Wydaje mi się ,że większości tanich mocnych piw można wyczuć silny zapach i smak alkoholu. Jak myślicie skąd te posmaki? Dodają cukier (albo tańsze odpowiedniki) przy produkcji? Czy wzmacniają spirytusem?
Posmak spirytusu w piwach mocnych.
Collapse
X
-
Odp: Posmak spirytusu w piwach mocnych.
Makaron napisał(a)
Wydaje mi się ,że większości tanich mocnych piw można wyczuć silny zapach i smak alkoholu. Jak myślicie skąd te posmaki? Dodają cukier (albo tańsze odpowiedniki) przy produkcji? Czy wzmacniają spirytusem?
Comment
-
-
Może Royal, albo inne borygo...
Ale fakt, że czasem tylko się potworzy puszkę/butelkę i można się wyłożyć po samym, nawet przypadkowym zaciągnięciu.
Lubię kiedy się zieleni
Lubię jak się piwo pieni...
...najlepiej z Browaru Szlacheckiego!
Comment
-
-
moim skromnym zdaniem, jeśli większość piw jest odfermentowywana w maksymalnym stopniu to alkoholowy posmak zaczyna dominować - nie ma wtedy praktycznie miejsca na inne niuanse smakowe. z tym dolewaniem spirytusu - hm no uważam że nikt tego nie robi. zresztą jak chcecie mieć pewność to podzwońcie sobie po polmosach z pytaniem czy mają wśród klientów browary- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
ART napisał(a)
[...] zresztą jak chcecie mieć pewność to podzwońcie sobie po polmosach z pytaniem czy mają wśród klientów browaryWspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
Browar Szlachecki w Warszawie (działalność zawieszona)
@WujcioShaggy Wuj na Twitterze, czasem coś napisze nawet
Comment
-
-
Myślę, że te uwagi świetnie nadają się do tego tematu:
Krzysiu w innym temacie napisał(a)
...Piwa nie wzmacnia się spirytusem, bo to ekonomicznie nieopłacalne. Moc wzmacnia się dodatkiem dużej ilosci cukru buraczanego do brzeczki nastawnej. W taki sposób można odfermentować 18 Blg brzeczki nastawnej do 10% alk. A "tuningowanie" może co najwyżej polegać na przyśpieszeniu zacierania enzymami i użyciu ras drożdży zdolnych do bardzo wysokiego odfermentowania brzeczki(...)BIRRARE HUMANUM EST
Comment
-
-
Krzysiu napisał(a)
Przecież spirytusu nie produkuje sie w polmosach, tylko gorzelniach.
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
Comment
-
-
Wydaje mi się,że wjeśli spirytus jest za drogi to browary również nie użyją cukru. Są przecież produkcyjne tanie syropy,które są sporo tańsze od cukru,a zapewne tak samo dobrze wzmocnią alkoholowo piwo."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Makaron napisał(a)
Wydaje mi się,że wjeśli spirytus jest za drogi to browary również nie użyją cukru. Są przecież produkcyjne tanie syropy,które są sporo tańsze od cukru,a zapewne tak samo dobrze wzmocnią alkoholowo piwo.Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
Comment