grzeber napisał(a)
Dzisiaj rano słyszałem w radio, że rozpoczyna się proces spadkobierców Haberbuscha i Schilego o prawa własności do browaru.
Czy ktoś wie coś więcej
Dzisiaj rano słyszałem w radio, że rozpoczyna się proces spadkobierców Haberbuscha i Schilego o prawa własności do browaru.
Czy ktoś wie coś więcej
Myslę że klamka zdecydowanie zapadla w latach 90-tych kiedy to działy się różne kwestie własnościowe w zakładzie (prywatyzacja itp)bądź w momencie kiedy browar przeszedł w łapska austriackiego zaborcy.
Podobna sytuacja dzieje (lub działa się) w warownii mafii heńkowej czyli w browarze żywieckim gdzie rownież upominali się o zwrot swojej firmy spadkobiercy Habsburgów i jaki jest tego efekt to wszyscy widzimy
Zresztą gdyby nawet doszło do całkowitego zwrotu działki (prawdopobieństwo bliskie zeru)to wątpię ażeby prawowici włąściciele kontynuowali tu produkcję piwa (normy ekologiczne i wielkie nakłady "inwestycyjno-rozruchowe")
Ale z drugiej strony nie uważam się absolutnie za niekwestionowanego znawcę historii (zwłaszcza tej ostatniej)browaru warszawskiego i może po prostu o czymś ne wiem ,więc jeśli któś ma lepsze info to zapraszam do dyskusji. (bo co zresztą nam pozostało ?... )
Wasze zdrowko !*
*)właśnie wznoszone jedną z ostatnich partii Królewskiego z datą 18.12.04
Comment