Posmak spirytusu w piwach mocnych.

Collapse
X
 
  • Filtruj
  • Czas
  • Pokaż
Clear All
new posts
  • Makaron
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.08
    • 2107

    Posmak spirytusu w piwach mocnych.

    Wydaje mi się ,że większości tanich mocnych piw można wyczuć silny zapach i smak alkoholu. Jak myślicie skąd te posmaki? Dodają cukier (albo tańsze odpowiedniki) przy produkcji? Czy wzmacniają spirytusem?
    "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
  • Sven
    Major Piwnych Rewolucji
    • 2003.09
    • 1211

    #2
    Chyba jednak czegoś tam dolewają, ale nawet nie pozwolą się temu "przegryść", dlatego jest takie podłe w smaku!
    Celia, cerevisia et conventus.

    Comment

    • Małażonka
      Major Piwnych Rewolucji
      • 2003.03
      • 4602

      #3
      Spirytus jest bardzo drogi i raczej nie opłaca się go dziś dolewać do piwa (mimo, że kiedyś było to ponoć praktykowane )

      Comment

      • Twilight_Alehouse
        D(r)u(c)h nieuchwytny
        • 2004.06
        • 6310

        #4
        Małażonka napisał(a)
        Spirytus jest bardzo drogi i raczej nie opłaca się go dziś dolewać do piwa (mimo, że kiedyś było to ponoć praktykowane )
        Może to spiryt zza wschodniej granicy?

        Comment

        • Rolek
          Major Piwnych Rewolucji
          • 2001.08
          • 1038

          #5
          Odp: Posmak spirytusu w piwach mocnych.

          Makaron napisał(a)
          Wydaje mi się ,że większości tanich mocnych piw można wyczuć silny zapach i smak alkoholu. Jak myślicie skąd te posmaki? Dodają cukier (albo tańsze odpowiedniki) przy produkcji? Czy wzmacniają spirytusem?
          Bój się Boga, Makaron! Nie wywołuj wilka z piecyka, tfu tfu, z lasu!

          Comment

          • bury_wilk
            Major Piwnych Rewolucji
            • 2004.01
            • 2655

            #6
            Może Royal, albo inne borygo...
            Ale fakt, że czasem tylko się potworzy puszkę/butelkę i można się wyłożyć po samym, nawet przypadkowym zaciągnięciu.

            Lubię kiedy się zieleni
            Lubię jak się piwo pieni...

            ...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!

            Comment

            • ART
              mAD'MINd
              🥛🥛🥛🥛🥛
              • 2001.02
              • 23960

              #7
              moim skromnym zdaniem, jeśli większość piw jest odfermentowywana w maksymalnym stopniu to alkoholowy posmak zaczyna dominować - nie ma wtedy praktycznie miejsca na inne niuanse smakowe. z tym dolewaniem spirytusu - hm no uważam że nikt tego nie robi. zresztą jak chcecie mieć pewność to podzwońcie sobie po polmosach z pytaniem czy mają wśród klientów browary
              - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
              - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
              - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

              Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

              Comment

              • Wujcio_Shaggy
                Major Piwnych Rewolucji
                • 2004.01
                • 4628

                #8
                ART napisał(a)
                [...] zresztą jak chcecie mieć pewność to podzwońcie sobie po polmosach z pytaniem czy mają wśród klientów browary
                Pewnie i tak realizują zamówienia poprzez łańcuszek podstawionych dostawców
                Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!

                Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)

                @WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet

                Comment

                • Krzysiu
                  D(r)u(c)h nieuchwytny
                  • 2001.02
                  • 14936

                  #9
                  Przecież spirytusu nie produkuje sie w polmosach, tylko gorzelniach.

                  A na pewno nikt nie kupuje spirytusu, żeby dolać do piwa. Wystarczy sobie porównać, ile kosztuje tona cukru w cukrowni i tona surowego spirytusu.

                  Comment

                  • Pinio74
                    Major Piwnych Rewolucji
                    • 2003.10
                    • 3881

                    #10
                    Myślę, że te uwagi świetnie nadają się do tego tematu:

                    Krzysiu w innym temacie napisał(a)
                    ...Piwa nie wzmacnia się spirytusem, bo to ekonomicznie nieopłacalne. Moc wzmacnia się dodatkiem dużej ilosci cukru buraczanego do brzeczki nastawnej. W taki sposób można odfermentować 18 Blg brzeczki nastawnej do 10% alk. A "tuningowanie" może co najwyżej polegać na przyśpieszeniu zacierania enzymami i użyciu ras drożdży zdolnych do bardzo wysokiego odfermentowania brzeczki(...)
                    BIRRARE HUMANUM EST

                    Comment

                    • ART
                      mAD'MINd
                      🥛🥛🥛🥛🥛
                      • 2001.02
                      • 23960

                      #11
                      Krzysiu napisał(a)
                      Przecież spirytusu nie produkuje sie w polmosach, tylko gorzelniach.
                      wyprowadź mnie zatem z błędu - różnej maści Polmosy nie produkują spirytusu? czemu zatem go sprzedają? są tylko pośrednikami ? W gorzelniach nie produkuje się przypadkiem jedynie spirytusu nieoczyszczonego?
                      - Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
                      - Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
                      - Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa

                      Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).

                      Comment

                      • kishar
                        D(r)u(c)h nieuchwytny
                        • 2003.10
                        • 1691

                        #12
                        Sądze że na temat spirytusu wszyscy mają po części racje, wiekszość produkują gorzelnie jest to tak zwany spirytus surowy, który podlega pozniej różnym obróbkom nie tylko w Polmosach. Ale i część Polmosów ma też własne gorzelnie.

                        Comment

                        • Krzysiu
                          D(r)u(c)h nieuchwytny
                          • 2001.02
                          • 14936

                          #13
                          Spirytus do dalszego przetworzenia kupuje się w gorzelniach. Przetworzony w Polmosach obłożony jest gigantyczną akcyzą. O ile dobrze pamiętam, litr spirytusu w gorzelni kosztuje około 3 zł.

                          Comment

                          • Makaron
                            Major Piwnych Rewolucji
                            • 2003.08
                            • 2107

                            #14
                            Wydaje mi się,że wjeśli spirytus jest za drogi to browary również nie użyją cukru. Są przecież produkcyjne tanie syropy,które są sporo tańsze od cukru,a zapewne tak samo dobrze wzmocnią alkoholowo piwo.
                            "If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson

                            Comment

                            • CarlBerg
                              Kapitan Lagerowej Marynarki
                              • 2003.09
                              • 968

                              #15
                              Makaron napisał(a)
                              Wydaje mi się,że wjeśli spirytus jest za drogi to browary również nie użyją cukru. Są przecież produkcyjne tanie syropy,które są sporo tańsze od cukru,a zapewne tak samo dobrze wzmocnią alkoholowo piwo.
                              Mylisz się. Nie dalej niż kilka dni temu byliśmy w jednym z browarów - sterta pustych worków po cukrze została uwieczniona na foto
                              Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
                              Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"

                              Comment

                              Przetwarzanie...
                              X