To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
            Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
            Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
            Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

            Rządzący światem samowładnie
            Królowie banków, fabryk, hut
            Tym mocni są, że każdy kradnie
            Bogactwa, które stwarza lud.

            Comment

            • bury_wilk
              Major Piwnych Rewolucji
              • 2004.01
              • 2655

              #36
              zythum napisał(a)
              Ja się podejmuję zostać kierownikiem projektu
              To się zgłoś do Kipera

              Lubię kiedy się zieleni
              Lubię jak się piwo pieni...

              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

              Comment

              • pjenknik
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2001.08
                • 3388

                #37
                zythum napisał(a)
                Jedyne czego się boję, to właśnie tego o czym wspomniał Krzysiu, kiepskiej jakości piw z Kipera. Jeżeli problem tkwi w wodzie to nic na to nie poradzą.
                10 mln to bardzo zaniżone szacunki na wypromowanie tak zupełnie nowej marki.
                Ja jednak wierzę, że jednak w polskich browarach można warzyć i portery i pszeniczne i przecież udane stouty (GAB, SOMA). Nigdy nie będzie to wielki segment, ale może być dochodowy.
                Szczególnie podane przez Ciebie przykłady GABa i Somy pokazują jak dochodowy jest ten segment
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Comment

                • Wujcio_Shaggy
                  Major Piwnych Rewolucji
                  • 2004.01
                  • 4628

                  #38
                  Krzysiu napisał(a)
                  [...] A jeżeli już się na coś powoływać, to na zarządzenie wojewody krakowskiego Mikołaja Firleja z 1585 r., zabraniający w Polsce warzyć piw z innych surowców niż pszenica. [...]
                  Tak się obawiam, że masowego konsumenta guzik będzie obchodziło, co zarządził ktośtam czterystaileś lat temu - w końcu piwo robi się przecież z chmielu , a tu nagle: pszenica... Bardziej przemawiają symbole, niż historyczne konkrety - te można podać na kontrze, może ktoś przeczyta. Ale najpierw musi kupić. Ograniczenie "targetu" tylko do piwoszy-smakoszy sukcesu raczej nie przyniesie. Trzeba jakoś "wykreować" potrzebę piwa pszenicznego, albo może tylko ją obudzić, może drzemie gdzieś głęboko?
                  Inna trudność polega na tym, że browar Kiper nie jest browarem dużym i znanym; musi dodatkowo przełamać barierę nieufności przeciętnego konsumenta wobec browarów mniejszych i mniej popularnych. No i - oczywiście - piwo musi być dobre...
                  Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                  Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                  @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                  Comment

                  • Borysko
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2004.02
                    • 1144

                    #39
                    Krzysiu napisał(a)
                    A jeżeli już się na coś powoływać, to na zarządzenie wojewody krakowskiego Mikołaja Firleja z 1585 r., zabraniający w Polsce warzyć piw z innych surowców niż pszenica.
                    Jak dla mnie bombowy motyw na reklamę. Trzeba to podesłać do Kipera. W Polsce 1/3 reklam piwa odwołuję się do wiekowych tradycji. Przeciętny konsument piwa (podobno nie ma przeciętnych konsumentów, ale niech tak zostanie) najwyraźniej lubi odwołania do historii i tradycji. Większość ludzi pewnie sądzi, że już 375 lat temu mieszkańcy Królestwa Polskiego masowo kupowali w supermarketach złociste i klarowne piwo Tyskie
                    Taki spot w TV, mówiący że kiedyś pszenica była podstawowym surowcem piwowarskim może wzbudzić zainteresowanie nowym produktem. Każdy chętnie spróbuje. A potem piwo samo musi się obronić (smakiem).

                    Comment

                    • zythum
                      Pułkownik Chmielowy Ekspert
                      • 2001.08
                      • 8305

                      #40
                      pjenknik napisał(a)
                      Szczególnie podane przez Ciebie przykłady GABa i Somy pokazują jak dochodowy jest ten segment
                      SOMA - upadła z powodów różnych, a piwo było najmniejszą przyczyną i dobrze o tym wiesz
                      GAB - nigdy naprawdę nie podjął poważnie sprzedaży tego piwa, gdy stało się znane, zaprzestali produkcji.
                      Last edited by zythum; 2004-06-16, 11:07.
                      To inaczej miało być, przyjaciele,
                      To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                      Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                      Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                      Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                      Rządzący światem samowładnie
                      Królowie banków, fabryk, hut
                      Tym mocni są, że każdy kradnie
                      Bogactwa, które stwarza lud.

                      Comment

                      • Marusia
                        Marszałek Browarów Rzemieślniczych
                        🍼🍼
                        • 2001.02
                        • 20221

                        #41
                        zythum napisał(a)

                        GAB - nigdy naprawdę nie podjął poważnie sprzedaży tego piwa, gdy stało się znane, zaprzestali produkcji.
                        Jak sam widzisz, browar musi mieć odpowiedni potencjał finansowy, żeby przetrzymać dość długi okres popularyzacji gatunku - GAB nie wyrobił.

                        Po za tym - Bractwo Piwne po to robi zapewne ankietę, żeby przekonać sam Browar Kiper, że jest wielu chętnych do spożycia pszeniczki, zatem w połączeniu z wypowiedziami w tym temacie sytuacja nie zarysuje mu się zbyt różowo...
                        www.warsztatpiwowarski.pl
                        www.festiwaldobregopiwa.pl

                        www.wrowar.com.pl



                        Comment

                        • zythum
                          Pułkownik Chmielowy Ekspert
                          • 2001.08
                          • 8305

                          #42
                          Właśnie, ze względu na finanse uważam, że Kiperowi może się udać, bo jest chyba browarem stabilnym finansowo. Czy stać go na kampanię medialną to inna sprawa.
                          Chętnych, mam madzieję, nie będzie tak mało. Mnie przeraża ten całkowity brak wiary forumowiczów. Sam widzę problemy, ale jestem przekonany, że warzenie piwa pszenicznego nie przyniesie browarowi strat.
                          To inaczej miało być, przyjaciele,
                          To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
                          Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
                          Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
                          Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!

                          Rządzący światem samowładnie
                          Królowie banków, fabryk, hut
                          Tym mocni są, że każdy kradnie
                          Bogactwa, które stwarza lud.

                          Comment

                          • Borysko
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2004.02
                            • 1144

                            #43
                            zythum napisał(a)
                            Chętnych, mam madzieję, nie będzie tak mało. Mnie przeraża ten całkowity brak wiary forumowiczów. Sam widzę problemy, ale jestem przekonany, że warzenie piwa pszenicznego nie przyniesie browarowi strat.
                            Zgadzam się z tym. Weźmy pod uwagę różne wynalazki typu Gingers. Jeszcze kilka lat temu nie były u nas dostępne, a teraz mają wyraźny udział w rynku piwa(?). Nie wszystkim odpowiada smak piwa i jego goryczka (dlatego browary chmielą coraz słabiej) więc tutaj widzę szansę dla pszeniczki, która jest orzeźwiająca w smaku, słabiutko chmielona, ma ciekawy aromat (goździki, banany) i może się ludziom kojarzyć z domowej roboty podpiwkiem, mętnym i dobrze gaszącym pragnienie, który babcia kiedyś robiła... taka nostalgia też działa zachęcająco do zakupu.

                            Comment

                            • bury_wilk
                              Major Piwnych Rewolucji
                              • 2004.01
                              • 2655

                              #44
                              Obyś miał rację...

                              Lubię kiedy się zieleni
                              Lubię jak się piwo pieni...

                              ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

                              Comment

                              • magmar
                                D(r)u(c)h nieuchwytny
                                • 2003.11
                                • 4

                                #45
                                ale nad czym ta dyskusja? Tak naprawdę to jest was garstka. Spójrzcie dodatkowo na miejsca z których pochodzicie ... Czy naprawdę wierzycie, że dla takiej grupy amatorów, tak rozrzuconych po całym kraju ktoś zaangażuje swoje środki w produkcję piwa pszenicznego, tym bardziej, że duże jest prawdopodobieństwo, iż to z piotrkowa nie będzie najlepszym pszeniczniakiem pod słońcem i raczej dla producenta to żaden kokosowy interes.A poza tym, to z punktu widzenia amatorów pszennego piwa, to jak coś konsumować to musi to być to "coś" a nie jakiś tam substytut, w którym tylko z etykiety dowiemy się, że ma byś pszeniczniakiem.

                                Comment

                                Przetwarzanie...
                                X