tyle że piwo nie miało posmaku spirytusowego, nieprawdaż?
Posmak spirytusu w piwach mocnych.
Collapse
X
-
- Wspieraj swój Browar! Stań się Premium - Użytkownikiem!
- Moje: zbieranie - Opole & warzenie - Browar Domowy Świński Ryjek ****
- Uwarz swoje piwo domowe z naszym Centrum Piwowarstwa
Sprawy dotyczące postów/wpisów/wątków/tematów zgłaszaj proszę narzędziem "Zgłoś [moderatorowi]" (Ikonka flagi przy danym wpisie).
-
-
Bo jak dodasz 10% cukru do zasypu do piwa pełnego, to w smaku tego nie odczujesz, a jak sypniesz 50% do piwa mocnego, to pojawią się różne efekty uboczne. Kto robił bimber, ten wie. Nawet w kalsycznym podpiwku kujawskim na cukrze mozna wyczuć dziwne posmaki.
Comment
-
-
Nieupieram się ,że na pewno cukru niedodają. Minimalizując koszty zawsze można dodać czegoś tańszego. Zarówno 50% cukru można zastąpić jakimiś syropami glukozowymi czy jakimiś podobnymi. Cena takich surowców jest tańsza,a chyba w ten sposób piwa MOCNE tanieją."Jakość" tych produktów byłaby według mnie podobna!"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Makaron napisał(a)
...zawsze można dodać czegoś tańszego. Zarówno 50% cukru można zastąpić jakimiś syropami glukozowymi...
Comment
-
-
Wedlug mnie spirytus dolewa sie do piw bardzo mocnych ktore maja ok 10 % voltazu bo niemozliwe jest uzyskanie takiego voltazu w sposob naturalny a spirytus do celow przemyslowych kosztuje grosze gdyz niobejmuje go akcyza a do typowo mocnych piw (7,8 vol) wydaje mi sie ze sie nidaje zreszta mysle jak sie goniewyczuwa to niemazdnej roznicy czy daja czy nie no mozoze poza bulem glowy na drugi dzien po tych spirutusowych!!!! Fuck you prototypy!!!!
Comment
-
-
Ciekawi mnie tyko jedna sprawa. Piłem piwo Amsterdam Navigator (10%) i Maximator (~12%) i smak oraz zapach nie kojarzył mi się ze spirytem czy jakimś innym dziwnym specyfikiem. Czuć moc i tyle. Natomiast niektóre tanie mocne piwa polskie (~7% - 8% - słabsze od Amsterdama) po prostu śmierdzą wspomagaczami. Sytuacja przypomina mi historię z tanimi winami.MM961
4:-)
Comment
-
-
piecyk_gazowy napisał(a)
Wedlug mnie spirytus dolewa sie do piw bardzo mocnych ktore maja ok 10 % voltazu bo niemozliwe jest uzyskanie takiego voltazu w sposob naturalny a spirytus do celow przemyslowych kosztuje grosze gdyz niobejmuje go akcyza a do typowo mocnych piw (7,8 vol) wydaje mi sie ze sie nidaje zreszta mysle jak sie goniewyczuwa to niemazdnej roznicy czy daja czy nie no mozoze poza bulem glowy na drugi dzien po tych spirutusowych
Chybaś jedno, takowe, "szczelił" kolego sądząc po pisanym teksciezupka chmielowa dobra i zdrowa!!
Comment
-
-
spirytus w piwie
Była kiedyś stosowana technologia wzmacniania piwa spirytusem w celu zastąpienia części słodu. Działo się to w latach 60 lub 70-tych kiedy brakowało jęczmienia na słód. Nawet dzisiaj rozmawiałem o tym z człowiekiem, który to pamięta. Co więcej twierdzi, że pomimo tego ze było to zło konieczne (braki surowcowe) takie wzmocnione piwo nie było gorsze od "tradycyjnego". Co nie którzy fachowcy doszli do naprawdę dobrych efektów smakowych. Zapytałem więc w czym cały dowcip? Otóż dodawano spirytus rektyfikowany, a nie gorzelniczy (surowy). Rektyfikowaany spirytus jest pozbawiony alkoholi wyższych, które dają właśnie posmaki o których piszecie.Zastępując część zasypu spirytusem unikało się produkcji przez drożdże alkoholi wyższych. Alkohole wyższe są w piwie i ich zawartość nie powinna być wyższa niż 100 mg/litr. Przyczyną ich powstawania jest między innymi zbyt wysoki udział cukru w zasypie i zbyt wysoka temperatura fermentacji. Myślę że tu jest przyczyna.
Alkohole wyższe potęgują działanie alkoholu etylowego. Może to mieć znaczenie .... ekonomiczne dla spozywających to piwo w ilościach "hurtowych" ale nie wiem czy ból głowy na drugi dzień jest przyjemny...Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Ciekawy jestem czy ta tajemnica zostanie kiedyś rozwiązana.
Dziennikarze zajmują się tyloma "strasznymi" aferami i demaskują ich kreatorów.... Pewnie też ze zmęczenia tym tropicielstwem łykną sobie od czasu do czasu piwko. Może nawet mocne?
A tu SYROP GLUKOZOWY! Albo spiryt ramtatimtam...fakowany...albo jeszcze cóś!
Dziennikarze! Nowy dym w powietrzu wisi!Andro z wyspy jednej takiej.
http://www.bahama.uznam.net.pl/
Comment
-
-
Naprawde nie o "dym" mi chodzi,a o czystą wiedze. Ciciałbym wiedzieć co "nadaje" tego posmaku pewnym piwom. Póki co szukam w ciemnościach,mogę jedynie się domyślać jaki browar stosuje jakie techniki...
A jakie "walory" smakowe doda np ryź i inne bogate w skrobie produkty? [a może to temat na inną dyskusje??]Last edited by Makaron; 2004-06-27, 02:38."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
piecyk_gazowy napisał(a)
Wedlug mnie spirytus dolewa sie do piw bardzo mocnych ktore maja ok 10 % voltazu bo niemozliwe jest uzyskanie takiego voltazu w sposob naturalny (...)Standarte napisał(a)
Fałsz oczywisty!Piwo łączy ludzi, lecz poglądy na jego temat ich dzielą ....
Wiejski Browar Domowy "Garns 'n' Roses"
Comment
-
-
Do piwa nie dodaje się spirytusu !!!
Surowce niesłodowane (cukier, ryż, syrop glukozowy, kukurydza itp.) nie powinny wpływać na smak piwa, bo same są właściwie bez smaku. W dodawaniu surowców niesłodowanych celują Amerykanie, a czy ktoś kiedyś słyszał, żeby amerykańskie piwo capiło spirytusem?
Proponuje poczytać podręczniki, a nie opowiadać z palca wyssane brednie.
Comment
-
Comment