Zauważyłem ostatnio ,iż piwa z małych browarów czasami bywają mętnawe. W przypadku Rycerza z Gościszewa miałem okazje pić piwa z dwóch różnych partii i jedna była mętna,ale za to data ważności była do końca sierpnia (piwo utrwalane jest poprzez ultrafiltracje). Mimo mętności Rycerz był bardzo smaczny. Podobnie jest obecnie z BOSS`em w mojej ulubionej piwiarni. Jak myślicie co może być powodem takiej mętności?
Mętność piwa jęczmiennego.
Collapse
X
-
Ostatnio bardzo często spotykam ciechanowskie produkty, które są mętnawe, może tak jak sugerował Slavoy, piwa te nie są do końca dobrze przefiltrowane.
Choć ewidentnie jeden ciechanowski mętny leżak był po prostu zepsutyGdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Też piłem ostatnio wyroby Ciechanowskie. Wszystkie leżaki były mętne, choć bez widocznych "farfocli". Takie opalizujące, nawet ładne. Natomiast w smaku bardzo dobre. Czyli to jednak niedoskonałość filtracji. Mnie to nic a nic nie przeszkadza
Comment
-
-
mętnienie piwa
Dla mnie brak klarowności jest dyskwalifikujące dla piwa typu Pils. taki jest wymóg normy i nic nie stoi na przeszkodzie żeby klarowność uzyskać w piwie.
Przyczyny:
1) zakażenia mikrobiologiczne - wtedy piwo sie psuje i kwaśnieje i jak kwaśnieje to i mętnieje
2) brak stabilności koloidalnej - wtedy mamy w piwie opal - prawdopodobnie problem leży w słodzie, zacieraniu i intensywnosci gotowania brzeczki z chmielem
3) zerwana warstwa filtracyjna na filtrze wtedy mamy piwo dość intensywnie mętne - mieszaniana piwa filtrowanego i nie filtrowanego + ziemia okrzemkowa.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
W przypadku BOSS`a to akurat mętność piwa zmienia się wraz z opróżnianem KEG`a...czym niżej tym bardziej mętne i niestety mniej smaczne piwo . W "Rycerzu" smak i zapach się komplenie nie zmienił,ale mgiełka w całej pratii piwa jest(piana się za to stała bardziej gęsta i dłużej się utrzymuje). BOSS niestety stracił ze swojego smaku wiele,więc podejrzewam zakażenie całej partii piwa, co do Rycerza to bym bardziej stawiał na problemy ze słodem,ponieważ niestosują pasteryzacji,bo nie mają sprzętu do takowej,a piwo jest tylko leciutko mętnawe."If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Kegi
Z kegami to jest tak:
1) po pierwsze sterylność beczek przed nalewem - trzeba uzyskać wysokie cisnienie pary wodnej co daje wysoką temperaturę w beczce a ta zabija wszystkie drobnoustroje w pustej beczce przed napełnieniem
2) czyste w rozumieniu nie zakażone w browarze piwo
3) czystość instalacji w barze
4) szybka w ciągu 3 dni sprzedaż piwa po podłaczeniu beczki.
Jeżeli piwo "siada" podczas opróżniania beczki a bezpośrednio po podłączeniu (załóżmy że po napełnieniu 2-3 kufli) piwo było dobre to wina zazwyczaj leży po stronie czystości instalacji w barze.Last edited by Krzysztof; 2004-07-03, 16:40.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Odp: mętnienie piwa
Krzysztof napisał(a)
Dla mnie brak klarowności jest dyskwalifikujące dla piwa typu Pils. taki jest wymóg normy i nic nie stoi na przeszkodzie żeby klarowność uzyskać w piwie.Gdybyśmy nie mieli Warszawy w Generalnym Gubernatorstwie, to nie mielibyśmy 4/5 trudności, z którymi musimy walczyć. Warszawa jest i pozostanie ogniskiem zamętu, punktem, z którego rozprzestrzenia się niepokój w tym kraju - Hans Frank 14.12.1943 http://zamkidwory.forumoteka.pl
Comment
-
-
Odp: Odp: mętnienie piwa
becik napisał(a)
czy te normy również obowiązują piwa sprzedawane w browarach restauracyjnych?"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Odp: mętnienie piwa
Krzysztof napisał(a)
Dla mnie brak klarowności jest dyskwalifikujące dla piwa typu Pils. taki jest wymóg normy i nic nie stoi na przeszkodzie żeby klarowność uzyskać w piwie.
Przyczyny:
1) zakażenia mikrobiologiczne - wtedy piwo sie psuje i kwaśnieje i jak kwaśnieje to i mętnieje
2) brak stabilności koloidalnej - wtedy mamy w piwie opal - prawdopodobnie problem leży w słodzie, zacieraniu i intensywnosci gotowania brzeczki z chmielem
3) zerwana warstwa filtracyjna na filtrze wtedy mamy piwo dość intensywnie mętne - mieszaniana piwa filtrowanego i nie filtrowanego + ziemia okrzemkowa.To inaczej miało być, przyjaciele,
To nie o to walczyliśmy, burząc mur,
Nie ma pracy, nie ma chleba, próżny trud!
Czy naprawdę aż tak wiele chcemy?
Chleba i pracy chcemy! Pracy i chleba!
Rządzący światem samowładnie
Królowie banków, fabryk, hut
Tym mocni są, że każdy kradnie
Bogactwa, które stwarza lud.
Comment
-
-
Odp: Odp: mętnienie piwa
zythum napisał(a)
To znaczy, że nie powinno się sprzedawać piw NIEFILTROWANYCH? Dla mnie osobiście piwa niefiltrowane w stylu PILS są znacznie, znacznie lepsze od piw filtrowanych typu Pils. Zresztą jak już było w innym temacie - wiele browarów poza Polską warzy i sprzedaje niefiltrowane Pilsy więc dlaczego u nas miałoby to być dyskwalifikujące???"If you see a beer, do it a favor, and drink it. Beer was not meant to age." Michael Jackson
Comment
-
-
Odp: Odp: Odp: mętnienie piwa
Makaron napisał(a)
Wydaje mi się,że chodzi o piwa filtrowane i mętne mimo filtracji. A nie o piwa niefiltrowane.
Piwa typu Pils nie klarowne nie spełniają wymagań Polskiej Normy i powinny być wycofane ze sprzedaży.
Piwa niefiltrowane nie są przedmiotem dyskusji.Jesteś zainteresowany browarem restauracyjnym napisz do mnie. Znam to od podszewki.
www.twojmalybrowar.pl
Comment
-
-
Piwo nieklarowane. Czy powinna być o tym informacja na etykiecie?
Kupiłem Wyborowe Królewskie z Cieszyna (2 butelki) i okazło się, że jest mętne. Zamieściłem zdjęcie piwa i pojawiło się kilka odpowiedzi. Ciekawi mnie to, czy producenci zawsze informują konsumentów swoich piw o tym, że płyn jest mętny?
Comment
-
Comment