W przypadku win, wódek czy innych trunków rzeczywiście tak jest, ale na piwo akcyza jest (i była) liczona od ekstraktu. Tak, żeby było ciekawiej, bo sensu w tym nie ma za grosz.
Oszustwa koncernów
Collapse
X
-
Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet -
Simon napisał(a)
W 14-tu krajach Europy akcyzę liczy się od zawart. ekstraktu w grad Plato, w 13-tu od zawart. alk. w %obj., w Szwajcarii od hektolitra.Comment
-
dokładne dane nt akcyzy np na stronach: http://www.brewersofeurope.org/uk/pu...ions_stats.aspSimonComment
-
Marusia napisał(a)
Nie mam wprawdzie nic konstruktywnego do powiedzenia w tym temacie, ale Krzysiu tak mnie wzruszył tym bykiem, ze chyba się rozmażę (w sensie rozmazania, a nie rozmarzenia)
Comment
Related Topics
Collapse
-
Zobaczyłem u jednego klienta Lidla cały wózek tego piwa. Kod LB - Jędrzejów, myślę sobie, nie lubie mocnych ale spróbuję. Powiem tak - paskudztwo. Smakuje, jakby ktoś wódki do tego dolał. Piana o dziwo obfita, musiałem kilka razy dolewać, kolor złoty, dość jasny, jak na zawartość...
-
Channel: Piwo - konkretnie
-
-
Działający od 2012 r. browar w Astorii, części nowojorskiego Queensu, na którym jest to podobno pierwszy założony browar od czasów prohibicji
Stout z czekoladą, wanilią oraz laktozą (chocolat milk stout) o zaw. alk. 6%
https://www.singlecut.com/
Aromat - czekolada,...-
Channel: USA
2025-02-02, 00:09 -
-
Częstochowski Krąg Lokalny Towarzystwa Promocji Kultury Piwa BRACTWO PIWNE
zaprasza piwowarki i piwowarów domowych do wzięcia udziału w
XI Częstochowskim Konkursie Piw Domowych Bractwa Piwnego
Termin konkursu będzie zgodny z V Częstochowskim Festiwalem... -
Znalazłem to piwo w Dino. Ostatnia butelka kosztowała 4,69zł. Dużo, ale myślę sobie, spróbuję. Może to piwo pokaże jakiś smak. I mamy niespodziankę. Piwo ma smak. Barwa słomkowa. Piana niezła. Zapach chmielowy. W smaku chmiel, delikatny nuty ziołowo-słodkawe. Dość oryginalny w smaku...
-
2024-08-06, 14:16 -
-
Piwo gotowe do oceny
Np dla piwa z Rakszawy (kod LE) bo akurat Jędrzejów i Głubczyce mają swoje wątki.-
-
- Loading...
- Koniec listy.
Comment