1. W browarach nie dodaje się spirytusu do piw mocnych, lekki posmak spirytusowy i fuzlowy jest wg PN dopuszczalny w piwach mocnych (do 100 mg/litr).
2. Posmak spirytusowy i fuzlowy powstaje w wyniku fermentacji piw w podwyższonych temperaturach przy dużym stężeniu cukrów fermentujących w brzeczce.
3. Piwa mocne obecnie odfermentowuje się do końca, co zwiększa zawartość alkoholu, a następnie dosładza syropem z sacharozy do smaku. Kiedyś fermentację przerywało się przed osiągnięciem ostatecznego odfermentowania (poprzez schłodzenie fermentujacego piwa w tankofermentorach), co skutkowało niższą zawartością alkoholu i pozwalało zachować w piwie naturalną słodycz.
4. Wszelkie pisanie o dolewaniu spirytusu do piwa w browarach w obecnych czasach jest nieuprawnione.
2. Posmak spirytusowy i fuzlowy powstaje w wyniku fermentacji piw w podwyższonych temperaturach przy dużym stężeniu cukrów fermentujących w brzeczce.
3. Piwa mocne obecnie odfermentowuje się do końca, co zwiększa zawartość alkoholu, a następnie dosładza syropem z sacharozy do smaku. Kiedyś fermentację przerywało się przed osiągnięciem ostatecznego odfermentowania (poprzez schłodzenie fermentujacego piwa w tankofermentorach), co skutkowało niższą zawartością alkoholu i pozwalało zachować w piwie naturalną słodycz.
4. Wszelkie pisanie o dolewaniu spirytusu do piwa w browarach w obecnych czasach jest nieuprawnione.
Comment