Wczoraj załoga browaru została poinformowana o zakończeniu dzialalności Browaru Warszawskiego. Warzelnia już nie gotuje, piwo pozostające na etapie leżakowania w tankofermentorach będzie rozlewane do końca miesiąca. Marka "Królewskie" zostanie przeniesiona do Warki, skąd trafi na warszawski rynek. Zobowiązania sponsorskie wobec Legii zostaną utrzymane. Pracownicy browaru tracą pracę. Linie technologiczne jadą do Bydgoszczy, browar Kujawiak zostaje wchłonięty do Grupy Żywiec. Taki koniec zgotowali browarowi z ponad 150-letnią tradycją zachodni inwestorzy. Nie pomogła dobra jakość piwa i złoty medal dla "Królewskiego" na FPP w Łodzi. Jesteśmy nieekonomiczni, bo jako zakład nie potrafiliśmy w ciągu 3 lat udźwignąć ciężaru utrzymania zarządu grupy BrauUnion i jego trafnych decyzji gospodarczych w tym okresie.
Koniec... Browaru Warszawskiego
Collapse
X
-
Ch.W.D.H.
na razie nie jestem w stanie wiecej napisacLepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
No i koszmar się ziścił
Dzisiaj nawet w słyszałem o tym rano w radio. Najbardziej dobiły mnie stwierdzenia, że browar zamykają bo jest uciążliwy dla mieszkańców Warszawy ( Małażonka na pewno to potwierdzi ) oraz to że miłośnicy Królewskiego nie maja sie o co martwić bo piwo będzie produkowane w Warcepozdrawiam
www.BrowaryMazowsza.pl - kompendium wiedzy o piwowarstwie ziemi mazowieckiej
Comment
-
-
Mozemy byc dumni. Dzieki heinekenowi-jego-mac bedziemy miec jedyna w Unii Europejskiej stolice bez browaru, bo wg swiatowych trendow juz nie wypada utrzymywac przestarzalego browaru w centrum miasta, za to trzeba przeniesc produkcje do supernowoczesnego molocha na prowincje zeby mieszkancy stolicy nie odczuwali tych uciazliwosci.Last edited by lzkamil; 2004-06-16, 17:18.Lepszy jabol pod okapem
niż GŻ, CP i KP !
Kompania Piwowarska obcięła Żubrowi rogi i jaja.
Wspieraj swój Browar - zostań Premium-Użytkownikiem!
Moja pierwsza literka to małe L a nie duże I :)
Comment
-
-
lzkamil napisał(a)
Mozemy byc dumni. Dzieki heinekenowi-jego-mac bedziemy miec jedyna w Unii Europejskiej stolice bez browaru, bo wg swiatowych trendow juz nie wypada utrzymywac przestarzalego browaru w centrum miasta, za to trzeba przeniesc produkcje do supernowoczesnego molocha na prowincje zeby mieszkancy stolicy nie odczuwali tych uciazliwosci.
Comment
-
-
Całkiem niedawno Trójmiasto smuciło się "wchłonięciem" Browaru Heweliusz przez EB oraz browaru w Braniewie. Jeszcze kilka lat to bedziemy mieli 10 browarów w całym kraju a piwa będą smakowały identycznie i jedyny sposób na ucieczke przed piciem koncernowych piwopodobych wynalazków będzie warzenie samemu!!"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Przepraszam za wtręt polityczny - wielu ma swój ulubiony korporacyjny amerykański neoliberalizm w pełnej krasie. Efekt tego systemu zawsze będzie właśnie taki - zamknięcia, likwidacje i monopol. Prymat zysku nad historią, tradycją, ludźmi zatrudnionymi w tym browarze.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
Comment